Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem na Allegro prawnie skutecznie (zapłaciłem) na allegro akumulator do auta w korzystnej dla mnie cenie, choć prawdopodobnie niezbyt korzystnie dla Sprzedawcy.
Czyli umowa sprzedaży zawarta obustronnie. Ale Sprzedawca *odmawia* wysłania towaru w wygranej cenie i chce na siłę oddać mi pieniądze.
Tłumaczy to tak:
"Cena produktu z aukcji została podana z uwzględnieniem zwrotu akumulatora złomowego"
A ja tłumaczę to tak:
W aktualnej ustawie o recyclingu akumulatorów - na którą powołuje się Sprzedawca w aukcji - sprawdziłem dokładnie - mowa jest tylko o obowiązku odebrania od klienta akumulatorów *zużytych*, nie *sprawnych* art.27. a mój akumulator jest *sprawny* w związku z tym odmawiam wydania - i mogę to zrobić na piśmie.
^^^ Tu Sprzedawca odmówił wysyłki chociaż nie ma pod to bazy prawnej w moim indywidualnym przypadku!
***Czyli z jednej strony mamy nie podparte prawnie widzi mi się Sprzedawcy, a z drugiej moc przycisku KUP TERAZ***.
1) Jak i czy Allegro w ogóle mi pomoże w wymuszeniu realizacji Sprzedaży w aukcyjnej cenie?
2) Czy zgłoszenie do zawieszenia tak dziwacznie prowadzonej aukcji lub konta jest proceduralnie możliwe?
(bo Sprzedawca nadal sprzedaje na tych nie do końca uczciwych zasadach odrzucając kogo mu się chce w sprzeczności z polskim prawem na które się powołał w podbitej aukcji)
PS. Cytaty z regulaminu mile widziane, może ktoś wygrał przy wsparciu Allegro wymuszenie Sprzedaży?
@Sir_Mendez Możesz iść do sądu i tam domagać się swoich praw jeśli uważasz, że zostały one naruszone.
Allegro raczej nic nie zrobi jeśli sprzedający chce Ci zwrócić środki.
PS. To, że akumulator jest sprawny nie oznacza, że nie jest zużyty.
@Sir_Mendez Jeżeli sprzedawca w dyskusji zadeklaruje, że odda Ci pieniądze to Allegro nie będzie interweniowało > nie zmusi go do wysłania Ci zakupu. Pozostaje Ci tylko sąd > pytanie czy warto? Takich wątków było już na AG bardzo wiele > nikt nie otrzymał wspacia od Allegro > a niedawno chodziło o licytację z wygraną kwotą 1000 zł za wazon. Wątpię aby Twój akumulator był tyle wart. Szkoda straconego czasu i nerwów. Ale to Twoja decyzja.
Jak stara bateria jest sprawna to ja bym jej nie wymieniał.
Stara jest w 100% sprawna - w tym problem. Kupuje drugi aku na FA bo potrzebny mi koszt dokładnie na ten moment.
Z tego co piszecie nasuwa się przykry wniosek:
Jeśli Sprzedawca zwraca kasę "na siłę" to w praktyce umowa sprzedaży ma wątpliwą skuteczność od strony Sprzedawcy. Tak to widzi Allegro, a do sądu wyżej nikt nie idzie, bo komu się chce tyle czekać na produkt np. przez ponad rok rozstrzygniecie racji w sądzie.
... i dlatego mamy pełno takich aukcji.
^Nawiązując do mojego pytania nr 2):
Może warto takie aukcje zgłaszać jako naruszenie zasad do Allegro, ale czy mój przypadek kwalifikuje się według allegro/regulaminu?
@Sir_Mendez Sprzedawcy mają taki sam jak nie większy problem z nieopłaconymi zamówieniami przez kupujących - a te też są przecież prawnie wiążące... Niekiedy muszą czekać tydzień, dwa, miesiąc tylko po to, żeby móc ponownie wystawić nieopłaconą aukcję bo kupujący wylicytował i nie raczył się nawet odezwać.
Jaką zasadę narusza Twoim zdaniem taka oferta?
Narusza zasadę według schematu:
Wszyscy Klienci muszą zwrócić akumulator nawet nowy/sprawny, bo ustawa to mówi... a ustawa mówi: obowiązek zwrotu do Sprzedawcy - tylko zużyte akumulatory.
Po prostu aukcja nie działa w zgodzie z przepisami co jest pretekstem, aby anulować KUP TERAZ.
@Sir_Mendez Niestety ale tak właśnie działa Allegro. A co do naruszenia zasad to sama aukcja jako taka pewnie nie naruszała zasad. A to o to chodzi z tym przyciskiem.
Naruszenie powstało w momencie odmowy wysłania zakupu > a to nie ma nic wspólnego z opisem aukcji.
Mógłbym napisać naruszenie z uzasadnieniem: "odmowa realizacji KUP TERAZ na podstawie fałszywej podstawy prawnej".
^Może to by wzruszyło Allegro, ale pewnie w regulaminie nie ma takiej opcji, bo tam zapewne jest obrażanie obcokrajowca i nic poza tym, jak takie realne i poważne pomiatanie Klientem w procesie sprzedaży.
Masz prawo zgłaszać, jeżeli w ofercie nie było mowy o zwrocie starego(powinien być) i żadne tłumaczenie sprzedającego ze w myśl ustawy.... znam tu opisy w drugą stronę, nie chcieli przyjmować zwrotu bo ustawa....ale nie było opisu w ofercie i musieli przyjmować. Oczywiście Allegro nic Mu nie zrobi jak zwróci Ci środki, masz także możliwość wystawienia komentarza.
No rzeczowy krótki komentarz może trochę i w krótkim czasie zniechęci Sprzedawcę przed takimi wątpliwymi praktykami.
@Sir_Mendez Proponuję zadzwonić na infolinię UOKIK i tam zapytać czy takie działania sprzedającego mają podstawę prawną.
Nie kupowałem aka przez Allegro ale w stacjonarnym sklepie nie zmuszają do zwrotu zużytego.😐
nie zmuszają, ale płacisz kaucję. Tak jest wszędzie. Albo zwracasz stary, albo płacisz kaucję.
Właśnie tego chcę uniknąć i tak zakombinować, aby załatwić coś w ramach Allegro... choćby usunąć aukcję na trochę, aby wstrząsnąć nieco Sprzedawcą.
@Sir_Mendez Jeden komentarz o jednej osoby? Bardzo wątpię. Ale próbuj opisać.
Co do pytania 2) to podjąłem decyzje, że spróbuje zgłosić NARUSZENIE:
Naruszenie z uzasadnieniem: "odmowa realizacji KUP TERAZ na podstawie fałszywej podstawy prawnej".
No i jakiś komentarz może, aby Sprzedawca zrozumiał, że umowa sprzedaży do czegoś zobowiązuje obie strony solidarnie.
@Sir_Mendez Masz 100% pewności, że podstawa prawna jest fałszywa? Czy to tylko Twoja opinia?
To nie jest moja opinia - to jest w treści ustawy o recyclingu z aukcji:
Czytałem ustawę, ona dotyczy tylko zużytych akumulatorów - w szczególności zapis:
art. 27. (Dz. U. 79 poz 666, art. 54, poz. 1-5, art. 55 p.1)
1. Wprowadzający baterie lub akumulatory jest obowiązany do zorganizowania i
sfinansowania zbierania, przetwarzania, recyklingu i unieszkodliwiania zuży-
tych baterii i *zużytych akumulatorów* oraz właściwego gospodarowania *zużyty-
mi bateriami* i *zużytymi akumulatorami*.
^więc jeśli Klient deklaruje, że jego akumulator nie jest zużyty, działa to Sprzedawca nie może stosować wobec niego tego zapisu! A niestety opisywany Sprzedawca stosuje ten zapis i zrywa umowę sprzedaży mimo, że w aukcji bazuje na tym przepisie.
Email z tej aukcji:
Przypominamy również, że na podstawie ustawy z dn. 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach (Dz. U. 79 poz 666, art. 54, poz. 1-5, art. 55 p.1) przy zakupie detalicznym jesteśmy zobowiązani do odbioru od klienta zużytych akumulatorów.
^W moim przypadku Sprzedawca nie jest zobowiązany do recyclingu - chce mnie do tego zmusić - np. anulując efekt KUP TERAZ.