Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
Mój problem polega na tym że jestem zmuszana do płacenia kosztów wysyłki pomimo że mam wykupiony abonament allegro smart, lub też do rezygnacji z zakupu wylicytowanych towarów.
Połączyłam parę rzeczy w jedno zamówienie, które zostało scalone przez system, następnie połączyłam parę kolejnych rzeczy od tego samego sprzedawcy w drugie zamówienie. Następnie chciałam zapłacić za te dwa zamówienia. System połączył te dwa zamówienia w jedno i naliczył gigantyczne koszty wysyłki.
Nie da się rozdzielić rzeczy które już zostały połączone w jedno zamówienie,więc nic nie d a się zrobić poza zapłaceniem kosztów wysyłki lub odstąpieniem od umowy.
Najlepsze jest to że allegro tym sposobem samo sobie strzela w stopę, gdyż w przypadku odstąpienia od umowy traci zyski ze sprzedaży.
Oprócz tego niezrozumiała jest zachowanie allegro gdyż, zgodnie z Art. 286 KK:
"§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."
Połączyłam najpierw rzeczy w 2 osobne zamówienia po to aby móc załapać się na darmową dostawę, a system uniemożliwił mi to i to nie jest moja wina.
@BaronRogacizna Skontaktuj się ze sprzedawcą, poproś go o numer konta bankowego i zapłać mu za wszystkie przedmioty + jeden koszt wysyłki poza Allegro, to nie jest zabronione.
Jeśli to były licytacje, nie rozłączysz już tych zakupów w systemie. Jeśli to było Kup teraz, spróbuj anulować rozpoczętą płatność, a następnie zaznaczyć po lewej stronie właściwe przedmioty i na dole kliknij Zapłać.
@xyz96 sprzedawca sie raczej nie zgodzi na wpłate na konto mniejszej kwoty niż naliczył system. Poniewaz zostanie obciążony prowizją od dużego kosztu wysyłki
@BaronRogacizna napisz do sprzedawcy ( np w formie pytania o przedmiot) i spróbujcie razem rozwiązać ten problem
W osteteczności bedziesz mogła odstąp[ić od umowy np poprzez anulowanie zakupu i potem koejne zakupy w mniejszych transakcjach wówczas system naliczy smart. Tak aby koszty dla żadnej ze stron nie były zbyt duże.
Powodzenia
@_Likos_ "sprzedawca sie raczej nie zgodzi na wpłate na konto mniejszej kwoty niż naliczył system. Poniewaz zostanie obciążony prowizją od dużego kosztu wysyłki" - poza tym będzie musiał z własnej kieszeni pokryć wysyłkę, bo smarta do tego nie wygeneruje https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/od-27-sierpnia-nadasz-przesylke-tylko-dla-oplaconego-zamowienia... więc ktoś mógłby w końcu się douczyć, zamiast udzielać nietrafionych porad generujących komuś dodatkowe koszty.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
a czemu to sprzedawca ma prawo policzyć w smarcie 4 koszty wysyłki i spakować wszystkie rzeczy do jednej paczki. dostał za 4 a wysłał za 1. to niech odda 3.
Niby jakim cudem w smarcie 4 koszty wysyłki skoro smart to dostawa za darmo?
Skoro jest to dostawa za darmo, to czemu pisze pod spodem ile opłat zostało naliczonych? Za darmo to może jest dla kupującego jeśli nie przekroczy sumy kosztów wysyłek w kwocie 40zł, ale skoro pisze się że naliczono 4 koszty wysyłki to chyba znaczy jednak że ktoś za to płaci ( allegro?).
@BaronRogacizna Po prostu przeczytaj dokładnie o co chodzi w smarcie i naucz się tak kupować by dostawa była za darmo. Skoro koszt dostawy w aukcjach przekracza 40 zł to sprzedawca też musi ponieść koszty dostawy i żaden smart wtedy nie działa.
@Kaliope_Brzeg Pisałem o tym w tym poście, nie czytałaś?😁
@BaronRogacizna Sam zakup Smarta nie oznacza wszystkich darmowych dostaw. Pisałem już o tym i należy szukać takich ofert które spełniają taką metodę dostawy, wszystko jest opisane tu: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/korzysci-i-aktywacja-allegro-smart/jak-korzystac-z-allegro-s...
WYTŁUMACZĘ CI TO JAK DZIECKU Z PRZEDSZKOLA. JAK LICYTUJESZ TO NIE WIESZ NA POCZĄTKU ZA ILE WYLICYTUJESZ DANE RZECZY. TO WIESZ DOPIERO PO WYLICYTOWANIU. MUSISZ POTEM POLICZYĆ SOBIE NA KALKULATORZE CENY RZECZY I TAK WYBRAĆ RZECZY ŻEBY ZAŁAPAĆ SIĘ NA SMART. SPRZEDAWCA MA OZNACZONE AUKCJE JAKO SMART. W PROBLEMIE O KTÓRYM PISZĘ O TO ŻE SYSTEM ALLEGRO JEST SKONSTRUOWANY TAK ŻE ŁATWO SIĘ POMYLIĆ I POTEM SĄ PROBLEMY W ROZWIĄZANIU TAKICH SYTUACJI.
OPRÓCZ TEGO SAM FAKT NALICZENIA MI GIGANTYCZNEJ OPŁATY NIE OZNACZA ŻE MUSZĘ SIĘ NA TO ZGADZAĆ. MOGĘ PO PROSTU ODSTĄPIĆ OD UMOWY. TO MOJE PIENIĄDZE I ŁASKI BEZ. MYŚLISZ ŻE ALLEGRO I SPRZEDAWCA ROBIĄ MI JAKĄŚ ŁASKĘ ŻE U NICH KUPUJĘ? OTÓŻ NIE. MOGĘ ZREZYGNOWAĆ Z ZAKUPU I WTEDY NIKT NIE ZYSKA ANI SPRZEDAWCA ANI ALLEGRO.
@BaronRogacizna Dokładnie tak. Nie musisz dawać się robić w bambuko. Odstąp od umowy i po sprawie, jeśli sprzedawca łaskawie nie wyrazi zgody i nie poda Ci numeru konta do zapłaty za wszystko + jeden, normalny koszt wysyłki. Wtedy nie zarobi nikt. Od prowizji przy zwielokrotnionych opłatach za wysyłkę w systemie Allegro, sprzedawca może się odwołać występując z odpowiednim wnioskiem o jej zwrot, widocznie nie chce, bo woli dorabiać na wysyłkach.
to niech system pokazuje koszty wysyłki przed scaleniem wszystkiego w jedno zamówienie, lub też daje opcję modyfikacji.
Obecnie system jest tak skonstruowany że zamawiając dużą ilość rzeczy można pomylić się w liczeniu.
sprzedawca pobrał liczne koszty już wcześniej i może wydrukować etykietę na te koszty które już pobrał. wcale nie musi płacić sam. pobrał 4 koszty użył 1 więc zostały mu z poprzedniego zamówienia 3 koszty.
Po prostu zrozum to że powinno być najpierw widoczne ile będą wynosić koszty wysyłki a scalanie rzeczy w jedno zamówienie powinno nastąpić później a nie odwrotnie.
Jak nie kupujesz dużo na allegro to nie rozumiesz tego że można się pomylić i że liczenie na kalkulatorze kosztów zakupionych rzeczy po to aby załapać się na dostawę smart, jest czasochłonne i niepraktyczne. Spróbuj sobie np. policzyć tak 40 rzeczy i zobaczmy czy się ani razu nie pomylisz. spróbuj też liczyć palcem na monitorze ilość rzeczy w danym scalonym zamówieniu i zobaczmy czy się nie pomylisz jak np. masz wylicytowane kilka czy kilkanaście sztuk dokładnie takiej samej rzeczy która została wystawiona w postaci osobnych aukcji. Zobaczysz ile to czasu zajmuje.
Więc zgłoś swój pomysł: Zgłoś swój pomysł!
JA ZGŁASZAŁAM TEN POMYSŁ DO ALLEGRO BARDZO DAWNO TEMU.
ZGŁASZAŁAM TEŻ LATA TEMU DO ALLEGRO POMYSŁ NAWIĄZANIA WSPÓŁPRACY Z INPOSTEM I PÓŹNIEJ WPROWADZONO ALLEGRO SMART.
NASTĘPNYM RAZEM OPATENTUJĘ I SPRZEDAM POMYSŁ ZAMIAST SŁUŻYĆ POMOCOM INNYM ZA DARMO I POTEM BYĆ JESZCZE PRZY TYM ŹLE TRAKTOWANĄ.
Ale zanim opatentujesz swoje pomysły to wyłącz Caps Lock bo czytać się tego nie da 🙄
To nie czytaj.
Napisałam z caps lockiem ponieważ wypowiadasz się tak jakbyś nie czytał/czytała co napisałam.
@BaronRogacizna "Obecnie system jest tak skonstruowany że zamawiając dużą ilość rzeczy można pomylić się w liczeniu." - jesteś świadoma istnienia czegoś takiego jak koszyk (dzięki któremu nic nie trzeba liczyć, bo koszty wysyłki sumują się w nim na bieżąco)?
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄