Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem maszynę do cięcia styropianu. Używałem ja zaledwie godzinę. Jestem z niej niezadowolony. Czy mogę ja zwrócić?
@dyzmusia Towar używany -nie.(są ślady użytkowania?)
Tak, jednak gdy sprzęt będzie nosił ślady użytkowania, sprzedawca może oddać odpowiednio pomniejszona kwotę, ale przyjęcia zwrotu odmowic nie może.
@dyzmusia genaeralnie tak ( jezeli zakup byl od firmy). Pamietaj jednak ze sprzedawca moze potracić z kwoty jaka zaplaciłas, jezeli nosi sldy uzywania, nie jest zdatna do dalszej odsprzedazy itp..
@pinsplash Czyli jak się nadaje do dalszej sprzedaży to ile odliczy?
@LEW433 Tyle ile wyliczy ( musi mieć na to jakąś kalkulację)
@pinsplash Rozumiem.Może być mało i dużo.Skończy się przepychanką między sprzedającym a kupującym.
@LEW433 Poszukaj był tu kiedyś post o używanych butach które kupujacy chciał zwrócic. Wg sprzedawcy ( i ogólnie ludzi myślących) - wartość zerowa. Nikt nie kupi używanych, zniszczonych butów na budowę. Alle odp Allegro brzmiała że nie można potrącić 100% bo przecież materiał z którego są zrobione też jest coś wart. Ot taka humoreska na dobranoc.
@pinsplash W takim wypadku należy potrącić 99,65% ceny.
@WREDZIA-W1 No i niestety nie zgadzam się. Mi z kalkulacji wyszło 99,78%
Sprzedawca firma nie ma żadnego obowiązku przyjęcia zwrotu używanego towaru i nie chodzi tu o żadne ślady używania. Kupujący może sobie obejrzeć towar tak jak w sklepie i nic więcej i wtedy zwrot jest możliwy. Szczerze mówiąc mam dość gości co kupują na weekend wkrętarkę czy akumulator bo muszą coś powkręcać w ogródku...pozrywają folie , porwą pudełko ...i piszą że nie używali a towar spada o 50% .
Pudełka nie trzeba zwracać panie kolego.
Przez cwaniaków obrywają rykoszetem ludzie uczciwi. Prawo do zwrotu towaru zakupionego na odległość wprowadzono przez nieuczciwych sprzedawców sprzedających badziew zachwalany jako towar pierwszej klasy. Teraz klient ma możliwość zapoznać się z zakupionym na odległość towarem organoleptycznie, i zdecydować czy go zatrzymuje czy zwraca. Niestety prawo do zwrotu bez podania przyczyny jest wykorzystywane przez cwaniaków którzy na przykład kupią kamerę, w weekend sfilmują wesele, a po weekendzie ją zwrócą.
Jak tu znaleźć złoty środek, gdy zarówno niektórzy handlarze jak i niektórzy kupujący mają sporo za uszami, a rykoszetem obrywają zawsze ci porządni?
Owszem, ma taki obowiązek, wynika to wprost z przepisów. Po odstąpieniu od umowy jest ona uznana za niezawartą, bez względu na stan towaru, strony zwracają sobie świadczenia wzajemne. Szczegóły określa ustawa;
https://www.arslege.pl/ustawa-o-prawach-konsumenta/k1270/s8732/
Sprzedawca nie może odmówić prawa do zwrotu ze względu na stan towaru.
Postanowienie niedozwolone z rejestru UOKiK, nr 7156
Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w oryginalnym, nieuszkodzonym opakowaniu, z kompletną jego zawartością oraz dowodem zakupu, a sam przedmiot będzie nieuszkodzony oraz nie będzie nosił jakichkolwiek śladów używania. Koszty transportu nie są zwracane.
@xyz96 Co nie zmienia faktu, że niektóre przepisy są po prostu durne i zawsze znajdą się tacy, którzy je wykorzystają pod siebie.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Nie podałeś chyba najważniejszych rzeczy. Czyli czy kupiłeś jako konsument oraz kiedy wszedłeś w posiadanie towaru.
Bez tego to można gdybać tylko.
Ta sama osoba i dwie różne opinie????
@dyzmusia jeżeli kupiłeś jako firma, to zwroty cię nie dotyczą
@dyzmusia Pociąłeś sobie co było do pocięcia i jesteś niezadowolony? Sprzedawca byłby głupi, gdyby ten zwrot przyjął, a jeśli już to powinien Ci potrącić 80% ceny.