Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ostatnio chodziły słuchy, że Allegro ukrywa metody dostępu InPost w oferowanych metodach dostaw. Myślałem, że to tylko takie sobie gadanie do dzisiaj.
Dokonałem zakupu na Allegro od dostawcy, który wiem że wysyła do Paczkomatów InPost z dostawą na następny dzień jeśli zamówi się u niego do 18:00. Co ciekawe w metodach dostawy nie było mowy o InPost za do delivery ale za dwa dni. Dopiero wybierając z mapy można wybrać paczkomat i zrealizować zamówienie z taką metodą dostawy. Na komputerze to łatwe ale na komórce już niekoniecznie.
Nieładnie Allegro bawi się z kupującymi, w ten sposób naruszacie zbiorowe interesy klientów poprzez ograniczanie im możliwości wyboru sposobu dostawy zamówienia.
@moonlighting nic nie ogranicza, tylko sposobem podpowiada, a potem utrudnia zmianę bo trzeba naklikać, mapy, filtry itp. gapy zamówią One Box allegro będzie zadowolone, co nie zmienia faktu że to trochu dziadowskie 😄
@moonlighting jesteś chociaż świadomy problemu - wielu innych kupujących zarzuca potem oszustwo sprzedawcom
Dlatego tu wszedłem właśnie. Też właśnie to zauważyłem. Śmieszne było to że chciałem coś dokupić bo miałem rzecz za 8zł, a sprzedawca miał różne agd itp, dokupiłem plecak za 45 i nagle się okazało że opcje wysyłki zmieniły się, był wybrany inpost, paczkomat, a tu nagle muszę szukać znowu opcji wysyłki. Myślałem że w ogóle Inpostu już nie mogę wybrać. Myślałem że to jakiś błąd, a tu takie rzeczy. Brawo Allegro. Macie gwarantowane że zawsze wybiorę paczkomat Inpostu, macie to dosłownie jak w banku za takie zagrywki. To ja będę decydował którą formę dostawy wybiorę.
Super. NIestety, zamawiając dostawę kurierem pod adres, Allegro decyduje jakiego kuriera mi przydzieli. [edytowano] mnie to na maksa.
@marwikaa cały czas możesz sama zdecydować jakiego przewoźnika wybierasz przechodząc do Formularza Dostawy i Płatności.
@gdvorek tu nie nie do końca, autorka pisze o Kurierze a tu jak wiesz w Smarcie sami dobieracie Kuriera 😞 co np. u mnie ograniczyło zamówienia na Allegro gdzie mam dostawę kurierem 😞
Nie jest to prawda. Wybieram dostawę pod adres (domowy), zakup ze Smartem, przedpłata. Jaki wybór ? Widnieje tylko jedno słowo :"kurier" i brak jakiegokolwiek wyboru, konkretnej firmy kurierskiej. Opłacam zakup, przychodzi email i co ? No właśnie dowiedziałam sie przed chwilą, że Allegro dokonało wyboru kuriera do tej przesyłki tj. "Kurier - Allegro One". Czy ktos mnie pyta o zdanie ? Nie. Allegro robi co chce. Mam nadzieję, że ukrucą wam te praktyki jakąś solidna karą pieniężną.
Bardzo ciekawe jest to, że nikt kto o tym pisze, nie podał jeszcze żadnego konkretnego przykładu... Zrzutu, numeru aukcji... Sprawia to trochę wrażenie czarnego Inpostowego PR-u - w sumie nic dziwnego, obecność na Allegro to dla nich kilkadziesiąt % polskiego biznesu.
@KrzepkiRadek podpowiadają swojego przewoźnika, ale można to zmienić o ile się nie przeoczy 😞 sprawa jest w UOKiK sprawdzają czy nie łamie praw konsumentów 😉
Jak chcesz mam zrzuty z koszyka jak mi zmieniali na One Box czy Orlen - zawsze maiłem Inpost tyle co Ci to da ?
Były na forum już konkretne zamówienia i zrzuty, że wybrany był InPost na maila przyszło potwierdzenie, ponowiona płatność i zmienili na One Box 😞
Mam dokładnie to samo !
InPost z tego powodu (a mają umowę do końca 2026r) nałożył na Allegro karę prawie milion złotych, ale Allegro nie uważa by łamali umowę - sprawa jest w sądzie arbitrażowym
Tyle że ani dla sprzedających ani dla kupujących nic dobrego z tego nie wyniknie, bo przecież to nie Allegro ją zapłaci tylko my wszyscy : sprzedający w opłatach a kupujący w cenach. A jeśli się w ogóle "rozejdą" i nie będzie InPostu na Allegro to też ani sprzedający ani kupujący zadowoleni nie będą.
Sorry, błąd przy pisaniu, miałem na myśli naliczoną prze InPost karę umowną prawie 100 milionów ł.
No wiadomo. Każdy kijek ma dwa końce. Z jednej stronu InPost ma racje, zle czy w akcie zemsty Allegro podpisze z InPostem nową umowę? Pasowałoby jeszcze ogarnąc temat narzucania kuriera. Jak to opisałam wyżej. Mam swojego ulubionego, nigdy problemów z nim nie było, zawsze jest kontakt z kurierem, można przesyłki przekierowywać np.na inny dzień. Jak dla mnie super firma kurierska. Niestety, od ponad roku Allegro uniemozliwił opcję wyboru. I to mnie wkurza najbardziej.
@marwikaa Allegro dąży do samowystarczalności - do tego, by zostały tylko ich metody dostawy - czyli Allegro Delivery, Po co mają płacić komuś dodatkowo, jeśli ta suma może zostać w ich kieszeni. A że ta usługa jest niewygodna dla klienta i jakościowo nieporównywalna z InPostem, czy innym przewoźnikiem, to już nie ich problem, tylko sprzedających, jak zawsze.
No proszę, 100 milionowy pozew InPostu i być może też skargi klientów jednak odniosły skutek😁. Nagle InPost znalazł się na początku, a nie jak dotychczas na szarym końcu, rozwijanej listy metod dostawy. Cud, panie, cud.