anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wymiary paczki są większe niz nż wymiary dużej paczki na Allegro lokalne jak mam się zachować

Toro09
#1 Nowicjusz

Wymiary paczki są większe niz nż wymiary dużej paczki na Allegro lokalne jak mam się zachować  wymiary mojej paczki 54x54x44

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Toro09 było pomyśleć o tym podczas ustawiania cennika dostaw w ofercie , teraz pozostaje kontakt z klientem i ustalenie formy dostawy 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Toro09 

Podany przez ciebie rozmiar to nie jest specjalnie jakaś wielka paczka i niejedna firma kurierska ją dostarczy.

Rozumiem, że skoro wspominasz o wymiarach na Allegro Lokalnie to masz problem z włożeniem paczki do paczkomatu.

Jeżeli podałeś taką formę wysyłki i nabywca ją zaakceptował to faktycznie nie będzie łatwo.

Najprościej to przepakować zawartość tak, by zewnętrzne rozmiary przesyłki nie przekraczały 60(64)x41x39 cm. Da się kupić takie kartony. Ewentualnie można je samemu zrobić z większych, lub z kilku mniejszych posklejanych.

Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę, to można spróbować wysłać w 2-ch przesyłkach, jednej opłaconej przez nabywcę, a drugiej niestety na koszt sprzedającego zamawianej już poza systemem Allegro Lokalnie.

A jeśli i taka opcja nie wchodzi w grę, to trzeba kontaktować się z nabywcą i uzgodnić z nim wysyłkę inaczej niż do paczkomatu.

Zważ paczkę i mając jej wagę i rozmiary zapoznaj się z ofertami firm kurierskich i brokerów. Ceny za taką przesyłkę mogą się pomiędzy rożnymi firmami przewozowymi różnić drastycznie.

Ja osobiście przy wysyłce prywatnych paczek korzystam z "sendit" ("apaczka"), ale to niejedyny broker oferujący dostęp do wielu firm kurierskich w jednym miejscu. Poniżej link do rejestracji:

https://panel.sendit.pl/rejestracja?promo_code=apaczka_rej

Jak już będziesz znać koszt przesyłki to skontaktuj się z nabywcą.

Jeśli po przedstawieniu sytuacji nabywca "podejdzie do tematu ze zrozumieniem" być może zechce pokryć zwiększone koszty dostawy. Jeśli nie, to jako sprzedawca będziesz musiał pokryć koszt takiej wysyłki, bo to Ty popełniłeś błąd tworząc ofertę z błędnymi danymi co do sposobu i kosztów dostawy.

Jeśli nabywca nie będzie miał możliwości odbioru przesyłki inaczej niż z paczkomatu (zdarza się tak czasami) to pozostaje Ci tylko go przeprosić i zwrócić pieniądze, a przedmiot wystawić jeszcze raz na sprzedaż.

Prowizję (opłatę transakcyjną) będziesz mógł próbować od Allegro odzyskać, ale w przypadku gdy do braku finalizacji transakcji dochodzi z winy sprzedawcy nie zawsze się to udaje.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów