Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym dokonać zakupu przez Allegro od sprzedawcy zagranicznego, ale w obszarze UE, więc z zerową stawką VAT. Czy trzeba coś zrobić, żeby podczas zakupu kwota do zapłaty się zmniejszyła do wartości netto jak to ma miejsce np. w **piiip**? Ewentualnie czy Allegro zwróci mi (po dokonaniu płatności) różnicę między wartością brutto a netto?
@negai a co Ci za różnica jak kupisz, jak i tak jako firma Vat odprowadzisz w Polsce ? allegro tego nie rozlicza, są problemy, z reguły jak poprosisz o FV i będziesz miał nip EU to sprzedawca powinien Ci zwrócić Vat 😞
Druga sprawa nie ma tu znaczenia czy firma z UE wszystko zależy skąd wysyłka i gdzie dostawa 🙂
Różnica jest ogromna, bo jako kupujący odliczam VAT, a nie odprowadzam.
W większości europejskich sklepów wpisuje swój NIP i opłacam zamówienie z zerową stawką bez dodatkowego kombinowania - w Allegro widzę że jednak średniowiecze pod tym względem 😞 [utrudniają życie zarówno kupującym jak sprzedającym]
Jeśli nie wybrzmiało to wystarczająco wyraźnie w moim pytaniu, to tak - przesyłka będzie z zagranicy (znam zasady wystawiania tego typu faktur).
Cześć, mam podobny problem, chcę kupić towar u sprzedawcy w Czechach. Wiesz już może czy jest opcja by kupić taki towar bez VAT z NIP UE?
Ja nie znalazłem rozwiązania jak to zrobić na Allegro - sprzedawca sugerował złożenie zamówienia bezpośrednio na stronie jego sklepu - ostatecznie udało mi się trochę później znaleźć ofertę na A...on i tam dokonałem zakupu.