anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

towar zakupiony na firmę a problem ze zwrotem towaru, sprzedający nie dokona zwrotu

ob_mateusz
#8 Zapaleniec#

witam

kupiłem bluzę na fakturę - moją działalnością są usług geodezyjne

PKD - Działalność w zakresie inżynierii i związane z nią doradztwo techniczne

bluza po prostu mi się nie podoba, zrobiłem zwrot towaru natomiast sprzedawca napisał mi że paczki nie odbierze ponieważ od firm nie przyjmują zwrotów

zgodnie z definicją 

Jeśli zakup był związany z prowadzoną przez Ciebie działalnością, to sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu w ramach odstąpienia od umowy. Jako przedsiębiorca możesz odstąpić od umowy tylko wtedy, gdy zakup nie będzie mieć charakteru zawodowego."

sprzedawca mówi że bluza powiązana jest z moją działalnością, natomiast gdybym kupił sprzęt geodezyjny lub peryferyjne urządzenia, paliki geodezyjne czy też farbę geodezyjną to jest to związane z moją działalnością natomiast nie prowadzę sklepu BHP

napisałem do allegro i czekam na odpowiedź

wg mnie bluza nie jest powiązana z PDK mojej działalności, bluza a doradztwo to co innego

co mogę zrobić?

oznacz moderatorów
38 ODPOWIEDZI 38

ob_mateusz
#8 Zapaleniec#

zaktualizuję temat
sprzedający dzisiaj odebrał paczkę ... pomimo zapewnień że tego nie zrobi więc coś się stało że zmienił zdanie ...

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@ob_mateusz może zawitał na Gadane lub porozmawiał z kimś mądrzejszym , nie ma co robić burdy za wczasu , teraz czekaj na kasę , 14 dni od zgłoszenia zwrotu , nie wrócą - przypomnij wiadomością przez CW , 2 dni nie ma odzewu - dyskusja .

oznacz moderatorów

ob_mateusz
#8 Zapaleniec#

3go września sprzedawca odebrał paczkę, minęło 14 dni i dalej nic, otworzyłem dyskusję na allegro

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@ob_mateusz jak się odezwie z watpliwosciami wyjasnij mu , że prowadzisz JDG i zakup nie jest związany z PKD Twojej firmy , w zwiazku z tym ma obowiązek potraktować transakcję jako konsumencką .

oznacz moderatorów

ob_mateusz
#8 Zapaleniec#

a to ci sprzedawca
co się okazało, w firmie "wszyscy myśleli" przed odbiorem paczki co tu zrobić, wyjaśniło się dlaczego sprzedawca odebrał paczkę ...

odpisał tak:
"Dzień dobry, zakup zawodowy na fakturę VAT. Nie ma możliwości zwrotu towaru zakupionego na firmę. Towar do odbioru w siedzibie naszej firmy przez 48 godzin. Po tym okresie zaczynamy naliczać opłatę za magazynowanie w wysokości 5,00 PLN netto. Pozdrawiamy."

czyli odebrali po to żeby przy otwarciu dyskusji naliczać opłatę za magazynowanie, trochę nasmarowałem w odpowiedzi, jak tylko jutro pojawi się dostępna opcja pomocy allegro to od razu będę klikał, cd. nastąpi

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Spokojnie prowadź dyskusję, ile już trwa?

oznacz moderatorów

ob_mateusz
#8 Zapaleniec#

o 13.18 dzisiaj otworzyłem dyskusję allegro

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Chyba pisząc to musiał być cały w nerwach, bo nie określił okresu czasu za jaki liczy tę opłatę. 5 zł. Za godzinę, dzień, miesiąc? 

W razie rozprawy sądowej możesz podnieść zarzut o braku konkretów 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

piszesz tu dużo słów, ale ciekawym jestem czy złożyłeś sprzedawcy jednoznaczne oświadczenie o tym czego się domagasz razem z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy

dyrektywa, która wprowadziła w/w przepisy chciała dać jednoosobowym firmom, możliwość zwrotów towarów co do których właściciel takiej firmy może się nie znać - obecnie jest to nadinterpretowane i traktowane z przesadą, gdyby w tym przypadku kupiono strój piłkarski to bym to jeszcze zrozumiał

@Ziolko39 chciałeś w niej chodzić w chłodniejsze dni podczas pomiarów?

trafnie napisał - @ob_mateusz bo tak będziesz się tłumaczył przed us w razie kontroli

Ja dzisiaj otrzymałem dokładnie za podobną kwestię komentarz negatywny  (możecie podziwiać) - nie odmówiłem zwrotu, tylko podałem przepisy ustawy i zapytałem się czy kupujący ma do tego zwrotu uprawnienia konsumenta, bo kupował towar na firmę.

Możecie przeczytać wpis od osoby, która twierdzi, że ustawa konsumencka ją nie dotyczy ale i tak ma prawo do zwrotu - pełen odjazd.

Dlaczego zawsze przy takim zakupie się o to pytam - bo staram się działać prokonsumencko.

Ustawa nie definiuje, co to jest charakter zawodowy i pozostawia szeroką skalę do interpretacji, ludzie mają w pkd wpisane wszystko, a tego nie robią lub wykonują inny rodzaj działalności.

Ja myślę jak @Ziolko39 - mogę zwrócić np: betoniarkę, ale zwrot towarów, który jest wykorzystywany do wykonywania działalności i generalnie używany przez wszystkie podmioty gospodarcze tego typu nie powinien podlegać pod tą możliwość.

Każdy prawnik używa papieru ksero, długopisów czy drukarkę.

@ob_mateusz jest obecnie w Polsce powódź, rząd będzie musiał znaleźć pieniądze, może zadłużyć przyszłe pokolenia, może też dokładniej zbierać podatki, zaniżanie dochodów firmy czy też vatu takimi lewymi zakupami powinno podlegać kontroli - jesteś pierwszym kandydatem przy takim postępowaniu.

@ob_mateusz chcesz rozwiązać swój problem u sprzedawcy zgodnie z przepisami - złóż sprzedawcy odstąpienie od umowy wraz z oświadczeniem, że ze względu na charakter zawodowy zakup spełniasz warunki ustawy (podaj pkd), gwarantuję Ci, że sprzedawca nie odmówi zwrotu

Podkładka tego typu jest potrzebna sprzedawcy, bo us może twierdzić, że sprzedawca nielegalnie wykonał zwrot towaru (każdy kij ma dwa końce) - twierdząc np: to co powyżej.

Allegro w dyskusjach ogranicza prawa jednoosobowych firm przy zwrotach bo twierdzi, że należy to sprawdzać po pkd oraz nadinterpretuje w/w ustawę uważając, że ma to robić sprzedawca

Art. 7aa. prawa konsumenta

Odpowiednie stosowanie przepisów ustawy dotyczących konsumenta
Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

Art. 3855. KC

Odpowiednie stosowanie przepisów ustawy dotyczących konsumenta
§ 1.
Przepisy dotyczące konsumenta, zawarte w art 385idx1-3853, stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla niej charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

a tak czepiając się co wynikało z treści zawartej umowy?

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

Nawet nie czytam dalej, gdyż jest to bez sensu.

Jak ktoś kupuje na firmę - to wiadomo, chce wliczać to w koszta. Po to są firmy.

Tak samo kupisz sporo różnych rzeczy, które nie są związane z Twoim profilem działalności.

Np.:

- mydło, płyn do mycia podłogi, papier toaletowy, płyn do mycia szyb, pronto, płyn do mycia naczyń

- Papier do drukarki, materiały eksploatacyjne do drukarki, długopisy

- Czy mam jeszcze wymieniać? - to wszystko wrzucasz przecież na "firmę" , nawet ubrania.

Osobiście - też sprzedaję towar dla firm - bardzo, bardzo rzadko mam jakieś zwroty, ale nie robię z tym jakiegoś problemu - nawet po terminie 14 dni - korekta, potwierdzenie, zwrot kasy i sprawa załatwiona. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@ELMIXAGD_pl nawet nie wiesz jak się mylisz, ubrania na fvat bardzo lubi skarbówka podczas kontroli 🙂

podczas poprzedniego rządu Tuska - takie zakupy były zawsze wyrzucane z kosztów

pierwsza z brzegu interpretacja przepisów

cyt

Fragment interpretacji w zakresie zakwalifikowania wydatku na zakup odzieży jako koszt w działalności spółki, sygn. 0111-KDIB2-3.4010.212.2018.4.PB, z 4 października 2018 roku wydanej przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej:

„[…] wydatki na zakup odzieży mogą stanowić koszty uzyskania przychodów w ramach wydatków na reklamę pod warunkiem jednak wykazania, że odzież utraciła charakter odzieży osobistej z uwagi na opatrzenie jej cechami charakterystycznymi dla firmy (logo, krój, kolor). W przeciwnym wypadku są to wydatki typowo osobiste. Aby ubiór miał charakter reklamowy, musi niezaprzeczalnie wskazywać, że pochodzi z danej firmy. Jak już wskazano powyżej, logo powinno być umieszczone na odzieży w sposób widoczny, aby mogło być dostrzeżone przez odbiorców, spełniając swoją reklamową funkcję”.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zakup-odziezy-jako-koszt-w-dzialalnosci-gospodarczej

a zakup na jednoosobową firmę @ob_mateusz  i to jeszcze bez własnego lokalu - urzędnik aż się uśmiechnie jak to zobaczy 🙂

nawet po terminie 14 dni - korekta, potwierdzenie, zwrot kasy i sprawa załatwiona.

do momentu pierwszej kontroli, gdy okaże się, że większość korekt nie jest księgowana u kupujących, (z faktur podobnie) i gdy nie będzie można udowodnić, że zakupy zrobiła faktycznie firma bo okaże się, że towary na firmę kupowały w celu wyłudzenia dokumentu kupowały słupy

oznacz moderatorów

ob_mateusz
#8 Zapaleniec#

próbowałem znaleźć coś na temat tego oświadczenia o którym wspomniałeś, nie mogę nigdzie tego znaleźć w aktach prawnych, ani formy tego świadczenia i zawartości podeślesz?

sprawdzałem wybiórczo sprzedawców na allegro i nie znalazłem takiego który wpisał taką adnotację, że przy zwrotach kupujący ma dołączyć jakieś oświadczenie

poruszyłeś kwestię że nie mam lokalu przy JDG skąd taka myśl?

mimo wzięcia coś na fakturę nie masz obowiązku księgowania jej, podajesz przykłady z karuzeli VAT 

'Dzień dobry, fakturę na zakupiony towar jak najbardziej można zaksięgować i wliczyć w koszty, zatem zakup ma charakter zawodowy i nie podlega zwrotowi. Został Pan o tym poinformowany jednak zdecydował się Pan odesłać przesyłkę. Towar do odbioru w siedzibie naszej firmy przez 48 godzin. Po tym okresie zaczynamy naliczać opłatę za magazynowanie w wysokości 5,00 PLN netto. Pozdrawiamy. ''

poprosiłem o pomoc allegro

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@ob_mateusz musisz napisać w dyskusji co Masz wpisane w PKD

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@ob_mateusz jeżeli czegoś się domagasz to przedstawiasz na to dowody

dlaczego uważasz ,że druga strona umowy musi to robić za ciebie?

piszesz oświadczenie woli, że odstępujesz od umowy bo spełniasz w/w przepisy (podajesz je) np: wraz pkd

masz prawa konsumenta ale nie jesteś konsumentem

allegro teoretycznie pisze za ciebie odstąpienie od umowy i przekazuje je sprzedawcy ale wygląda ono tak - zgodnie z obowiązującymi przepisami dostępuje od umowy - i ani słowa jakimi

to jakbym ci napisał zgodnie z obowiązującymi przepisami wisisz mi 1000zł

jest takie coś w przepisach:

Art. 6. Ciężar dowodu - onus probandi

Dz.U.2024.0.1061 t.j. - Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny
Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
i zastanów się co bierzesz w koszta bo ciuchów bez loga firmy jak widzisz z interpretacji