anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzona przesyłka

damjak12
#1 Nowicjusz

Witam. Jakiś czas temu zakupiłem odpływ liniowy na allegro. Przedmiot przyszedł lecz postanowiłem wymienić na dłuższy rozmiar, dokonałem więc zwrotu, a nowy dłuższy kupiłem u innego sprzedawcy. Po jakimś czasie sprzedawca od zwrotu poinformował mnie, że przedmiot został uszkodzony ( najprawdopodobniej w transporcie), przesłał zdjęcia, odpływ ma skrzywione narożniki, nie nadaje się  do użytkowania. Sprzedawca zgłosił reklamacje do przewoźnika (poczta polska), dostałem odpowiedź od przewoźnika że reklamacja nie uznana, bo według nich przedmiot był źle zapakowany. Odpływ zapakowałem w oryginalne pudełko i ofoliowałem. Da się coś z tym jeszcze zrobić? Dodam że sprzedawca jeszcze przed złożeniem reklamacji przesłał mi 10 zł jako zwrot ( tym samym procedura zwrotu została zakończona)  

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @damjak12. Sprzedający nie powinien obniżać kwoty zwrotu przed złożeniem reklamacji, jeśli nie był pewny z czego wynika uszkodzenie towaru. 
Na ten moment jedynym rozwiązaniem będzie zgłoszenie przez sprzedającego odwołania od decyzji logistycznej przewoźnika.  

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiMary Sprzedający nie powinien obniżać kwoty zwrotu przed złożeniem reklamacji, jeśli nie był pewny z czego wynika uszkodzenie towaru. 

Serio ? @damjak12 sprzedawca postąpił prawidłowo, wycenił to co dostała  kasę musi oddać do 14 dni od odstąpienia takie jest prawo, jak by dostał odszkodowanie zwrócił by resztę, to że wysłałeś jak przyszło nie ma znaczenia, Ty odpowiadasz za odesłany produkt 😞

Poproś sprzedawcę o odwołania, jak odrzucą nic nie zrobisz 😞

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Tak, @kostas11. W takiej sytuacji sprzedający nie powinien obniżać kwoty zwrotu, jeśli nie jest pewien, że to konsument odpowiada za uszkodzenie - sprzedawca zwrócił środki jeszcze zanim zgłosił reklamację logistyczną. Obarczył tym samym kupującego winą za uszkodzenie towaru, bez decyzji od przewoźnika, która potwierdziłaby takie przypuszczenia. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów