Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
2 czerwca 2025 roku kupiłem nowy telefon od firmy Autophone Selskap SP. z o.o. przez Allegro.
Od początku miał wadę – problem z aparatem (zoom nie działał prawidłowo). Zgłosiłem reklamację zgodnie z procedurą, odesłałem urządzenie, ale sprzedawca zignorował reklamację i odesłał mi wadliwy telefon bez naprawy czy wyjaśnień.
Zgłosiłem sprawę do Allegro Protect, ale mimo że jasno zaznaczyłem, że nie chcę naprawy, tylko zwrot pieniędzy lub wymianę, Allegro ciągle żąda ode mnie kosztorysu z serwisu.
Nie jestem zainteresowany naprawą – chcę po prostu odzyskać środki lub otrzymać sprawny towar, bo telefon był uszkodzony od nowości.
Czy ktoś miał podobną sytuację i udało się doprowadzić sprawę do końca bez kosztorysu?
Czuję się kompletnie zignorowany jako kupujący, mimo że zgłoszenie było zgodne z procedurą, a wada istniała od początku.
Będę wdzięczny za każdą poradę i komentarz
@Agar212121 co to znaczy zignorował reklamację i odesłał mi wadliwy telefon bez naprawy czy wyjaśnień? Nie wydał decyzji reklamacyjnej? Reklamowałeś z tytułu niezgodności z umową?
APT czasami ma takie dziwne wymagania albo trzeba zgłosić na policje albo wysłać np. kosztorys naprawy. Jak kosztorys przewyższy wartość telefony wtedy pewnie zwrócą jego wartość.
Sprzedawca poprostu napisał że nie uwzględnia reklamacji bo wada nie jest fabryczna co sugeruje że ja sam uszkodziłem telefon co jest nie prawdą .Nie otrzymałem żadnej dokumentacji z przeprowadzonej ekspertyzy telefonu chciałem zwrot środków albo wymianę urządzenia na nowe jednak Allegro mnie ignoruje na każdym kroku chcą odemnie kosztorysu naprawy telefonu ale nie interesują mnie naprawa tylko zwrot środków
To co chcesz nie ma znaczenia. Zgodnie z prawem przy pierwszej reklamacji możesz wybrać tylko naprawę lub wymianę. Zwrot pieniędzy możliwy jest tylko jeżeli wymiana jest niemożliwa, a koszt naprawy niewspółnomiernie wysoki.
@Agar212121 przykro mi z powodu tej sytuacji.
Nie zostałeś zignorowany przez Allegro Protect, tak jak napisaliśmy w dyskusji i w korespondencji dotyczącej wniosku, jest on wstrzymany, ponieważ potrzebujemy informacji o kosztorysie naprawy lub informacji, że telefonu nie da się naprawić.
Na podstawie tych informacji możemy przedpłacić koszty naprawy lub zwrócić pełną wartość.
Jeśli masz pytania odnośnie do tego procesu, zadaj je proszę w korespondencji dotyczącej wniosku Allegro Protect, Doradca rozpatrujący wniosek, będzie mógł to wyjaśnić.