anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wstrzymany wniosek allegro Protect, co dalej ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi. Zakupiłam dla dziecka nakładkę, nakładka zepsuła się po 2 miesiącach użytkowania.   Zgłosiłam reklamację, brak porozumienia ze sprzedawcą. Dopuszczalna waga 100kg , syn  wazy 35, Sprzedawca  ściemnia ze niewłaściwie użytkowane itp. Reklamacja odrzucona , Dostałam wniosek z allegro Protest. Wniosek wstrzymany i  mam sprawę zgłosić na policję z art który nijak się ma do sprawy.   

Allegro pisze 

Może Pani zgłosić przestępstwo na podstawie tego art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Jak tylko otrzymamy właściwy dokument, rozpatrzymy wniosek ponownie.

oznacz moderatorów
37 ODPOWIEDZI 37
Gosikal
#8 Zapaleniec#

To proszę moją sprawę potraktować tak samo.  Ja nie mam ochoty na nieprzyjemniści ze strony policji. Ten policjant nie zartował

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Gosikal_0-1729268172467.png

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Gosikal_1-1729268284942.png

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ zdajecie sobie tam w allegro prawę że składanie fałszywych zeznań i informowanie organów ścigania o wyimaginowanych przestępstwach jest karalne? Co ma fałszywe zawiadomienie o  oszustwie zgłosić bo sprzedawca odrzucił zgodnie z ustawą konsumencką reklamację. Czy może policja ma potraktować ten przypadek jako nakłanianie przez stronę trzecią do czynu zabronionego i tam do was zajrzeć do siedziby głównej o wyjaśnienia kto wpadł na taki genialny pomysł z zawracaniem im tyłka zagadnieniami z kpc?

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Zgłosiłam już to do allegro ze Pan policjant mnie pouczył, ale to jakaś dziwna zmowa 

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Gosikal a przyjęli zgłoszenie czy mieli ubaw 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Najpierw był śmiech, natomiast później zostałam pouczona zgodnie z paragrafami o fałszywym składaniu zawiadomienia i już nie było mi do  śmiechu

Gosikal_0-1729269455809.png

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Gosikal wiem że tak to wygląda a allegro robi se jaja z Was 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

@Gosikal

Sprzedawca odpowiada za wady ukryte, tkwiące w sprzedanej rzeczy, a które tylko ujawniły się w ciągu dwóch lat od dat sprzedaży. Nie odpowiada natomiast za wady i uszkodzenia powstałe później (za to może odpowiadać gwarant, jeżeli produkt objęty jest gwarancją). Jednakże prawo konsumenckie stanowi, że jeżeli wada ujawni się w ciągu dwóch lat od daty zakupu, domniema się, że istniała ona w chwili sprzedaży.

Tutaj sprzedawca najprawdopodobniej przyjął, że produkt był użytkowany przez dwa miesiące, wobec czego nie miał on wskazanej wady i że gdyby ona istniała, to ujawniłaby się dużo wcześniej lub użytkowanie produktu z taką wadą byłoby niemożliwe (nawet uwzględniając niezauważenie istnienia uszkodzenia).

Jeżeli produkt objęty jest gwarancją, to możesz spróbować reklamacji gwarancyjnej.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Gosikal zgodnie z Regulaminem Allegro Protect, jeśli sprawa jest niejednoznacza, możemy poprosić o kserokopię Potwierdzenia Złożenia Zawiadomienia organom ścigania. Gdy załączysz ten dokument wniosek zostanie rozpatrzony ponownie. Rozumiem, że wcześniej przy korzystaniu z Allegro Protect nie byłaś proszona o takie potwierdzenie, jednak w tym wypadku będzie to konieczne. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Monika__L
#16 Inspirator#

ale my mamy zglaszac na policję nierozpatrzone reklamacje? odrzucone reklamacje? przecież to nie są sprawy karne

Policja tego nie przyjmie i tu już ludki wam to zgłaszały

Dogońcie ten peron, który wam odjechał!!

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

Gdy załączysz ten dokument wniosek zostanie rozpatrzony ponownie.

A znam przypadki że policjanci mają ubaw i odsyłają na drogę cywilną 🙂 to wniosek zostanie odrzucony bo nie będzie dokumentu 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Mnie policjant skutecznie zniechęcił do składania zawiadomienia zgodnie z tym paragrafem , bo sobie mogę narobić poważnych kłopotów 

oznacz moderatorów
AGD-RTV-IT
#13 Ambasador#

@kostas11  napisał(a):

to wniosek zostanie odrzucony 

Nie, nie zostanie odrzucony, będzie tkwił w permanentnym zawieszeniu. Mamy właśnie taką sytuację.

Kupujący złożył reklamację, nie odpowiedział na prośbę o udostępnienie danych koniecznych do weryfikacji zgłoszenia. Po 14 dniach z tego powodu odrzuciliśmy reklamację. Wniosek do AP poszedł, złożyliśmy już wyjaśnienia, po nich Kupujący wypisał, że wadą jest coś innego niż pierwotnie zgłaszał. Allegro odpisało, że wniosek z AP jest w zawieszeniu. W międzyczasie odrzuciliśmy ponownie reklamację z powodu braku chęci udostępnienia towaru do oględzin. Napisaliśmy do AP by rozpatrzyli wniosek AP i skończyli farsę. Dostaliśmy odpowiedź, że nie rozpatrzą, wniosek pozostaje zawieszony. Cyrki odwalają niesamowite, byle tylko zamydlić oczy Kupującym, jak to bardzo chcą im pomóc. Teraz będą zganiać, że to przez niedobrą policję, która nie chce fikcyjnych zgłoszeń przyjmować. Kabaret!

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

@la_nika piszesz to poważnie?

To może uświadomisz @Gosikal co jej grozi, po co program ochrony, który nie działa?

To jest sprawa ewidentnie cywilna, sugerowanie zgłoszenia, że sprzedawca specjalnie i z premedytacją sprzedał wadliwy produkt - art 286kk by wypłacić jakieś **piiip**iane pieniądze to jest przegięcie.

Czy naprawdę uważasz, że sprzedający towar @Gosikal jest oszustem? masz na to dowody?

inaczej @Gosikal będzie odpowiadać z art 233 kk.

@Gosikal polecam zgłosić niedozwolone praktyki allegro do uokik - o lx już dostało karę za ściemnianie przy swoim programie ochrony

https://uokik.gov.pl/grupa-**piiip**-decyzja-prezesa-uokik

tam gdzie cenzura allegro wpiszcie o lx razem

oznacz moderatorów
AGD-RTV-IT
#13 Ambasador#

@RED albo z art. 238 kk, to tylko max 2 lata pozbawienia wolności 🙂

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Tak zrobię. Na pewno tego tak nie zostawię. 

oznacz moderatorów
AGD-RTV-IT
#13 Ambasador#

@la_nika czy mogłaby Pani powiedzieć od kiedy organa ścigania zajmują się sprawami cywilnymi? Bo odrzucona reklamacja jest sprawą cywilną, nie karną. Sprzedawca ma do spełnienia tylko jeden obowiązek - rozpatrzenia reklamacji. Jeśli go spełnił, to nie popełnił wykroczenia, bo brak rozpatrzenia reklamacji i ewentualna kara od PIH czy RPK, to mandat za wykroczenie.

Allegro w ramach oszczędności i próby udawania, że chce pomóc pisze na nowo prawo w Polsce? To są jaja jakich tu jeszcze nie widzieliśmy.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów