anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uznana reklamacja i odliczenie kwoty gratisu

Mirek9841
#7 Wielbiciel#

Zareklamowałem towar z tytułu niezgodności towaru z umową. Jako iż wada była istotna chciałem odstąpienia od umowy. Sprzedający po rozpatrzeniu zgłoszenia uznał reklamację. Jednak oddał mi tylko część pieniędzy bo UWAGA! 
Na aukcji i w jej opisie był wystawiony Towar + GRATIS w postaci sprayu do włosów. Można było kupić tylko taki zestaw i nie było możliwości zakupu tych dwóch rzeczy osobno. Na paragonie widniały dwie pozycje Towar i Gratisowy produkt. Sprzedawca postanowił odliczyć wartość tego gratisu i pomniejszył kwotę zwrotu. Według moich informacji zasięgniętych od prawnika, nie miał prawa odliczać kwoty gratisu gdyż była to całość zestawu. Produkt zepsuł się po 7 miesiącach a ja zdążyłem już zużyć gratis. 

„W przypadku odstąpienia od umowy z powodu niezgodności towaru z umową, konsumentowi przysługuje pełny zwrot ceny zapłaconej za towar, niezależnie od tego, czy towar jest częścią większego zestawu, czy stanowi samodzielny produkt.”

Czy mam rację a sprzedawca powinien zwrócić całą kwotę ?

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

datsun1931
#9 Pomysłodawca#

Wez gosciu nie robu dramatu z niczego i daj zyc innym, pouzywales, dostales kase i tyle.  Produkt jak widac 7 miesiecy dzialal i co z nim robiono nikt nie wie tylko ty, sprzedawca poszedl Ci na reke i  oddal kase nie utrudniajac. A gratis zuzyles

oznacz moderatorów

Mirek9841
#7 Wielbiciel#

Hehe. Nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie udzielaj. Nikt mi na rękę nie poszedł. Towar odesłałem sprzedawcy, wykonał ekspertyzę i sam stwierdził wadę fabryczną. 🙂 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Mirek9841 chciałeś odstąpienia od umowy , sprzedawca się zgodził , to jednak Twoja decyzja nie sprzedawcy , mógł naprawić lub wymienić , ale Ty zażądałeś zwrotu środków .

,,mądrość jest darem .....,,

oznacz moderatorów