anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

szukajka nie wynajduje oferty która jest aktywna

rawgos
#7 Wielbiciel#

Witam

post pisze raczej z ciekawosci, moze ktos mial pododne historie lub zna powód czemu sie tak dzieje. Otóz szukam sobie dzisiaj półosi do Audi A8. Wiec w kategorii 'półosie' wbiłem w polu wyszukiwania tylko "A8" i lece po kolei wszystkie oferty - wiadomo, roznie sprzedawcy tytułują, więc prześledze wszystko. No i w miedzyczasie na dole w sugerowanych ofertach pojawila mi sie oferta ta: https://allegro.pl/oferta/audi-a8-d4-4-2-tdi-polos-lewa-prawa-przod-4h0407271g-16876394786 . Co ciekawe w wynikach wyszukiwania jej nie mialem. Wbiłem więc nr części który ta oferta ma w tytule -  w wynikach wyszukiwania nadal tej oferty nie ma - a  jest aktywna itd 😄  Pojawila sie w wynikach wyszukiwania dopiero jak w filtrach ustawilem cene od 600 do 600zł...
Ktos ma koncepcje czemu ta oferta jest ukrywa w wynikach wyszukiwania? Tutaj link do wyników wyszukiwania gdzie skopiowałem żywcem numer części z tytułu tej oferty, wszystkie filtry puste: https://allegro.pl/kategoria/polosie-przeguby-waly-polosie-256006?order=pd&string=4H0407271G . 

Sprzedawca nie dopłacił do abonamentu czegos extra zeby jego oferty byly znajdowane przez klientow ?:D

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

o obecny standard. Nigdy nie będziesz pewny znalezienia wszystkich/najtańszych/najlepszych ofert. Katalog pokazuje co chce. Allegro przypina superceny, które często najtańszymi nie są. A jak głęboko pokopiesz to prawie zawsze znajdzie się lepsza oferta. Ci świadomie robiący zakupy są od dawna wkurzeni na ten portal, a jedno co słyszą to głu.pie odpowiedzi w  stylu "to dla Twojego dobra, na pewno się przyzwyczaisz".  Od kiedy ten portal jest korpo to  to jest tu masakra. Wkurzają się zarówno sprzedawcy jak i kupujący. Praktycznie żadna funkcja wprowadzona w ostatnich 2-óch latach nie działa prawidłowo, a za błędy portalowe płacą sprzedawcy. Prosty przykład: Wysyłasz tego samego dnia do 14. Klient kupi o 15.00. Portal pokaże mu dostawę na jutro. Sprzedawca zarobi nega. Allegro każde rozwiązać sprawę z klientem i do błędu się nie przyzna, a klient swoje standardowe "sprzedawca zrobił mi...".

Ktoś tam na górze się Sun Tsu naczytał. Zamiast dbać o zadowolenie klientów to Wolą dzielić i rządzić. Króluje dezinformacja, i spychactwo. Kupując tu czuję się praktycznie ubezwłasnowolniona. Ważne informacje pochowane po zakładeczkach. Zanim przebiję się przez katalogi to zapomnę sprawdzić informacje dodatkowe jak np gwarancje, bo Allegro przeszkadzało dawanie ich w widocznym miejscu jak opis. Po przebiciu się przez katalogi trzeba wejść w oferty podobne i je poprzeglądać, tam jest część tego czego od razu nie pokazują. Oznacza to długie godziny szukania i nerwów. Potem wyślą mi to najgorszym dla mnie kurierem i jeszcze bezczelnie napiszą "wybraliśmy dla Ciebie najbardziej optymalną opcję". A ze 2 dni po zakupie w połowie przypadków znajdzie się lepsza oferta, która była aktywna w momencie mojego zakupu.... Dla mojego dobra... Każdy kto tu kupuje powinien standardowo w dowód uznania aureole dostawać....

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

rawgos
#7 Wielbiciel#

sprzedawalem tutaj ponad 12 lat, na firme itd, pareset paczek miesiecznie. Widze ze to bagienko sie pogłębia, co najgorsze nie tylko dla sprzedawców ale notabene teraz rowniez dla kupujących, których to zawsze allegro wymagalo zeby po rękach calowac 😉

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@rawgos  "Sprzedawca nie dopłacił do abonamentu czegos extra zeby jego oferty byly znajdowane przez klientow ?:D "

Coś w tym stylu, sprzedawca odprowadza zbyt małą prowizję więc jest brany pod uwagę w wyszukiwarce ale na dalekiej, może 99 tej stronie.

Było pytanie czy się z czymś takim spotkaliśmy - tak, to normalna praktyka.

Ja często kupuję  korzystając z historii zakupów.  Sprzedajacych u których kiedyś korzystnie kupiłem w wyszukiwarce nie znajduję.  Po kliknięciu w stary zakup, okazuje się że owszem przedmiot jest nadal w ofercie i ciągle w przyzwoitej cenie.

oznacz moderatorów