Przy zakupie prosiłam dostawcę o wystawienie dokumentu, który zawiera dane ( potrzebne do zwrotu kosztów przez pracodawcę). W przesyłce, ani na mailu nie było żadnego potwierdzenia zakupu. Upomnilam się o wystawienie paragonu. Otrzmalam paragon, na którym zawarty jest tylko produkt bez danych, o które prosiłam przy składaniu zamawianiu. Sytuacja miała miejsce 18.03.2026. Zgłoszenie o braku dokumentu zgłosiłam 19. 03 po odebraniu przesyłki. Pani cały czas twierdzi, że nie można już wystawić paragonu imiennego. Jak mogę uzyskać taki dokument?
@asio42-a1 czy przy zakupie zaznaczyłaś że chcesz fakturę ?
@asio42-a1 Widzę, że nie zaznaczyłaś w zamówieniu, że chcesz otrzymać fakturę, dlatego sprzedawca jej nie wystawił. Notatka do zamówienia nie jest gwarancją otrzymania faktury.
Na przyszłość, zachęcam Cię do upewnienia się, czy opcja "chcę otrzymać fakturę", jest prawidłowo zaznaczona.
To tylko dobra wola sprzedającego.
Jeśli nie wysłał paragonu fiskalnego (ma oryginał) może do niego wystawić fakturę detaliczną.
Tak faktura nie zawiera nip-u odbiorcy tylko nazwisko i dane adresowe.
Oryginał dla kupującego, a kopia z przypiętym paragonem fiskalnym do księgowości
niech wystawi fakturę do paragonu jeżeli mieści się terminach