anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

sprzedawca wyśle towar, pod warunkiem przeniesienia odpowiedzialności za jego uszkodzenie na mnie.

thundral
#7 Wielbiciel#

Sprzedawca ma w ofercie wysyłkę frontów meblowych na wymiar. Front jaki chcę zamówić ma 130x25cm. Sprzedawca pisze, że przesyłka może zostać uszkodzona w czasie transportu, dlatego może wysłać tylko na moją odpowiedzialność. Nie wiąże nas umowa sprzedaży i nic z tym nie mogę zrobić, ale sytuacja jest kuriozalna.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

LEW433
#21 Demiurg#

A to firma?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@thundral gdzie widzisz problem ? , warunki znasz , teraz decyzja należy do Ciebie , akceptujesz lub szukasz innego sprzedawcy , którego oferta będzie dla Ciebie akceptowalna .

oznacz moderatorów

thundral
#7 Wielbiciel#

Skąd pomysł, że ten przedmiot jest w ogóle dostępny u innego sprzedawcy? Gdzie widzę problem? 🤣 Nie mogę kupić towaru, w zwyczajnym rozmiarze, wystawionego na sprzedaż z udostępnioną opcją wysyłki kurierskiej. Warunkiem zakupu jest zapłata za towar i przesyłkę. Warunki znam. Jak mogę odpowiadać za przesyłkę której nie pakuję i nie dostarczam? Kurier to połamie z mojej winy, czy sprzedawca to źle zabezpieczy z mojej winy? Mam zdecydować że jeżeli to przyjedzie źle spakowane i złamane na pół, to zrzekam się prawa do reklamacji? Aha, ok. Gdybyśmy poszli krok dalej, z tym podejściem - jak ci nie pasuje, to idź gdzie indziej, to przypominam, że: "Przedsiębiorca, który odmawia sprzedaży towaru konsumentowi bez uzasadnionej przyczyny, może zostać ukarany przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów grzywną w wysokości do 10% przychodu przedsiębiorcy za poprzedni rok obrotowy." Przepis ten wskazuje, że nie do końca można sprzedawać wystawiony towar wg własnego widzimisię. Wiadomo, że na allegro wystarczy podać za przyczynę cokolwiek, zwracam tylko uwagę na sam fakt.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@thundral On Ci nie odmawia sprzedaży > sprzeda Ci ale Ty musisz sam zorganizować transport > odebrać osobiście lub podesłać własnego kuriera > może Ci też wysłać pod warunkiem Twojej odpowiedzialności za transport.

Wg. mnie wszystko jest ok > żaden UOKiK go nie ukarze

Nie wiem skąd jesteś ale firm oferujących fronty meblowe jest od "cholery i ciut ciut"

oznacz moderatorów

thundral
#7 Wielbiciel#

sprawa jest rozwiązana po mojej myśli, mimo że nie zgodziłem się na odpowiedzialność za uszkodzenia. Bo ta spoczywa na sprzedawcy i przewoźniku i żadne zaklęcie tego nie zmieni. 

co do wzoru, nie ma takiego w całym internecie 😉 kończę i pozdrawiam

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

Zamów z Castorama, Obi lub Liroy Merlin i gdy kurier dostarczy materiały połamane, uszkodzone znajda 100 sposobów, żeby odrzucić reklamację. Podobnie z telewizorami uszkodzonymi czy rozlanym olejem kupionym poprzez Allegro. Towary zakazane i już ... też każdy kupujący bierze na swoja klatę. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@thundral Najprościej będzie pojeździć po marketach budowlanych i kupić osobiście > sam sobie przewieziesz.

oznacz moderatorów