Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
21 lutego dałem się jak głupi namówić na przelew natychmiastowy na konto bankowe w sprawie ogłoszenia użytkownika bedhunm z kartą graficzną. W tytule przelewu wpisałem nazwę przedmiotu, w danych – dane rzekomej firmy.
Zadzwonił do mnie przez telefon, rozmawialiśmy chwilę i powiedział, że w przypadku sprzedaży przez Allegro trzeba by było doliczyć VAT i prowizję, a ja nie nalegałem na przesyłkę pobraniową. Nie znam się na fakturach, a on wysłał fakturę w pliku JPG i zapłaciłem przelewem. Firma z faktury niby istnieje, ale bez adresu e-mail i bez wcześniejszych opinii. Faktura mogła być sfałszowana.
Minęło 5 dni i od przelewu sprzedawca się nie odzywa i nie odbiera telefonu. Zgłosiłem to już do banku i do Allegro, ale jeszcze nie na policję. Ogłoszenie jest nieaktualne, więc nie można go wyświetlić, a na policji mówili, żebym zrobił zrzuty ekranu konwersacji i ogłoszenia (na dowód, za co zapłaciłem).
Czy można jakoś sprawdzić zawartość usuniętego ogłoszenia?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-geforce-rtx-4070-ti-ventus-3x-e1-12g-oc-12gb
A na pewno była to oferta z Allegro?
Było to ogłoszenie.
Pytam bo często posyłają linki z ofertą, niby z Allegro a to oszustwo.
No przecież w pytaniu umieściłem link do ogłoszenia (a właściwie do oferty, używająć nomenklatury Allegro).
@Krzeszny Na ile atrakcyjna była cena w ogłoszeniu że dałeś się namówić na przelew?
Jeśli już musisz wiedzieć, 60% normalnej ceny. No to sobie pomyślałem: "a co mi tam, mam fakturę, mam nr konta bankowego, rozmawiałem przez telefon, więc to nie nie może być oszust".
Zostałeś oszukany, jak wcześniej wspomniałem tak wynika.
@Krzeszny Nie muszę, pytam z ciekawości.
Żadna lampka Ci się nie zapaliła, że jest to zbyt piękne aby było prawdziwe? I jeszcze zwykły przelew bez KUP TERAZ...
Faktura na pewno była sfałszowana.
Ehhh 😕
No cóż... co się stało, to się nie odstanie. Mam nauczkę, ale oszust też na nią zasługuje.
@Krzeszny o ile dobrze rozumiem, to był to zakup poza Allegro, a w takiej sytuacji nie możemy pomóc. Ogłoszenie zostało usunięte, dlatego nie mam możliwości sprawdzenia treści ogłoszenia. Na wniosek policji będziemy mogli udzielić informacji.
Skąd to masz?
To ogłoszenie, ale kwota inna. Cena była obniżona na 1999 zł.
@Krzeszny tylko taką kopię strony znalazłem z 18.02.2024 🙂
Gdzieś to znalazł? Patrzyłem na archive.org i nic nie ma.
@Krzeszny Nazwa użytkownika który "sprzedawał" taka sama?
@komis-bell powinna być ta bo to kopia tego linka z 18 lutego 😄 dziwię się bo konto od 15 lat ? chyba że ktoś je przejął 😞
@kostas11 Aaa ok bo myślałem, że może to było ogłoszenie z którego ktoś ukradł zdjęcia.
Tak najpewniej konto zostało skradzione 😕
@komis-bell Tak jak napisałem, użytkownik bedhunm.
@kostas11 Gdzie znalazłeś link do ogłoszenia z 18 lutego, skoro to ogłoszenie jest usunięte? Nie możesz powiedzieć? Tak czy inaczej dzięki, może się przydać.