anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

wada prawna i inny produkt - produkt odesłany powystawowy/przepakowany

zakrecona0007
#7 Wielbiciel#

kupiłam telefon w maju na aukcji oznaczony jako nowy, niestety ani przez jeden dzień nie miałam telefonu nowego.
1. Zakup telefonu w maju - oczywiście wysyłka z opóźnieniem względem terminu realizacji podanego na aukcji 2. Blokada przez operatora po niespełna 2 miesiącach użytkowania - bardzo poważna wada prawna - sprzedaż cudzego telefonu (włascicielem był/jest Orange) - nie moją sprawą jest skąd kupuje pan telefony, ale coś takiego nie powinno mieć miejsca tym bardziej że nawet na swojej aukcji pisał pan że sprzedaje pan telefony z pewnych źródeł, nie objęte żadnymi ratami itd.
3. Epitety w moją stronę "w jakim języku mam do ciebie pisać kobieto" etc. - słowem poziom obsługi delikatnie mówiąc niespełniający żadnych standardów
4. Uznanie reklamacji z całkowitym zignorowaniem roszczenia kupującego - uznanie wady za zbyt mało istotną .. nie wiem jaka wada może być bardziej istotna niz sprzedaż cudzego telefonu ale ok.. decyzja o wymianie towaru na nowy ALE jak się okazało uzależniona od dostarczenia pudełka z reklamowanego telefonu (wysłałam mimo że nie musiałam jak tylko okazało się że pracownik dla którego kupiłam telefon jednak go nie wyrzucił)
5. W międzyczasie okazało się że byłam w posiadaniu innego telefonu niż kupiłam na aukcji - inna ilość gb więc w sumie mieliśmy do czynienia z podwójną niezgodnością z umową - inny model + wada prawna - wciąż dla pana te 2 niezgodności z umową były zbyt mało istotne by zwrócić kupującemu pieniądze..
6. Wystawienie mojej firmie komentarza przez imiennika tego pana na Ceneo - dziwny zbieg okoliczności skoro mam wyłączoną ofertę na Ceneo i mój sklep dostaje opinie od kogoś kto nigdy nie dokonał w żadnym z moich sklepów zakupu i jest pana imiennikiem - cóż z pana za profesjonalny przedsiębiorca, który kupującemu wystawia odwetowe komentarze..
7. Wysłanie w ramach reklamacji telefonu bez oryginalnego pudełka i akcesoriów jako produkt rzekomo nowy (wymiana zgodnie z prawem powinna być na produkt nowy) wyłącznie ze złośliwości z powodu tego że reklamując towar wysłałam go bez oryginalnego opakowania (gdzie robić tego nie musiałam) - etykietę przygotował pan po 3 godzinach od odbioru wysłanego na mój koszt wyłącznie z dobrej woli pudełka z produktu reklamowanego więc tym bardziej złośliwość pozbawiona jakiegokolwiek sensu i uzasadnienia
8. Oczywiście brak zwrotu środków za poniesione przeze mnie koszty wysyłki
9. Odrzucenie propozycji polubownego załatwienia sprawy które skierowałam do pana zmęczona cała ta sytuacją - znow epitety w moją stronę o rzekomej impulsywności ( wszystkie moje odpowiedzi były rzeczowe, ani razu nie napisałam nieprawdy), stwierdzenie że jestem dziwna itd - znów jakże profesjonalna obsługa klienta..
10. Na koniec Odrzucenie reklamacji i odmowa dostarczenia produktu nowego oryginalnie zapakowanego czyli takiego jaki kupiłam a tak defakto wychodzi na to, że nigdy nie byłam w posiadaniu nowego, zgodnego z opisem produktu kupionego na pana aukcji.

odpowiedź pracownika allegro:
Otrzymała Pani nowy telefon od sprzedawcy, w taki sposób w jaki wysłała Pani do niego paczki. Niestety my jako serwis Allegro nie mamy mocy, aby zweryfikować wszystkie okoliczności. Nie mamy też mocy sądu, aby móc orzekać w tego typu sprawach. Jeżeli nie dojdą Państwo do porozumienia, swoich roszczeń ma Pani prawo dochodzić na drodze cywilno-prawnej.

przepakowany (w dwóch wysyłkach) to nie nowy produkt według definicji ze strony allegro
wysyłka gwarancyjna - nie wymaga odesłania pudełka - pudełko było wysłane i sprzedawca miał je na 3-4 godziny przed jego pierwszą wysyłką

czy jedynie pozostaje mi droga sądowa? 
czy takie standardy sprzedawców panują teraz na allegro?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

az1rael
#21 Demiurg#

Sprawdż imei tego nowego możliwe że też jjest operatora potem zgloszenie do allegro oszustwa w kolejnej reklamacji a na policje podejrzenie paserstwa na gościa

oznacz moderatorów

zakrecona0007
#7 Wielbiciel#

nowy nie ma wady prawnej, a jedynie wadę fizyczną - nie jest nowy, a powystawowy lub przepakowany

oznacz moderatorów