Proszę mi wyjaśnić kiedy kupujący staje się właścicielem przesyłki?
Czy jest to w chwili doręczenia, czy w chwili kiedy sprzedawca nada przesyłkę. Pytam bo dostałam od sprzedającego info że ,,paczka która wyszła z naszego magazynu jest już własnością kupującego.'
Czy tak faktycznie jest?
@teelazainelmes zależy od rodzaju transakcji
konsumencka - w chwili doręczenia
B2B - w chwili nadania .
@teelazainelmes B - Firma C - konsument - prywatny sprzedawca
B2B - jak przekażesz przewoźnikowi - nadasz
C2C - jak przekażesz przewoźnikowi - nadasz
B2C - jak przewoźnik wyda odbiorcy - konsumentowi
kupiłam jako osoba fizyczna -
@teelazainelmes osoba fizyczna to również JDG , nie w każdym przypadku JDG nabywa praw konsumenckich
@teelazainelmes jak od firmy ? to jest zakup B2C czyli konsumencki, towar będzie Twój jak odbierzesz od przewoźnika 😄
Jeśli to wiadomość systemowa od sprzedawcy to olej to, nic Tobie nie zmienia 😄 chyba że jest jakiś problem to go opisz, inaczej olej to i czekaj na paczkę 🙂
Skoro będzie moja jak ją odbiorę , to dlaczego sprzedawca twierdzi inaczej i uchyla się od kontaktu z przewoźnikiem i to mnie kazuje się z nim kontaktować w sprawie przesyłki która ciągle jest w trasie- nie wiadomo gdzie.?
@teelazainelmes a sprzedawca to firma? jaką jdg prowadzisz i co zakupiono w celu okreslenia związku z jdg?
@teelazainelmes Zgodnie z informacją na stronie UOKiK:
"Jeżeli sprzedana rzecz ma zostać wysłana konsumentowi, to przedsiębiorca odpowiada za niebezpieczeństwo jej przypadkowej utraty lub uszkodzenia – do momentu, w którym kupujący ją otrzyma albo do momentu wydania rzeczy przewoźnikowi, jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewoźnika przez konsumenta."
@N_Nitka28 w tym przypadku jest prowadzone JDG pisał kupujący że jest osobą fizyczną a jak faktura na firmę była to nie jest konsumentem
@az1rael Czegoś chyba nie rozumiem. @teelazainelmes napisała, że jest osobą fizyczną, a "konsument to osoba fizyczna zawierająca umowę z przedsiębiorcą (firmą) i niepowiązana bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową."
Więc nie wiem skąd te wątpliwości. 🙂
Odpowiedź na pytanie jest prosta. Jeśli był to zakup konsumencki za przesyłkę odpowiada sprzedawca do momentu, w którym kupujący ją otrzyma.
Zakup jet konsumencki jeśli kupujesz przedmiot od przedsiębiorcy (czyli osoby prowadzącej działalność gospodarczą lub zawodową) i zakup ten nie ma związku z prowadzoną działalnością zawodową.
@teelazainelmes Podaj numer przesyłki lub zamówienia. Zweryfikuje jej losy.
@N_Nitka28 nie w każdym przypadku osoba fizyczna jest konsumentem ...np
JDG zakup na FV związany z profilem działalności .
@N_Nitka28 osoba fizyczna prowadzi JDG a jak wzieła na fakturę co nie wykluczone bo jednak użytkownicy zapisują sobie ustawienia na allegro a taki zakup wrzucają sobie w koszty działalności to nie będzie konsumentem, obecnie prawie wszystko co się kupuje można podciągnąć pod działalność np mopa jak się ma biuro to się w nim zmywa podłogę to jako konsument można było bez faktury na paragon brać
Dziękuję za jasną odpowiedź - numer przesyłki Allegro AD01IDPAA0
@mdrogeria i @az1rael Dziękuję za wszystkie wyjaśnienia. 🙂 W tej sytuacji chodziło raczej o osobę fizyczną bez faktury. (i tak założyłam od razu)
@teelazainelmes Doradca już wysłał wiadomość do oddziału i weryfikuje Twoją sprawę. 😊
Witam.
Mam problem z zakupioną choinką wysłąna 15-12-2025 i do dnia dzisiejszego jest w trasie, a miała być
dostarczona 17-12-25. Sprzedawca kazuje mnie kontaktowac się z kurierem. Przesyłka nr Allegro
AD01IDPAA0 . Co mam dalej robić?
@teelazainelmes Cześć. Weryfikuję już losy tej przesyłki. Jak tylko się czegoś dowiem, wrócę z odpowiedzią.