Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Potrzebuję pomocy.
Zakupiłem retro komputer Amiga. Komputer był uszkodzony oraz niezgodny z opisem w ofercie. Rozpocząłem dyskusję reklamacyjną ze sprzedającym. Sprzedający nie chciał naprawić komputera ani przyjąć zwrotu. Wystąpiłem wiec do allegro o pomoc. W dyskusji konsultant allegro powiadomił sprzedającego, iż musi przyjąć reklamację towaru. Reklamacja może być uznana lub nie i odpowiednio uargumentowana. Sprzedający nie zaakceptował reklamacji, więc wystąpiłem o zwrot środków z allegro protect, które po kilku dniach otrzymałem.
Myślałem że sprawa zostanie zamknięta i sprzedający odbierze paczkę. Sprzedający paczki nie odebrał i paczka wróciła do mnie. Próby kontaktów telefonicznych oraz mailowych ze sprzedającym spaliły na panewce. Zero odzewu. Proszę o pomoc co w takim przypadku zrobić? Czy mam wysyłać ponownie i narażać się na koszty wysyłki?
@Client:44149228 wezwij pisemnie / e-mail / sprzedawcę do odbioru rzeczy z wyznaczeniem rozsądnego terminu , po jego upływie możesz zrobić ze sprzętem co chcesz .
To musi być list polecony ? Czy wystarczy skan takiego wezwania wysłać drogą mailową ?
@Client:44149228 to nie musi być scan, możesz normalnie napisać e-mail, że dajesz dwa tygodnie na odbiór Amigi, jeśli nie odbierze, to ją zutylizujesz i tyle
Właśnie zrobiłem skan i wysłałem mu na maila.
Czy kazał ci odesłać kompa sprzedający do siebie? Odrzucił reklamację bez wglądu w towar?
Nie. Zero kontaktu ze sprzedającym. Żeby otrzymać środki z allegro protect trzeba wysłać potwierdzenie nadania sprzętu.
@Client:44149228 ogólnie allegro nie ma prawa decydować za sprzedawcę czy on chce by mu reklamację odsyłać na jego koszt więc tu cię na minę wrąbali i na pewno nie masz co dochodzić zwrotu kosztów przesyłki. By być kryty prawnie to napisz do sprzedawcy że odesłałeś mu zgodnie z nakazem allegro towar i paczki nie odebrał więc wróciła do ciebie i jak chce sobie odebrać to albo odbiór osobisty albo przysyła oplaconą etykietę nadawczą np na paczkomat inpost. Teraz problem jest z czasem w teorii powinieneś to trzymać aż się nie odezwie bo nie prosił o odsyłanie. Najważniejsze okreslić czy protecta mu doliczyli do rachunku czy nie. Jeśli obciążyli go protect to jest to jego towar pomijam prawny burdel jaki allegro tu zrobiło z cesją długu. Jeśli allegro oddało ci protect ze swoich pieniędzy to towar jest allegro. W 1 przypadku napisałbym to co wcześniej poczekał 30dni na reakcję, jak nie będzie reakcji napisał cyt że utylizujesz towar jeśli nie da ci odpowiedzi co z nim zrobić masz i nie przyśle opłaconej etykiety nadawczej to wywalasz do śmieci i dałbym kolejny miesiąc. Jak sie nie odezwie w obecnoąci świadka spoza rodziny wywalasz do śmieci. Policja się nie dopatrzy przywłaszczenia mienia bo 1 masz 2 wezwania go do zadecydowania, 2 daleś dużo czasu na reakcję, 3 masz świadka spoza rodziny której zeznania moglyby z racji pokrewieństwa być naciągane na twoją korzyść. Jak allegro ci protect dało ze swoich bez obciążania go to rób z tym co chcesz weż se tylko świadka.
Z tego co się dowiedziałem na infolinii to allegro obciążyło go kwotą komputera. Wczoraj wysłałem mu wezwanie do odbioru przesyłki dając mu 14 dniowy termin. Jeżeli nie odbierze to poczekam kolejne 14 dni i wyślę mu pismo o utylizacji dając kolejne 14 dni. Jeżeli się nie odezwie to po prostu wywiozę sprzęt na PSZOK.