anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzony towar, niezgodny z opisem, czy zwrócić z reklamacją czy bez?

proglide
#2 Obserwator#

Witam, otrzymałem uszkodzony laptop, niezgodny z opisem. Sprzedający przyznał, że zamieścił zdjęcia innego laptopa. Ten który otrzymałem ma popękaną obudowę, braki elementów, ponadto nie działa regulacja jasności ekranu (wszystkie sterowniki i aktualizacje) zrobione. Sprzedający namawia mnie bym po prostu zwrócił towar bez reklamowania.  

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

LEW433
#21 Demiurg#

Niezgodność z opisem więc reklamacja, najlepiej poprzez otwarcie dyskusji tam wszywko uzgodnisz i masz pomoc Allegro, na zwykłym tu:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa na AL tu:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE

wg prawa sprzedajacy może pomniejszyć zwrot środków a tu po takiej reklamacji nic nie zrobi.

oznacz moderatorów

proglide
#2 Obserwator#

Czy dyskusja jest konieczna czy zrobić od razu zwrot z reklamacją. Sprzedawca to niezły cwaniak, nie chciałbym by oszukał kogoś innego

oznacz moderatorów

proglide
#2 Obserwator#

I jeszcze jedno. On twierdzi, że będzie naprawiał laptop i grał ze mną na zwłokę a z tego co wiem jeżeli nie złożę takiej dyspozycji dotyczącej naprawy to musi po prostu zwrócić pieniądze.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Otwieraj dyskusję i tam opisz problem i zobaczysz co napisze w dyskusji, niech naprawia. Nie prowadź z nim korespondencji poza Allegro tylko w dyskusji.😁

oznacz moderatorów

proglide
#2 Obserwator#

Tylko, że ja nie chcę po raz kolejny odbierać laptop i po raz kolejny przechodzić nerwówkę. Z drugiej strony towar zakupiłem na raty zero i musiałbym składać rezygnacje z kredytu 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie chcesz problemów, a je masz więc otwieraj dyskusję. Problemy już są ale dla sprzedającego mogą być gorsze.

oznacz moderatorów

proglide
#2 Obserwator#

Tak zrobię, dziękuję. Zastanawiam się tylko cały czas czy on może go naprawiać czy musi zwrócić pieniadze

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A co naprawi? a jakby nawet to chyba chcesz sprawny sprzęt >po to kupiłeś chyba. 

oznacz moderatorów

proglide
#2 Obserwator#

Tak, po to kupiłem. Tylko, że jest różnica kupować laptop bezwypadkowy a wypadkowy kiedy sprzedawca musi wybebeszyć wszystko i poskładać od nowa.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

W dyskusji opisz wszystko co co było w ofercie i zażądaj takiego kompa jak tam było napisane, nie sądzę ze uda mu się taki złożyć, naprawić. Napisz że chcesz zwrotu środków.

oznacz moderatorów

proglide
#2 Obserwator#

Tak zrobię, dziękuję wszystkim co rady. Miłego wieczoru

oznacz moderatorów

marchello999
#8 Zapaleniec#

Takie czasy, że lepiej nie iść w takim wypadku nikomu na rękę. Tracisz w tej sytuacji ochronę allegro. A gwarantuje, że sprzedający to wykorzysta przeciw Panu.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@proglide w dyskusji reklamacja z tytułu niezgodności towaru z opisem (napisz dlaczego)  plus odstąpienie od umowy uważanej w tym przypadku za niezawartą z art 27 uk w przypadku sprzedawcy firmy lub z kodeksu cywilnego umowę zawartą pod wpływem błędu - laptop posiada wady fizyczne- uznaje się za niezawartą dla sprzedaży konsument konsument

oznacz moderatorów

marchello999
#8 Zapaleniec#

@az1rael  napisał(a):

@proglide w dyskusji reklamacja z tytułu niezgodności towaru z opisem (napisz dlaczego)  plus odstąpienie od umowy uważanej w tym przypadku za niezawartą z art 27 uk w przypadku sprzedawcy firmy lub z kodeksu cywilnego umowę zawartą pod wpływem błędu - laptop posiada wady fizyczne- uznaje się za niezawartą dla sprzedaży konsument konsument

Gdy miałem podobną sytuację, ważne to zeskrynować zdjęcia i opis z aukcji, na której się kupiło. Pamiętam, że to zrobiłem, a sprzedający w trakcie próbował pozmieniać, w końcu chyba usunął, zrobiłbym zdjęcia tego, co przyszło i wszystko z dokładnym opisem sytuacji wysłał do allegro.

oznacz moderatorów