anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wyłudzenie korzyści pod groźbą negatywnego komentarza

MAMY ROZWIĄZANIE!
RADLAK_com_pl
#8 Zapaleniec

Czy też macie wrażenie, że coraz więcej kupujących wyłudza np. zwroty po 14 dniach pod groźbą negatywnego komentarza? Mam klienta, który po ponad miesiącu chce zwrócić towar i na wstępie poinformował mnie, że jeżeli nie przyjmiemy zwrotu on wystawi nam negatywny komentarz. Dodam, że zakupił towar niewłaściwy do swojego modelu samochodu, mimo dokładnego opisu na aukcji czego dotyczy. Zaproponowaliśmy mu wymianę na odpowiedni towar z czego zrezygnował.  Komentarz negatywny oczywiście wystawił i zaproponował nam, że zmieni go jeżeli przyjmiemy zwrot. Powiem szczerze, że pewnie zwrot byłby bez problemu u nas zaakceptowany ale mamy już dość tego typu wyłudzeń. Sprzedawcy, muszą zgadzać się z wszystkim żądaniami klientów, w przeciwnym razie - Negatyw!  Allegro niestety nic z tym nie robi. 

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RADLAK_com_pl wszyscy mają dość , osobiście z dużym sukcesem postawiłem na inne kanały sprzedaży , jeszcze tydzień może dwa i zrzucę z siebie tą poczwarę , żałuję , że przez te kilkanaście lat dałem się tak zmanipulować .

oznacz moderatorów
-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

ja także stwierdziłem iż zrobiła się z tego portalu - wypożyczalnia dla Januszy i Grażynek 

Angażować się już od dawna - nikt nie angażuje - aby "pieścić" swoje oferty bo po co - skoro je Allegro przywłaszcza i trudy pracy - idą wp....

A dodatkowo smarcik podrożał - także zobaczymy 

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#17 Koryfeusz

Oczywiście. Szczyt jest zawsze po świętach - ja miałam w tym roku pana, który w wigilię o 19:30 zapytał czy przyjmiemy zwrot 1 dzień po terminie. Otrzymał odpowiedz, że nie na co napisał, że termin nie minął i on dokona zwrotu a nam wystawi negatywa. No spoko - jak termin nie minął to nie potrzebuje niczyjej zgody na zwrot. Produkt odesłał ale otwierany, z zerwaną plombą więc zwrot nie został przyjęty (kosmetyki) - pan wystawił negatywa, założył dyskusję, zażądał (!!!) od Allegro cytuję "uruchomienia procedury AOK" - niestety bezskutecznie, bo Allegro potwierdziło, że używany kosmetyk nie podlega zwrotowi. Negatyw został, bo przecież jak się komuś prezent nie spodobał to jest wina sprzedawcy, no bo czyja. 

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@RADLAK_com_pl jeśli klient proponuje Ci negatywa to przyjmujesz jego propozycję, zwrotu nie przyjmujesz i na wymianę też się nie zgadzasz - proste. 

oznacz moderatorów
-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

niby takie proste - ale u małego sprzedawcy może rozwalić system - jak się trafi paru takich łosi ......

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@-Outlet-Butik-  trafi się, bo u każdego się trafia. Ja już to pisałam wielokrotnie ale powtórzę - 99% kupujących to są normalni ludzie ale niestety większość z nich nie wystawia pozytywnych ocen, bo wychodzą z założenia, że jak wszystko było ok to tak być powinno i nie trzeba o tym informować. Więc ten 1% roszczeniowców i życiowych frustratów niestety ma dużo większy wpływ niż powinno. W grudniu policzyłam, że oceny wystawia 2-3% kupujących. I to jest dramat. Jak czasem czytam, że ktoś narzeka, że oceny wystawia 10% kupujących to szczerze zazdroszczę. 

oznacz moderatorów
automisala
#10 Popularyzator

Allegro powinno zreformować system ocen i komentarzy, właśnie z tego powodu.

Ocen pozytywnych jest jak na lekarstwo, a negatywnych nieproporcjonalnie dużo.

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@automisala  wiesz dlaczego Allegro tego nie zrobi? Bo to dla nich sposób, żeby prowadzić sprzedawców na krótkiej smyczy.

oznacz moderatorów
-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

pamietaj ,że smycz może pęknąć. Ja np. pomału się wycofuję bo mam dość.

Myślę ,że takich jak - ja - są już tysiące - co mają dość zarabiać tylko dla Allegro i być traktowani jak śmieć - ale za to z szerokim i kulturalnym uśmiechem  - a sami zbierają ochłap 

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@-Outlet-Butik-  ja o tym wiem, też to robię i myślę, że wszyscy powoli idą w tym kierunku.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-Outlet-Butik- współczuję choć nie wiem jak bardzo jesteś uwiązany , ale w moim przypadku proces odejścia trwał ponad 2 lata , jeszcze tylko jedna umowa mi wygaśnie na koniec lutego i bye...bye allegro 

oznacz moderatorów
-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

potwierdzam i zgadzam się. Ale my nie mamy ochrony przed tym 1 % - która ma wiekszą moc - niż 99% "normalnych" ludzi - właśnie przez to co piszesz - ja także o tym wspominałem już dawno - ,że promil wystawia pozytywy - i system ocen jest do całkowitej wymiany.

Tyczy się to także oceny produktu - przykład - sprzedawałem mega fajne kalesony dziecięce - ludzie zadowoleni ponieważ zwrotów nie było - ale oczywiście nikt nie wystawia ocen.

Potem jakaś "4" wpadła - no i co ? No i sprzedaż padła na nich - bo miała średnią..."4" - czyli wg. Allegro - 4 to mega słabizna 

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@-Outlet-Butik- i tak i nie ... obecnie pierwszy negatyw i pierwsza nierozwiązana dyskusja nie wliczają się do statystyk (tutaj mniejsze konto ma lepiej). 
A samych komentarzy i tak NIKT nie czyta. 

oznacz moderatorów
automisala
#10 Popularyzator

U nas stosunek negatywów do pozytywów to ok 6,5%. Jeśli kupujący ocenialiby każdą transakcję to byłoby sporo poniżej 1%. Obraz jakości naszej sprzedaży jest zafałszowany przewagą negatywnych komentarzy. My tu nie prowadzimy lokalnej sprzedaży, gdzie klienci mogą nas wzajemnie polecać. Jesteśmy małymi punkcikami na olbrzymiej mapie Allegro, które bardzo łatwo wymazać niesłusznymi negatywami.

oznacz moderatorów
-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

a jak masz pecha i wpadną Ci dwa trzy ? czasem jest prawo serii...

Nawet jak stajesz na uszach i jestes pro kliencki i robisz co się da - aby było fair 

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@-Outlet-Butik- "czasem jest prawo serii..." zawsze jest 😉 lipiec-sierpień oraz styczeń-luty. Pieniacze wykorzystują wolne i mają dużo czasu. 

@automisala "Allegro powinno zreformować system ocen i komentarzy" - ale nie ma .. jakby to powiedzieć ... dobrego pomysłu na zreformowanie tego systemu. W mojej opinii jakimś tam pomysłem byłoby podawanie ilości przeprowadzonych transakcji obok informacji o ilości komentarzy. 

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@sl-aw-ek  doskonały system ma v i n t e d - po iluś tam dniach pojawia się automatyczna pozytywna ocena. Jak ktoś uważa, że nie powinna być pozytywna to zawsze może ją zmienić. Oceny są podzielone na oceny od użytkowników i oceny automatyczne. Wszystko jest jasne i klarowne. Fun fact - mam na v i n t e d (gdzie sprzedaję okazjonalnie) więcej ocen niż na Allegro gdzie jest ponad 100 transakcji dziennie 😉

oznacz moderatorów
-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

dokładnie to samo rozwiązanie - pamiętam - przewijało się w propozycjach zmian do Allegro - jakie zgłaszali sprzedawcy. Proste , logiczne - strasznie SKUTECZNE. 

Ale oczywiście nie dla Allegro - z tego co pamietam to była dyskusja  - ,że tak być nie może - gdyż przecież Klient nie musiał być zadowolony - ale nie skomentował - to dlaczego ktoś za niego ma decydować. 

Dla mnie rozwiązanie V. - to po prostu miarodajny kompromis. Nawet - jakby mógł zmienić tą opienię z automatu - nie wiem - po roku od zakupu - i tak byłaby to rewolucja

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@-Outlet-Butik-  Uważam że jak ktoś chce wystawić negatywa to go wystawi. Ten system po prostu oceniałby automatycznie transakcje które przebiegły bezproblemowo a kupującym się nie chce ich oceniać. Żeby nie było - sama też nie oceniam zakupów, bo nie mam na to czasu. 

oznacz moderatorów