anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca żąda dopłaty do zamówienia, aby je zrealizować

Clear0
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, spotkała mnie następująca sytuacja na Allegro: zakupiłem kilka przedmiotów od jednego sprzedawcy do mojej firmy na 46zł. Od razu zamówienie opłaciłem, przesyłka darmowa, ponieważ posiadam "Smart". Po dwóch dniach dzwoni do mnie sprzedawca z informacją, że mam dopłacić do zamówienia 8zł powołując się na następujący zapis w "Pozostałe informacje": "Koszt dostawy dokonywanej na terenie Polski będzie doliczany do wartości zamówienia. W przypadku wielości pozycji zamówienia koszt dostawy będzie uwzględniany dla każdej pozycji na rachunku proporcjonalnie do cen towarów."

Czy Sprzedawca na podstawie powyższego zapisu może oczekiwać ode mnie dopłaty. Pierwszy raz spotykam się z taką praktyką na Allegro. Zakup był na firmę.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

7-MALY-7
#11 Animator#

Nie.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Sprzedawca powinien tak sobie ustawić cenniki dostaw aby klient widział całkowity koszt dostawy. 

oznacz moderatorów

Clear0
#7 Wielbiciel#

Czy przytoczony przeze mnie zapis można traktować jako klauzulę niedozwoloną? Z tego, co wiem to przedsiębiorcy nie są objęci ochroną przed właśnie tego typu klauzulami.

oznacz moderatorów