Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłam klocki lego (500 zł). Sprzedającą klocki wysłała, klocki dotarły ale brak faktury. Prosiłam kilkukrotnie o dosłanie faktury ale cisza. Otworzyłam dyskusję okazuje się, ze konto zawieszone.
Allegro pisze, że nie mogą zmusić do wystawienia faktury, ale co ja mogę zrobić?
a czy zakup był od kogoś kto może fakturę wystawić? prywatny sprzedawca, Chińczyk etc?
Oczywiście od firmy, zaznaczone było wystawiam fakturę VAtT. IPani mnie zwodziła miesoac. Potem allegro zablokowało uzhtkownima6, a ja zostałam bez faktury. Allegro mówi, że oni nie mogą zmusić do wystawienia faktury. I klops, no dla mnie to 5p0 zł straty
@TheSunn a czemu piszesz, że 500zł straty? To była na dalszą odsprzedaż?
Źle to ujęłam,, tak do dalszej odsprzedaży. Klocki są już złożone i oddać się nie da.
@TheSunn "...ale co ja mogę zrobić?"
Możesz formalnie zgłosić niezgodność zakupu z ofertą i żądanie zwrotu zapłaconej kwoty.
Oczywiście może się to wiązać się to z koniecznością odesłania klocków, ale niekoniecznie.
Znajdź zakup na liście swoich zakupów, potem "Szczegóły zakupu" i wejdź w zakładkę "Zgłoś problem..."
Tam opisujesz problem i domagasz się dostarczenia faktury bądź zwrotu zapłaty.
Ponieważ sprzedająca milczy prosisz o pomoc pracownika Allegro...
Poradzisz sobie.
edit. skoro już otworzyłąś dyskusję to domagaj się zwrotu pieniędzy. Niestety klocki trzeba będzie chyba odesłać.
@br. Sprzedawca ma zablokowane konto czyli już ma wywalone na to a brak faktury nje jest wadą istotną by odstąpić od umowy. Podsumowując będzie ciężko.
Przecież ma obowiązek wystawienia faktury jeśli jest płatnikiem VAT.
Ale może wystawił. Tylko nie wysłał. A kontakt sie urwał na samym allegro.
Prosiłam Panią kilkukrotnie to odpisywała dzisiaj wystawię, i kolejnego dnia za raz momencik, już robię sekundkę i tak od ok 15 października- jeszcze w połowie listopada konto nie było zablokowane.
Jak odesłać klocki jak są już złożone?
Dyskusja jest otwarta ale sprzedający milczy.
Czy mogę w takiej sytuacji zadać zwrotu pieniędzy?
Chociażby VAT i dochodowy, którego nie mam jak odliczyć od tego zakupi?
Czy to można gdzieś fodatkowo zgłosić? Do US, że firma nie wystawia faktur?
Zakup na firmę? Złożone klocki? Do dalszej odsprzedaży?
Prywatny zakup mający widnieć w kosztach i w vat.
Ale Twoja sprawa. Nie wiesz czy firma nie wystawia faktur. Może wystawiła, tylko ty nie otrzymałaś. Możesz zgłosić do US, oni w dobie jpk będą widzieć czy faktura byla, ale nadal Ci jej nie wyślą.
A skąd Pani wie jaka ha działalność prowadzę?
Poproszę beż osobistych wycieczek.
Nikogo nie chce okrasc ani oszukać sprzedawca nie wystawił mi faktury,a miał obowiązek i o to pytam.
Ale skąd Pani wie że faktury nie wystawiono????
to że Pabi nie ma to nie znaczy że nie wystawił.
Pisałam wielokrotnie jaki ms interes sprzedawca w niewyslanou wystawionej faktury?
@TheSunn Skoro nie wystawił Ci Fv i nie było kontaktu to nie powinieneś ich zakładać, kontynuuj teraz dyskusję i czekaj na rozwój.
Przecież sprzedawca ma miesiąc na wystawienie faktury czy przez ten czas nie można nic zrobić z zakupipnym towarem? No przecież mozna
@TheSunn Jeżęli zażądasz zwrotu pieniedzy to jest szansa że wypłacą ci z Allegro Protect.
Ale tylko szansa bo ostatnio Allegro zrobiło się skąpe
Jeśli zapłacą to wtedy odezwie się sprzedający i bedzie się domagał zwrotu klocków.
Napiszesz mu że są złożone, niech sobie zabierze.
ps. do US mozna zgłosić, do jego urzędu oczywiście.