anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ukrywanie InPost jako metody dostawy?

moonlighting
#8 Zapaleniec

Ostatnio chodziły słuchy, że Allegro ukrywa metody dostępu InPost w oferowanych metodach dostaw. Myślałem, że to tylko takie sobie gadanie do dzisiaj.

Dokonałem zakupu na Allegro od dostawcy, który wiem że wysyła do Paczkomatów InPost z dostawą na następny dzień jeśli zamówi się u niego do 18:00. Co ciekawe w metodach dostawy nie było mowy o InPost za do delivery ale za dwa dni. Dopiero wybierając z mapy można wybrać paczkomat i zrealizować zamówienie z taką metodą dostawy. Na komputerze to łatwe ale na komórce już niekoniecznie.

Nieładnie Allegro bawi się z kupującymi, w ten sposób naruszacie zbiorowe interesy klientów poprzez ograniczanie im możliwości wyboru sposobu dostawy zamówienia.   

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@moonlighting nic nie ogranicza, tylko sposobem podpowiada, a potem utrudnia zmianę bo trzeba naklikać, mapy, filtry itp. gapy zamówią One Box allegro będzie zadowolone, co nie zmienia faktu że to trochu dziadowskie 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@moonlighting jesteś chociaż świadomy problemu - wielu innych kupujących zarzuca potem oszustwo sprzedawcom

oznacz moderatorów

M-Code
#2 Obserwator

Dlatego tu wszedłem właśnie. Też właśnie to zauważyłem. Śmieszne było to że chciałem coś dokupić bo miałem rzecz za 8zł, a sprzedawca miał różne agd itp, dokupiłem plecak za 45 i nagle się okazało że opcje wysyłki zmieniły się, był wybrany inpost, paczkomat, a tu nagle muszę szukać znowu opcji wysyłki. Myślałem że w ogóle Inpostu już nie mogę wybrać. Myślałem że to jakiś błąd, a tu takie rzeczy. Brawo Allegro. Macie gwarantowane że zawsze wybiorę paczkomat Inpostu, macie to dosłownie jak w banku za takie zagrywki. To ja będę decydował którą formę dostawy wybiorę. 

oznacz moderatorów

marwikaa
#9 Pomysłodawca

Super. NIestety, zamawiając dostawę kurierem pod adres, Allegro decyduje jakiego kuriera mi przydzieli. [edytowano] mnie to na maksa. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@marwikaa cały czas możesz sama zdecydować jakiego przewoźnika wybierasz przechodząc do Formularza Dostawy i Płatności.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek tu nie nie do końca, autorka pisze o Kurierze a tu jak wiesz w Smarcie sami dobieracie Kuriera 😞 co np. u mnie ograniczyło zamówienia na Allegro gdzie mam dostawę kurierem 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@kostas11 a przepraszam, rzeczywiście masz rację.

@marwikaa w tej sytuacji oczywiście przekaże Twoją opinię do odpowiedniego zespołu.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

marwikaa
#9 Pomysłodawca

Nie jest to prawda. Wybieram dostawę pod adres (domowy), zakup ze Smartem, przedpłata. Jaki wybór ? Widnieje tylko jedno słowo :"kurier" i brak jakiegokolwiek wyboru, konkretnej firmy kurierskiej. Opłacam zakup, przychodzi email i co ? No właśnie dowiedziałam sie przed chwilą, że Allegro dokonało wyboru kuriera do tej przesyłki tj. "Kurier - Allegro One". Czy ktos mnie pyta o zdanie ? Nie. Allegro robi co chce. Mam nadzieję, że ukrucą wam te praktyki jakąś solidna karą pieniężną. 

oznacz moderatorów

KrzepkiRadek
#9 Pomysłodawca

Bardzo ciekawe jest to, że nikt kto o tym pisze, nie podał jeszcze żadnego konkretnego przykładu... Zrzutu, numeru aukcji... Sprawia to trochę wrażenie czarnego Inpostowego PR-u - w sumie nic dziwnego, obecność na Allegro to dla nich kilkadziesiąt % polskiego biznesu.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KrzepkiRadek podpowiadają swojego przewoźnika, ale można to zmienić o ile się nie przeoczy 😞 sprawa jest w UOKiK sprawdzają czy nie łamie praw konsumentów 😉

Jak chcesz mam zrzuty z koszyka jak mi zmieniali na One Box czy Orlen - zawsze maiłem Inpost tyle co Ci to da ?

Były na forum już konkretne zamówienia i zrzuty, że wybrany był InPost na maila przyszło potwierdzenie, ponowiona płatność i zmienili na One Box 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Klima150
#9 Pomysłodawca

Mam dokładnie to samo !

oznacz moderatorów

Mido
#12 Orędownik

InPost z tego powodu  (a mają umowę do końca 2026r) nałożył na Allegro karę prawie milion złotych, ale Allegro nie uważa by łamali umowę - sprawa jest w sądzie arbitrażowym

https://www.wnp.pl/tech/prezes-allegro-odpowiada-brzosce-respektujemy-wszystkie-umowy-chodzi-o-wielo...

Tyle  że ani dla sprzedających ani dla kupujących nic dobrego z tego nie wyniknie, bo przecież to nie Allegro ją zapłaci tylko my wszyscy : sprzedający w opłatach a kupujący w cenach.  A jeśli się w ogóle "rozejdą" i nie będzie InPostu na Allegro to też ani sprzedający ani kupujący zadowoleni nie będą.

oznacz moderatorów

Mido
#12 Orędownik

Sorry, błąd przy pisaniu, miałem na myśli naliczoną prze InPost karę umowną prawie 100 milionów ł.

oznacz moderatorów

marwikaa
#9 Pomysłodawca

No wiadomo. Każdy kijek ma dwa końce.  Z jednej stronu InPost ma racje, zle czy w akcie zemsty Allegro podpisze z InPostem nową umowę?   Pasowałoby jeszcze ogarnąc temat narzucania kuriera. Jak to opisałam wyżej.  Mam swojego ulubionego, nigdy problemów z nim nie było, zawsze jest kontakt z kurierem, można przesyłki przekierowywać np.na inny dzień. Jak dla mnie super firma kurierska. Niestety, od ponad roku Allegro uniemozliwił opcję wyboru.  I to mnie wkurza najbardziej. 

oznacz moderatorów

Mido
#12 Orędownik

@marwikaa Allegro  dąży do samowystarczalności - do tego, by zostały tylko ich metody dostawy - czyli Allegro Delivery, Po co mają płacić komuś dodatkowo, jeśli ta suma może zostać w ich kieszeni. A że ta usługa jest niewygodna dla klienta i jakościowo nieporównywalna z InPostem, czy innym przewoźnikiem, to już nie ich problem, tylko sprzedających, jak zawsze.

oznacz moderatorów

Mido
#12 Orędownik

No proszę, 100 milionowy pozew InPostu i być może też skargi klientów jednak odniosły skutek😁. Nagle InPost znalazł się na początku, a nie jak dotychczas na szarym końcu, rozwijanej listy metod dostawy. Cud, panie, cud.

oznacz moderatorów