anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

sprzedajacy nie wywiazal sie z umowy, allegro unika odpowiedzi

Client:108359588
#7 Wielbiciel#

Witajcie, spotkalem sie dzis z nastepujacym problemem: dzien po dokonaniu platnosci za przedmiot wygrany w aukcji allegro sprzedajacy zlecil zwrot srodkow i  poinformowal mnie, ze allegro wystawilo aukcje bez jego wiedzy  i dyspozycji. W zwiazku z faktem iz zalezy mi na wywiazaniu sie z umowy zalozylem spor transakcyjny, proszac o wyjasnienie kto faktycznie zawinil, gdyz zgodnie z moja wiedza sprzedajacy ma obowiazek wywiazac sie z umowy. Niestety allegro zamiast udzielic rzetelnej odpowiedzy i pomoc ustalic czy faktycznie winny jest serwis allegro czy sprzedajacy powtarza ciagle ze zostal zlecony zwrot, co przeciez nie rozwiazuje sprawy zwlaszcza ze cena nowego przedmiotu jest 5x wyzsza niz cena wygranej licytacji.

Prosze o pomoc i wyjasnienie jakie kroki moge podjac w tej sytuacji skoro obsluga allegro w sporze odmawia wyjasnien odnosnie tego kto jest winny sprawie, odmawia tez dalszej pomocy, sprzedajacy z kolei nie chce wywiazac sie z umowy ani zaproponowac podobnego przedmiotu, mimo iz posiada wystawione wiele podobnych ofert na innych portalach np **piiip**.

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

Client:108359588
#7 Wielbiciel#

zgodnie z artykulem dotyczy to pomylki w cenie wywolawczej, mysle ze wrzucajac zrodlo warto byloby sie zapoznac z jego trescia 🙂 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Client:108359588  ja znam ten artykuł. Chciałem tylko pokazać ze w licytacji takze moze wystąpić błąd cenowy. Jeśli sprzedający chciałby ustawic cene minimalną ( a jest taka możliowść) lecz omyłkowo by tego nie zrobił lub ustawił ją zbyt nisko. Wówczas takz e jest podstawa do uchylenia sie od umowy na podts art 84 kc

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Client:108359588 mozesz skutecznie pozwac allegro za zapis w regulaminie ktory mowi ze transakcja typu kup teraz lub licytacja ktira nie doszla do skutku przez x dni chba jest 5 uznawana jest za niewazna a kc jasno mowi ze moze byc uznana za niewazna ale za zgoda obu stron transakcji czyli zapis jest niezgodny z prawem a regulamin zaakceptowales wiec gosc oddal kase i z jego strony umowy kupna sprzedazy nie bylo. Goscia mozesz pozwac z 540 kc ale znajac allegro ktore nie weryfikuje danych osobowych wlasciciela konta moga ci udostepnic dane tamtego z fantazji wziete i nic z tym nie zrobisz a policja nie przyjmie ci 286kk bo brak wyczerpania znamion oszustwa bo dostales zwrot kasy. Co do nie wiedzialem giscia to autowznawianie allegro moglo mu aukcje zamknieta po sprzedaniu bez jego wiedzy wznowic ale moze tez sciemniac to zalezy czy jest obcykanym uzytkownikiem bo jak ma wystawione 5 rzeczy na krzyz i sprzedaje to przygodnie to moze nie wiedziec

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@Client:108359588 To nie jest przestępstwo > swoich praw możesz dochodzić tylko sądownie > ale skoro "zwlaszcza ze cena nowego przedmiotu jest 5x wyzsza niz cena wygranej licytacji. > to masz marne szanse na wygranie sprawy > zawsze można powołać się na błąd w cenie, który chciałeś wykorzystać.

Przy zwrocie wpłaty przez sprzedawcę, Allegro nie ma możliwości zmuszenia go do wysyłki przedmiotu.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

No i to może być prawda. Jeszcze wczoraj zakładałam tu temat pod tytułem "Autowznawianie". Podobnych tematów jest od groma. Allegro sprzedane produkty jako KUP TERAZ wystawia ponownie bez żadnego potwierdzenia ze strony sprzedającego. Mimo wielu protestów nie widzą tu problemu. Wielu sprzedających musi wybierać między nie włączaniem tej funkcji i ręcznym odświeżaniem setek + aukcji bądź włączeniem i modleniem się o zdążenie zdjęcia w porę. Przy wielu różnych produktach chyba druga opcja wychodzi lepiej, bo inaczej po czasie dużo aukcji wystawionych produktów po prostu ginie i trzeba zaczynać od nowa....

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Mam wiele takich sytuacji i wszystkie w związku z algorytmem Allegro.

Czasem zamykam ręcznie aukcję na której miałem ostatnie 4 felgi. Zmieniłem ręcznie na 4 sztuki zanim ktoś te ostatnie kupił. Nagle cyk pyk - Allegro odnawia i mam ich ponoć ponad 200 szt !!! [ sic ]

Dziś ktoś kupił obudowę kosza satelit z aukcji za 500 zł, którą [ wydaje mi się ] zamykałem osobiście jakiś czas temu. Wydaje mi się, że pilnuję ilości w mojej sprzedaży, zamykam towary, które się skończyły i nagle ktoś kupuje je ponownie na wznowionych aukcjach. 

Odpuść. 

Allegro odnawia z ilością ponad 200 szt.

Allegro lubi mieć bałagan. 

Uwierz sprzedającemu, że to portal sprzedających i kupujących robi w wała. 😉 

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów