anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

W jaki sposób można ustalić czy Bank otrzymał z powrotem pieniądze od sprzedającego.

Client:39412737
#7 Wielbiciel#

Witam. W dniu 26.07.2021r. na aukcji internetowej nr 10559426729 zakupiłem na raty telefon Samsung Galaxy S21. Zapłata za towar nastąpiła w formie umowy zawartej z Bankiem BNP - Raty od nowa. Limit bankowy został mi przyznany towar zakupiony. (płatność w 10 ratach). Następnego dnia rano tj. 27.07.2021r. sprzedający poinformował mnie email-em iż towar został uszkodzony i zwraca mi wpłacone pieniądze oraz odstępuje od umowy sprzedaży. Czy w związku z powyższym będę ponosił koszty zawartej umowy ratalnej oraz jak można ustalić czy bank faktyczne zwrot środków otrzymał. Czy otrzymam od Państwa jakiekolwiek informacje w tej sprawie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:39412737 w tej chwili na Twoim koncie Allegro nie widać odstąpienia od umowy sprzedającego, ponieważ tylko Ty możesz to zrobić. Dlatego najlepiej abyś w tej zakładce przy szczegółach zakupu wybrał [zwróć część lub całość zakupu], wypełnił dane i potwierdził przez kliknięcie [odstępuję od umowy]. Wówczas gdy sprzedający potwierdzi zwrot oraz zwróci środki poprzez Allegro Finanse, zostaną one przekazane bezpośrednio na rachunek pożyczkodawcy powiązany z kredytem i zwiększą Twój limit dostępny w ramach rat od.nowa. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:39412737 Sprzedawca nie może odstąpić od umowy, ale jeśli nie ma towaru, musi zwrócić wpłatę niezwłocznie.  Jeśli to zrobi, otrzymasz powiadomienie e-mail od Allegro. Nie możesz w tej sytuacji ponosić kosztów umowy z bankiem i płacić rat. Pieniądze wrócą na Twój limit odnawialny do ponownego wykorzystania. Gdyby sprzedawca nie oddał pieniędzy po kilku dniach, otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i upomnij się o zwrot środków. Możesz też tam poprosić o pomoc pracownika Allegro.

oznacz moderatorów