anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wadliwy procesor 13 generacji i olewka

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Od 16 dni walczę z [edytowano] w sprawie zgłoszenia reklamacyjnego. Jak wiadomo procesory Intela 13 i 14 gen posiadają wadę fabryczną powstałą na etapie produkcyjnym. Mój egzemplarz również należy do tych które odmawiają posłuszeństwa. Pracownik Allegro napisał w dyskusji, że reklamację uznaje się za zasadną jeśli sprzedający nie wyda decyzji reklamacyjnym w terminie 14 dni. Dziś minęło 16 (z racji że to była sobota gdy zgłaszałam problem) więc minął ustawowy termin. [edytowano] każe mi nadal czekać, pracownicy Allegro tylko ich ciągle ponaglają, a oni to mają w nosie. Złożyłam wniosek do Allegro Protect ale cisza. Jak to więc jest z tym przestrzeganiem prawa na platformie Allegro? Przyznam szczerze, że takie doświadczenia nie są zachętą na dalsze zakupy tutaj. Jak kupujesz to dobrze, ale jak jest problem, to wszyscy umywają ręce a pracownicy Allegro jedynie powtarzają w kółko to samo sprzedawcy choć ten ma to od samego początku głęboko (towar odebrali ode mnie po półtorej tygodnia od zgłoszenia). Do kogo mam się jeszcze zwrócić żeby doczekać się zwrotu gotówki bądź wymiany na nowy egzemplarz? (Intel oficjalnie potwierdził że wadliwe procesory NIE PODLEGAJĄ NAPRAWIE a co najwyżej WYMIANIE NA NOWY EGZEMPLARZ, choć oleole twierdzi że z ich źródeł wynika że towar podlega NAPRAWIE.

oznacz moderatorów
30 ODPOWIEDZI 30

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@IwonaOna2018  jeśli sprzedający nie wydał decyzji w ciągu 14 dni, to znaczy, że reklamację zaakceptował, teraz musi naprawić, wymienić lub oddać kasę, ale decyzja należy do sprzedającego, Allegro nie wypłaca protecta ot tak, bo minęło ileś dni, protect jest wypłacany jeśli sprzedający coś kręci, a na razie jest wszystko zgodnie z procedurami, więc nie mają podstaw aby oddawać kasę

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Ale sprzedający kręci bo stwierdził w dyskusji że towar jest naprawialny, choć intel oficjalnie potwierdził że towar nie podlega naprawie a co najwyżej wymianie.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@IwonaOna2018  może pytał o radę GPT 😉, bo on twierdzi, że Procesory Intel 13 generacji mają problem ze stabilnością, który może wymagać naprawy lub wymiany. Intel zidentyfikował przyczynę problemu, który polega na nieprawidłowym dostarczaniu napięcia do procesora

oznacz moderatorów

resistdj
#11 Animator#

Bzdura. To tylko jeden z elementów układanki, procesory Intel 13 i 14 gen posiadały wady powstałe na etapie produkcji (nie wszystkie serie, dotyczyło to i7 oraz i9 w szczególności) i Intel oficjalnie potwierdził że uszkodzone jednostki nadają się na śmietnik i podlegają wymianie na nowe egzemplarze z nowszych partii produkcyjnych bądź zwrotowi pieniędzy bo nie da się naprawić oprogramowaniem czegoś co jest fizycznie niepoprawnie wykonane. Mikrokod 12b bodajże, ma na celu zapobiegania takim problemom w przyszłości poprzez zmodyfikowane limity PL1, PL2 oraz LLC, natomiast jednostki które są fizycznie wadliwe (a było ich podobno mnóstwo) niezależnie od wersji biosu będą się wykrzaczać i problem będzie się pogłębiał z czasem. Tych jednostek nie da się naprawić, te jednostki się co najwyżej wymienia na nowe egzemplarze.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@resistdj  no właśnie @IwonaOna2018  nie napisała jaki konkretnie procesor kupiła, tylko ogólnikowo, że to wersja 13, 14 więc nie wiemy, czy jest naprawialny , czy nadaje się na złom

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

13700KF. Wg Intela nadaje się na złom. Wg sprzedawcy jest jak najbardziej naprawialny.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@IwonaOna2018  no więc teraz mamy jakieś konkrety, napisz jeszcze czy to wersja box, czy oem i wszystko będzie jasne

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

BOX.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@IwonaOna2018  więc zrób tak jak napisała @pecela , oddaj procka do Intela i pomiń sprzedającego, tam Ci wymienią bez problemu

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Ale procesor już od kilku dni jest u sprzedawcy i tak lekceważącego podejścia jeszcze na allegro nie spotkałam. Odpisują w dyskusji po 2-3 dniach tylko po to by napisać że odezwą się gdy znajdą wolną chwilę i znów czekanie za odpowiedzią. Kontakt prawie zerowy, allegro pogania ich i nic sobie z tego nie robią. Pomijam już fakt że grzecznie prosiłam o możliwie najszybszą realizację zgłoszenia reklamacyjnego bo komputer potrzebny mi jest do pracy i w podziękowaniu wszystko trwa jeszcze dłużej i praktycznie bezskutecznie niż kiedykolwiek w mojej historii z Allegro.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@IwonaOna2018  ale jak to odpowiadają  po 2-3 dniach ? w dyskusji sprzedający MUSI odpowiedzieć w ciągu 24 godzin, czy Ty aby na pewno założyłaś dyskusję🤔

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Tak. W dyskusji. Nie odpowiadają przez kilka dni i nie robią sobie z tego zupełnie nic. Allegro również. Tylko ich poganiają by odnieśli się do sytuacji, po czym sprzedawca odpisuje po kilku dniach że skontaktują się w wolnej chwili. I tak w kółko. W sumie niewiele wiem co się dzieje z procesorem, a w zasadzie nie wiem prawie nic, nie wiem czy "serwis" już go sprawdził czy nie, czy wrócił do sprzedawcy czy nie, szklana kula to mało powiedziane. Minęło już 17 dni od otwarcia dyskusji, po 14 dniach pojawił się link do wypełnienia allegro protect ale tu również cisza, więc nie wiem po co mi kazali to wypełniać. Nikt nic nie wie, nikogo nic nie interesuje, a ja muszę ciągle pożyczać skądś komputery by móc "w miarę normalnie" pracować.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@IwonaOna2018  w takim układzie dziewczyny będą musiały zajrzeć do tej dyskusji, my już więcej nic nie wymyślimy

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

I tak wszędzie odbijam się od ściany z tym procesorem. Sprzedawca ma mnie gdzieś, a allegro założyło wyjątkowo ciemne okulary. Mam wrażenie że więcej niż z dyskusji dowiedziałabym się od wróżbity Macieja. W każdym razie dziękuję za chęć pomocy.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@IwonaOna2018  spokojnie poczekaj do rana, dziewczyny mają wgląd do dyskusji i na pewno zareagują

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Pewnie i zajrzą. O ile to cokolwiek da. Ale tak już jestem prawie 3 tygodnie bez sprawnego komputera i absolutnie nikt z pracowników allegro nie przejmuje się tym, że z każdym dniem jestem w plecy o różne kwoty pieniędzy przez rewelacyjną politykę tego serwisu bo na pożyczonych komputerach z racji ich parametrów nie jestem w stanie wykonać tego co powinnam zrobić w danym czasie. O tłumaczeniach przed zleceniodawcami nie wspominając.

oznacz moderatorów

resistdj
#11 Animator#

Na allegro "musi" wcale nie oznacza musi. Tu jest prawo dżungli i sprzedawcy mają Cię w nosie o czym przekonałem się nie raz. Większych zakupów dlatego już nie robię tutaj, skoro nawet allegro nie ma często jednego stanowiska w danej sprawie, tylko w zależności jaki konsultant odpowiada w dyskusji, tak zmienia się wersja. Jednego dnia możesz przeczytać od pracownika allegro że coś jest czarne, po czym drugiego dnia od innego że jednak różowe. Allegro protect to wydmuszka i musiałbyś stanąć na rzęsach by realnie liczyć na zwrot gotówki z tego "cudownego" programu wsparcia klienta mimo że często dowody mają na tacy. Najlepiej udawać że się nie widzi problemu i jest to częsta praktyka tutaj - sprzedawcy twierdzą że towar sprawny, allegro twierdzi że skoro sprzedawca tak twierdzi to tak jest, a gdy Ty twierdzisz że nie jest, to dyskusja jest automatycznie zamykana i prośby o ponowne otwarcie dyskusji możesz sobie wsadzić w nos.

oznacz moderatorów

resistdj
#11 Animator#

Wg Allegro wszystko zawsze przebiega zgodnie z prawem, choćbyś im przytaczał odpowiednie paragrafy i udowadniał że się mylą. Wówczas następuje zwolnienie maszyny losującej i pada odpowiedź na pytanie które nie zostało zadane, a na to które zadałeś odpowiedzi brak 😂

oznacz moderatorów

IwonaOna2018
#7 Wielbiciel#

Zresztą poszukaj w google, czy wadliwe procesory 13 i 14 gen podlegają naprawie. Podlegają TYLKO I WYŁĄCZNIE wymianie bądź jeśli kupujący tego oczekuje, zwrotu gotówki.

oznacz moderatorów