anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wadliwy procesor 13 generacji i olewka

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Od 16 dni walczę z [edytowano] w sprawie zgłoszenia reklamacyjnego. Jak wiadomo procesory Intela 13 i 14 gen posiadają wadę fabryczną powstałą na etapie produkcyjnym. Mój egzemplarz również należy do tych które odmawiają posłuszeństwa. Pracownik Allegro napisał w dyskusji, że reklamację uznaje się za zasadną jeśli sprzedający nie wyda decyzji reklamacyjnym w terminie 14 dni. Dziś minęło 16 (z racji że to była sobota gdy zgłaszałam problem) więc minął ustawowy termin. [edytowano] każe mi nadal czekać, pracownicy Allegro tylko ich ciągle ponaglają, a oni to mają w nosie. Złożyłam wniosek do Allegro Protect ale cisza. Jak to więc jest z tym przestrzeganiem prawa na platformie Allegro? Przyznam szczerze, że takie doświadczenia nie są zachętą na dalsze zakupy tutaj. Jak kupujesz to dobrze, ale jak jest problem, to wszyscy umywają ręce a pracownicy Allegro jedynie powtarzają w kółko to samo sprzedawcy choć ten ma to od samego początku głęboko (towar odebrali ode mnie po półtorej tygodnia od zgłoszenia). Do kogo mam się jeszcze zwrócić żeby doczekać się zwrotu gotówki bądź wymiany na nowy egzemplarz? (Intel oficjalnie potwierdził że wadliwe procesory NIE PODLEGAJĄ NAPRAWIE a co najwyżej WYMIANIE NA NOWY EGZEMPLARZ, choć oleole twierdzi że z ich źródeł wynika że towar podlega NAPRAWIE.

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

pecela
#19 Nestor#

@IwonaOna2018

Wymianą wadliwych procesów zajmuje się Intel w ramach gwarancji. Jeżeli to procesor w wersji OEM, to gwarancja realizuje się przez sprzedawcę. Natomiast w przypadku wersji BOX najlepiej skontaktować się z serwisem Intela.

Ta wada nie podlega rękojmi. Dlatego Intel zdecydował się wymianę w ramach gwarancji.

oznacz moderatorów

resistdj
#11 Animator#

Dlatego dziwne że napisali założycielce wątku (mówię o sprzedawcy), że towar jest naprawialny. Coś tu kręcą ewidentnie. Dodatkowo Intel rozszerzył gwarancję wszystkich procesorów 13 i 14 gen do 5 lat o czym wielu też nie wie.

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@resistdj

Nie do 5 lat, tylko o 2 lata. Procesory w wersji OEM mają oryginalnie 12 miesięcy gwarancji, więc po rozszerzeniu wychodzi im 3 lata gwarancji. 

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Przepraszam, dyskusja trwa już 18 dni i nikt nic nie wie.

oznacz moderatorów

resistdj
#11 Animator#

Miałem też z nimi do czynienia. Tzn z tym sprzedawcą. Kręcą jak się tylko da i stanowią prawo po swojemu. A allegro tego nie widzi bo nie chce widzieć.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@IwonaOna2018 nic z tego nie rozumiem - czy procesor źle działa?

Czy to reklamacja prewencyjna?

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Powoduje restarty systemu w losowych momentach. Po włożeniu pożyczonego procesora komputer działał prawidłowo. Po włożeniu mojego procesora do komputera sąsiada ten również się wykrzaczał. System bez znaczenia, zarówno na windowsie jak i linuxie to samo.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Procesor można reklamować bezpośrednio u producenta tak jak napisał @pecela 

Nie musi to też być w/w wada tylko coś innego.

OleOle jak chce , to ma pełne prawo próbować go naprawiać - chociaż z definicji im się nie to uda.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@RED  jest jeden mały szkopuł

alll.png

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T z tego co widzę, sprzedawca uznał reklamację i będzie usuwał wadę

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Temat rozwiązany. Sprzedawca napisał, że "przeanalizował dyskusję ponownie (zapewne ktoś się tam zdziwił że dyskusja trwa 3 tygodnie) i postanowił zwrócić gotówkę. Dziś otrzymałam zwrot na konto. Teraz pytanie, czy warto się pchać dalej w tą platformę i kupić coś na LGA1700 czy wymiana płyty i brać amd? 😊 Nowe intele mnie już nie interesują, wydajność minimalnie słabsza od poprzedników, cena wyższa a i niepewność że znów coś zacznie się dziać po krótkim czasie. W cenie którą mi zwrócono jestem dziś w stanie kupić 14900k. 

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@RED

Właściwie, to wymiana tych CPU, to akcja serwisowa Intela. W większości przypadków ma ona działanie prewencyjne.

Można to porównać do auta, w którym producent wykrył usterkę i wzywa właścicieli modeli z danego rocznika na przegląd. Tylko Intel nie wzywa. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@pecela sam sobie zaprzeczasz

Jesteśmy w branży od 30lat, zrobiliśmy masę komputerów na tym procesorze - żaden do tej pory się nie uszkodził czy miał jakieś w/w wady, prowadząc serwis też nie mieliśmy takiego przypadku

w przeciwieństwie do amd - tych mamy nadmiar w serwisie (całe szczęście, nie komputery od nas)

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@RED

Bo w większości przypadków, te procki pracują bez problemu. Błąd był w mikrokodzie i większość przypadków wystarczyła aktualizacja BIOS-u/UEFI (Intel udostępnił stosowną aktualizację producentom płyt głównych).

Akurat mnie nie dziwi, że przez 30 lat nie miałeś uszkodzonego CPU Intela. Sam przez prawie 20 lat robiłem w serwisie i też nie miałem. 

oznacz moderatorów