anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie chce odebrać przesyłki z reklamowanym towarem

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Reklamuję zakupiony katalizator samochodowy, z tytułu rękojmi/niezgodności towaru z umową. Pierwotnie sprzedawca odmówił przyjęcia reklamacji, jednak po interwencji Allegro kazał odesłać reklamowany towar.

Zgodnie z informacją od sprzedawcy, wysłałem reklamowany towar na wskazany adres. 
Kurier pocztex dwukrotnie, w dniu 21 i 22 stycznia, podejmował próbę doręczenia paczki, bezskutecznie. 
Pozostawiono awizo i paczka czeka do odbioru w urzędzie pocztowym. 
Sprzedawca twierdzi, że nie było żadnego kuriera, ani awiza i on czeka na paczkę ode mnie. 
Jakie środki mogę teraz podjąć? 
Co w sytuacji, gdy jej nie odbierze i przesyłka wróci do mnie? Co z moim roszczeniem? Czy brak odbioru/odmowa odbioru reklamacji oznacza, że moje roszczenie jest automatycznie uznane? 
oznacz moderatorów
55 ODPOWIEDZI 55

Client:44052296
#21 Demiurg#

@diplodokk W skrócie. Napisz w dyskusji, że wysłałeś najlepiej zamieść zdjęcie etykiety.  Pewnie sprzedawca odrzuci reklamacje a tobie allegro umożliwi złożenie wniosku z AP. Gdyby sprzedawca nadal chciał przedmiot to niech wyśle swojego kuriera lub dostarczy gotową etykietę.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Niestety miną juz czas na otwarcie dyskusji, także nie obejmuje mnie już ochrona kupujących.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#13 Ambasador#

Napisz mu w dyskusji, że przesyłka czeka w urzędzie pocztowym, aż ja odbierze. Jeżeli jej nie odbierze to poprosisz Allegro o zwrot z Allegro Protect, który Allegro Ci wypłaci (bo on nie odebrał przesyłki z reklamowanym towarem) i później Allegro sobie ściągnie tę wypłatę z jego konta.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Niestety miną juz czas na otwarcie dyskusji, także nie obejmuje mnie już ochrona kupujących.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Jeśli minęło już dwa lata od zakupu to faktycznie troche późno sprawdziłeś ten katalizator.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Wszystkie wymagane terminy do złożenia reklamacji są zachowane. Potwierdziło to Allegro i poinformowało sprzedawcę o obowiązku przyjęcia reklamacji. 
Sprzedawca natomiast nie chce odebrać przesyłki.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@diplodokk  No to nie wypisuj że minęły terminy. Masz czas na złożenie reklamacji  do 2 lat.

Nie musisz niczego odsyłać, sprzedający nie chce przyjąć bo pewnie nie ma gdzie tego złomu składować. Nie musi przyjmować, wystarczy niech odda pieniądze.

Ty tylko znajdujesz ten zakup na swojej liście zakupów, klikasz "Szczegóły zakupu"  a następnie  "Zgłoś problem" Tam opisujesz problem, sprzedający ma 24 godz. na odpowiedź.

Dalej sobie poradzisz, jeśli nie wiesz pytaj.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Terminy rozpoczęcia dyskusji mineły, dlatego też nie obejmuje mnie chyba AP. 
Nie mineły natomiast terminy na złożenie reklamacji.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#13 Ambasador#

Zostaje Ci UOKIK i rzecznik konsumentów. Tam pytaj.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Wiem. Myślałem, że tutaj też ktoś może pomóc jakąś informacją.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Szczególnie, jak to wygląda jeśli przesyłka wróci? Czy muszę ją odbierać i co z roszczeniem w przypadku nieodebrania reklamacji przez sprzedawcę?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@diplodokk Zacznijmy od początku, kiedy zakup nastąpił, kiedy złożyłeś reklamację i jak, a ostanie pytanie po co odsyłałeś- sprzedajacy żądał odesłania?

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Od początku.
Towar zakupiony 3.01.2023. Wada wystapiła ok 15.12.2024. Samochód oddany do serwisu 20.12.2024 /mam potwierdzenie przyjecia/
Odebrany 10.01.2025 z diagnozą wady katalizatora /przerdzewiał/. W tym samym dniu napisałem do sprzedawcy maila, ze chcę skorzystać z rekojmi i reklamować a z powodu wady istotnej odstapiłem od umowy i wniosłem o zwrot pieniędzy . Odmówił, ale po moim kontakcie z Allegro, które potwierdziło, że w związku z tym, ze wada wystapiła w okresie obawiązywania rekojmi, sprzedawca napisał, zebym odesłał do reklamacji.
Co też uczyniłem.
Teraz nie odbiera paczki. Co jak przesyłka wróci? Musze ją odbierać? I co w takiej sytuacji z moim roszczeniem? Czy jeśli nie odbierze jest automatycznie uznane?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@diplodokk  Teraz nareszcie coś napisałeś.  Jeździłeś prawie 2 lata   z tym katalizatorem, nawet nie napisałeś czy kupiłeś nowy czy używany.  Miał prawo zardzewieć.

Nie ma podstaw do składania reklamacji sprzedającemu, ale katalizator gdy wróci odbierz, nawet zardzewiały jest sporo wart, ludzie skupują stare katalizatory.

Reklamację złożyłeś  po upływie rękojmi po 2 latach, gdybyś złożył przed  3.01.25  miałbyś niewielką szansę   na rekompensatę. Niewielką bo  w drugim roku rękojmi to ty powinieneś udowodnić że katalizator miał wadę już w momencie zakupu.  Raczej byłoby trudne takie udowodnienie.

Jesteś na plusie przejeździłeś 2 lata,  kupisz teraz nowy, teraz   złożysz reklamację wcześniej...

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@br. niestety Pana informacje sa błedne.
Po pierwsze, mam prawo składać reklamację na wadę wykrytą w trakcie obowiązywania rękojmi. 
Po drugie, mam głosic niezwłocznie, nie pożniej niz rok od wykrycia wady.
Po trzecie, mógł zardzewieć, ale pekniecie z powodu przerdzewienia na wylot, napewno jest wadą
Po czwarte, nowe przepisy wydłużyły okres domniemania i wynosi ono obecnie 2 lata, więc nie musze nic udowadniać.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@diplodokk  Więc życzę pomyślnego zakończenia sporu. Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@br. dziękuję 😅

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

No to wróci, to przecież ciągle twój katalizator, zapłaciłeś.  Kontynuuj spór ze sprzedającym, przyjdzie czas że sam poprosi o wysłanie.  Wtedy zapytasz o pieniądze za dzisiejszą przesyłkę.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Nie jest już mój, ponieważ odstapiłem od umowy. 

oznacz moderatorów