anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Włamanie

PRZEMEK0203
#1 Nowicjusz

Witam wszystkich. Chciałbym zapytać czy miał ktoś podobna sytuację. Otóż ktoś włamał mi się na Allegro i **piiip**. Włamywacz dodał ogłoszenia i pisał z kupującymi i prawdopodobnie oszukał kogoś.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@PRZEMEK0203 takie  sytuacje się zdarzają nawet tu są wątki wystarczy poszukać. No cóż zostaje zabezpieczyć konta (np. logowanie dwuetapowe) i zgłosić do działów bezpieczeństwa w danych portalach. I ewentualnie czekać na wizytę lub wezwanie na policje.

oznacz moderatorów

pqowie1
#7 Wielbiciel

Przemek, nie rób jaj, ktoś ci się włamał na konto i pisał z kupującymi? 

Ktoś był taki cwany, że wysyłał później maile z adresu: [edycja] i wystawiał faktury na dane Twojej działalności i brał kasę z przelewów? I jeszcze dysponował twoim dowodem osobistym ze zdjęciem i fakturą pierwotną nabycia karty graficznej? Prokuratura zbada twoje 'włamanie'

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@pqowie1 to są oszustwa robione z przejętych kont. Stworzenie faktury z dowolnymi danymi nie jest żadnym problemem, skan dowodu również był fałszywy albo jakiegoś Przemka.

https://youtu.be/TxYaDat0d6I?t=85

https://www.youtube.com/watch?v=hP8WZzW2I4Y

https://www.youtube.com/watch?v=XBvJtST8od0

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@vonNogay 

Faktury to żaden problem, dowód osobisty może taki "by małolat kupił alko" to i bez problemu, ale taki który "obroni się w banku" już dużo trudniej i na pewno nie tanio...

A jak wiadomo celem "oszustwa" jest uzyskanie środków finansowych.

Przejęcie konta Allegro się zdarza. Wystawienie ofert z przejętego konta też. Ale dalej to ja już "czarno widzę"!

By wypłacić kasę trzeba najpierw sfałszować "doskonale" dowód osobisty tak by dane prawowitego użytkownika pokryły się na dokumencie ze zdjęciem osoby która z tym dowodem zjawi się w banku. Ja bym wolał swojego zdjęcia nie dawać, bo jak sprawa się rypnie (a prędzej czy później to nastąpi) to po zdjęciu mnie znajdą. Pozostaje lewy dowód "na słupa".  Słup musi otworzyć konto w banku na dane użytkownika Allegro i osobie przejmującej konto Allegro udostępnić dostęp do konta bankowego. Jeśli dowód osobisty jest zrobiony profesjonalnie to jest szansa na otwarcie rachunku. Ale jeśli w danym banku "legalny" użytkownik konta Allegro miał kiedykolwiek otwarty rachunek to mają tam jego zdjęcie i wtopa murowana.

Ja kilka miesięcy temu otwierałem rachunek w banku, w którym nigdy konta nie miałem. Ale miałem kiedyś konto w banku, który został przez ten bank przejęty i mieli wszystkie moje dane ze zdjęciem z dowodu i skanem podpisu włącznie, a minęło z 10 lat!

Ale bądźmy optymistami - w banku się udało i dysponujemy rachunkiem bankowym wystawionym na zaprzyjaźnionego słupa i mamy do tego rachunku dostęp.

Teraz trzeba na Allegro zmienić dane do wypłat, a to się wiąże z przesłaniem przelewu weryfikacyjnego i bardzo często z przesłaniem skanu dowodu osobistego. Jeżeli kiedykolwiek wcześniej prawowity użytkownik konta Allegro przechodził jakąkolwiek weryfikację, to Allegro ma jego zdjęcie i dokument ze zdjęciem "słupa" nie przejdzie. Po drodze zarówno bank, a szczególnie Allegro będzie wysyłać do prawowitego użytkownika konta wiadomości mailem i smsem z potwierdzeniem zmiany danych na wszystkich etapach.

Nie twierdzę że na 100% się nie uda, ale szansa "na wtopę" jest wielokrotnie większa niż "na powodzenie" takiej operacji.

Jak dla mnie z przejętego konta Allegro, to można, o ile podpięta była pod nie karta płatnicza, zrobić sobie co najwyżej jakieś drobne zakupy do paczkomatu - drogie nie przejdą, bo większość banków i wystawców kart poprosi o dodatkową weryfikację.

No chyba że się mylę. Ale jeśli tak, to chętnie przeczytam "jak rozwalić system".

Być może z przesyłek pobraniowych wysłanych bez pośrednictwa Allegro byłoby łatwiej kasę wyciągnąć...

@PRZEMEK0203 

Jeśli ktoś Ci się włamał na konto i kogoś oszukał i jednak wypłacił kasę, to masz problem. Niestety z punktu widzenia Allegro, użytkownik konta ponosi za to konto odpowiedzialność, przynajmniej tak długo póki sąd prawomocnym wyrokiem go z tej odpowiedzialności nie zwolni. Jeśli Ty nie zwrócisz środków, to Allegro wypłaci odszkodowanie i zacznie Cię "ścigać" i jeśli tylko masz cokolwiek na swoje nazwisko to pieniądze wraz z odsetkami i kosztami windykacji prędzej czy później odzyska.

Nie warto iść ta drogą.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@MOJEGRATY5 nie wiem dokładnie jak oszuści rozwiązują "problem" kont bankowych, z tego co czytałem to można je kupić w darknecie, najczęściej chyba jednak konta należą do słupów - **piiip**ów, którzy odpowiedzieli na jakieś ogłoszenia w sprawie pracy przy "obsłudze sprzedaży" itp. 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

Słup przyjmuje przelew na 1000 zł, zostawia sobie 100 i 900 przekazuje oszustowi w jakiś anonimowy sposób (np. blik albo jakaś giełda kryptowalut). Chyba tak to najczęściej rozwiązują. Głupków, którzy wchodzą w taką "współpracę" jako słupy nie brakuje, trudno uwierzyć, ale do pewnego momentu myślą że wykonują jakąś legalną pracę. Często są to nastolatki.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@MOJEGRATY5 

"Teraz trzeba na Allegro zmienić dane do wypłat, a to się wiąże z przesłaniem przelewu weryfikacyjnego i bardzo często z przesłaniem skanu dowodu osobistego."

Nie trzeba, bo oszust wystawia ogłoszenie bez opcji kup teraz (jest taka możliwość na allegro lokalnie) i przeprowadza transakcję poza allegro. Tak jak w filmach, do których podałem linki.

I tak było w przypadku autora wątku. Nietrudno znaleźć ogłoszenie wystawione przez oszusta, który mu się włamał na konto: https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-gaming-trio-oc-16gb-gddr7-dls...

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@vonNogay 

Oczywiście że kretynów pragnących zostać "słupem" za niewielkim wynagrodzeniem nie brakuje. Od ręki znajdzie się ich pod pierwszą lepszą prowincjonalną Biedronką. Wiem jak działa taki proceder. Czasem nawet nie biorą 10% od obrotu, a zadowalają się "jednorazową" gratyfikacją, udostępniając przestępcy całkowity dostęp do konta bankowego (wraz z kartą do wypłat kasy z bankomatu).

Tyle tylko, że mając zaprzyjaźnionego słupa, takiego co to już założył na siebie konto w banku i dał do niego dostęp, to można sobie założyć nowe koto na Allegro zamiast jakieś przejmować. Kilka dobrych transakcji "na podpuchę", tak by złapać jakiegoś pozytywa i nie być "świeżakiem" a potem "strzał" i zanim się ktokolwiek połapie to po kasie nie ma ani śladu.

Przecież to o wiele prostsze i mniej ryzykowne niż przejmowanie cudzego konta Allegro.

Inna sprawa, że opisany przez Ciebie proceder związany z przejęciem konta też ma sens. W tym konkretnym przypadku, jeśli doszło do transakcji "poza Allegro" to przynajmniej właściciel konta ma o tyle dobrze, że przynajmniej Allegro nie będzie go ścigać. Allegro jak wiadomo nie wypłaca odszkodowań za nieudane transakcje do których doszło "poza Allegro".

Tak naprawdę to właściciel przejętego konta allegro nawet nie jest stroną tej transakcji, bo w świetle prawa faktycznym sprzedawcą będzie właściciel konta bankowego na które zostały przelane środki przez nabywcę. Będą go zapewne "ciągać", ale o ile nie udowodnią współudziału to co najwyżej w charakterze świadka.

A nabywca może niemal na pewno o kasie zapomnieć...

Finalnie tak się zwykle kończy gdy okazyjna cena zaślepia.

Nie wiem, czy 3400 za tą kartę graficzną to okazja, bo się nie znam, ale trzeba mieć dużo kasy by pozwolić sobie na zakup za takie pieniądze produktu "z drugiej ręki" bez jakiegokolwiek "zabezpieczenia". Ale kto bogatemu zabroni.

Dzięki za instruktarz. Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

pqowie1
#7 Wielbiciel

To "I tak było w przypadku autora wątku. Nietrudno znaleźć ogłoszenie wystawione przez oszusta, który mu się włamał na konto:" wnioskujesz na podstawie jego jednego wpisu, czy jesteście na Ty z autorem?

oznacz moderatorów