anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawanie tego samego przedmiotu na dwóch kontach.

jupiii
#1 Nowicjusz#

Witam serdecznie,

25 lut 2025, o godzinie 17:22, kupiłem na 2 aukcjach po 2 sztuki żarówki "PHILIPS Żarówka LED E27 2,3W = 40W 2700K FILAMENT Ultra Efficient KULKA P45".
2 sztuki od "
Philips_TBP" i kolejne 2 od "-epstryk-".

Dzisiaj dostałem wiadomość od sprzedawcy "PHILIPS_TBP":

"Dzień Dobry,

kontaktujemy się w sprawie zamówienia na 2 x Żarówka LED CLA 40W P45 E27
2700K CL UE SRT4.
Ze względu na nałożenie się kilku zamówień na raz nie będziemy w stanie
zrealizować go w czasie.
Czas oczekiwania na dostawę wynosi około 3/4 tygodnie. Czy w takim
wypadku są Państwo w stanie zaczekać?
Przepraszamy za wynikłe niedogodności,
Pozdrawiam,"
(****)

Potem nastąpiła zwyczajowa wymiana "uprzejmości" i moja rezygnacja z zakupu.
W odpowiedzi otrzymałem następujące wyjaśnienie:

"Dzień dobry,
tak zakupił Pan na naszych dwóch kontach te same żarówki, zamówienie zostało anulowane. Dyspozycja zwrotu środków przekazana do realizacji
Za utrudnienia przepraszamy."

I tu pytanie odnośnie polityki sprzedaży Allegro.
Z powodu anulowania (braku możliwości) zakupu musiałem dokupić brakujące żarówki od innego sprzedawcy, jednak po wyższej cenie. Gdybym wiedział że sprzedający "PHILIPS_TBP" i "-epstryk-" to ta sama firma (wiem, mogłem sprawdzić...) i że sprzedają ten same 2 żarówki (tego nie mógłbym zweryfikować), to bym się nie bawił i od razu kupił 4 sztuki od innego sprzedawcy. Te parę złotych różnicy nie jest warte mojego czasu. A sytuacje takie jak ta, powodują że w przyszłości przy zakupie tego samego towaru u różnych sprzedających będę musiał sprawdzać przed zakupem każdego z nich i upewniać się czy to nie takie drobne cwaniactwo,  jak to w tym wypadku. Czy nie powinno być tak że sprzedawca na 2 swoich różnych kontach nie powinien sprzedawać dokładnie tej samej sztuki danego towaru?

Pozdrawiam
Krzysztof L-K

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Dawno dawno temu wszystkie oferty dało się wyszukać. Ludzie sortowali po czasie wystawienia, czasie zakończenia itd. Obecnie ludzie wystawiają oferty i własnych ofert znaleźć w serwisie nie mogą. Wszystko pochowane gdzieś tam po katalogach. Nawet mega drogie promowanie nie pomaga, bo tylko jedna oferta jest na wierzchu... Efekt taki, że ludzie wystawiają gdzie się da i ile razy się da. 2 oferty wystawione na wszystkich kontach są zgodne z regulaminem. 

Sprzedaję pojedyncze sztuki jako antykwariat. Jak zaczynałam wystawiałam na jednym koncie Allegro. Teraz wystawiam na Allegro głównym, Allegro lokalnym, Vi..., O.... I zdejmuję oferty po sprzedaży. Zapewniam, że jest to bardziej upier.dliwe dla sprzedawców ale co na to poradzić? Zusy, podatki, prowizje, to wszystko trzeba płacić. A dzieciaki jeść wołają. Jeszcze do tego portal dokłada swoje 3 grosze i wznawia sprzedane egzemplarze na kontach prywatnych. Po każdej sprzedaży trzeba pamiętać to zdjąć. No można nie włączać autowznawiania ale jak wtedy dopilnować kilkuset ofert...? Wszystko idzie od góry, a zwłaszcza to złe...  I tak nie miałeś najgorzej. Ten chociaż sprzedawał to co miał. Zabawniej jak się trafi drop i okaże się, że wcale nie ma towaru, bo w hurtowni brakło albo cena wzrosła...

Tak wiem, że sprzedaż tego samego towaru na kilku kontach jest zła dla klienta. Ale ostatnio na Allegro przy tych wyświetleniach to dla mniejszych firm często jedyny ratunek... A klient, który kupi w ten sposób to samo 2razy to naprawdę rzadki przypadek.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@jupiii na Allegro sprzedaż tego samego przedmiotu na dwóch różnych kontach może być uznana za naruszenie regulaminu platformy. Zasady Allegro zabraniają takich praktyk, które mogą wpływać na widoczność ofert. Mam nadzieję, że w przyszłości takie sytuacje nie będą miały miejsca.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Dziwne. Przynajmniej ze 100 razy tu widziałam wpisy, ze sprzedawca na wszystkich swoich kontach może wystawić maksymalnie 2 takie same oferty. Pisały to także moderatorki...

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@AnnaG-Antyki jest to działanie jest ryzykowne i zachęcamy do tego, żeby nie stosować takich praktyk, żeby nie miały miejsca podobne sytuacje jak te wyżej.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Naprawcie wyświetlenia to takich praktyk będzie mniej... Każda akcja powoduje reakcję...

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@gdvorek  "na Allegro sprzedaż tego samego przedmiotu na dwóch różnych kontach może być uznana za naruszenie regulaminu platformy"    ...... przepraszam ale już sie gubie bo zgodnie z tym artykułem: 

https://help.allegro.com/sell/pl/a/w-jakich-sytuacjach-oferta-moze-zostac-usunieta-lL5oexXxzSE

"W jednej podkategorii wystawisz maksymalnie dwie oferty z tym samym produktem i stanem stan Nowy – niezależnie od liczby kont, z których korzystasz. "

Czyli wsyatwieni dwóch ofert na ten sam produkt z różnych kont jest zgodne z regulaminem. Dopiero powyżej dwóch ofert jest naruszeniem.

Chyba że coś sie zmieniło abo czegoś nie wiem ...... jeśłi sie myle sprostuj prosze.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@_Likos_  jest to "wyjątek", mówimy o sytuacji w której sprzedający wystawia te same oferty i  dochodzi do podobnych sytuacji.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@gdvorek  przepraszam jaki wyjątek ? 

Skoro jest jasno napisane : max dwie oferty z tym samym produktem wystawiane przez tą samą firme w tej samej podkategorii. To moim zdaniem to jest reguła a nie wyjątek

Pytanie @jupiii  brzmiało : " sprzedawaniee tego samego przedmiotu na dwóch kontach" i odpowiadając na to pytanie zgodnie z moja wiedzą oraz artykułem który podlinkowałem : TAK JEST TO DOPUSZCZALNE 

Dopiero powyżej dwóch takich samych ofert jest to zabronione

I moim zdaniem oraz zdaniem tego kto pisał podlinkowany artykuł to jest reguła a nie wyjątek oczywiście jeśli wskażesz zapis że można wystawiac max jedną oferte to natychmiast jestem skłonny zmienić zdanie być moze czegoś nie wiem. Na allegro sie ciągle dużo zmienia

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@_Likos_ wyjaśniłem Tobie, że możesz wystawić dwie oferty zgodnie z informacją w linku.

Natomiast w linku jest również informacja, że sprzedaż tego samego przedmiotu na dwóch różnych kontach w celu manipulowania widocznością ofert lub obchodzenia regulaminu jest zabroniona. Może to prowadzić do usunięcia oferty lub innych sankcji.

Sytuacja w wątku wyżej nie powinna mieć miejsca, więc w mojej ocenie może zostać potraktowana za naruszenie, jeśli będzie powtarzalna.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@gdvorek  moim zdaniem łamaniem regulaminu w opisywanym przypadku było to że sprzedawca nie posiadał oferowanego produktu czyli nie był w stanie wywiązać sie z umowy. Bo zdaje sie że gdzieś jest taki zapis. I tutaj pełna zgoda - nalezy se sprzedawcy sankcja

natomiast co do samego wystawiania oert z dwóch kont o ile wiem jest to w pełni dopuszczalne i zresztą powszechnie stosowane.

Mógłbym wskazać oferty gdzie jest dokładnie pod tym samy adresem zarejestrowane kilka spółek, z tym samym właścicielem prezesem, zarządem i tylko różnią sie NIPEm . I każda z tych spólek wystawia po dwie oferty z dwóch kont co łącznie daje kilkanaście lub wiecej ofert de facto tego samego sprzedawcy

Czy jest to etyczne ? NIE czy jest zgodnie z regulaminem ? Niestety tak

Ot taka nasza rzeczywistość małych sprzedawców 🙂

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@_Likos_ dziękuję Tobie za merytoryczną dyskusję 🙂 Tu zgodzę się z Tobą, że do momentu, kiedy sprzedający ma produkt to problemu nie ma. Natomiast tu zdarzenie jakie zostało opisane w wątku przez @jupiii nie powinno mieć miejsca.

Oczywiście jeśli jest to wyjątkowe zdarzenie, jesteśmy wyrozumiali.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Wznawianie przez Allegro sprzedanych egzemplarzy na kontach prywatnych też nie powinno mieć miejsca. A jednak od 2 lat się o to burzę i do nikogo to nie dociera. Wybór jest wystawiać wszystko ręcznie (spróbuj z kilkuset + ofertami, po pół roku połowa poginie, a druga połowa zdublowana po 2-3 razy, wiem bo próbowałam) lub korzystać ze wznawiania i liczyć że 2 razy pod rząd się nie sprzeda... Twoim zdaniem to jest OK? Bo góra od 2 lat nie może dojść w czym widzimy problem... A od tego czasu sytuacja się pogorszyła, bo doszły działalności nierejestrowane, które z braku innej opcji również działają na prywatnych kontach. 

oznacz moderatorów

alfa-car
#8 Zapaleniec#

https://allegro.pl/oferta/wieszak-scienny-do-platform-rowerowych-uniwersalny-kula-tloczona-rowerowy-...
https://allegro.pl/oferta/wieszak-scienny-do-platform-rowerowych-kula-pelna-tlocona-cnc-frez-wkrety-...

Niby nielegalne, ale wystarczy tak jak tutaj zrobić nowy EAN na ten sam produkt żeby handlować rozpadającym się w rękach dziadostwem przez chyba 2 lata na 2 kontach tak żeby klienci nie widzieli opinii, które produkt otrzymał na pierwszym koncie...

Kuleje to wszystko bardzo.

oznacz moderatorów