Witam mam takie pytanie ponieważ zamówiłem kilka przedmiotów drobną elektronikę około 10 sztuk w kwocie 50 zł za wszystko, zapłaciłem za przesyłkę 13 zł i przy zamówieniu dostałem informację że przedmiot jest poza eu i może być doliczone cło za te przedmioty, a ja nawet nie spojrzałem i faktycznie jest wysyłka spoza granicy .... jak to wygląda czy będę musiał coś dopłacić do tego zamówienia? czy jeżeli nalicząc cło to mogę po prostu nie odebrać paczki i zostanie odesłana a ja dostanę zwrot wpłaty całej kwoty ?
1. Czyli była informacja, że wysyłka jest spoza UE? Twój błąd!
2. Zastanów się: nie odbierzesz paczki i ona wróci do nadawcy, który zostanie obciążony opłatą za zwrot. Jak myślisz: potrąci sobie za to czy nie? Ja uważam, że potrąci.
@M__A__C__I__E__K Przy 50 zł samą wartością bym się specjalnie nie przejmował, ale od lipca zmieniły się przepisy i przy przesyłkach do 150 euro może być naliczone 3 euro cła za każdą pozycję towarową w przesyłce. Przy 10 różnych rzeczach może się więc zrobić ciekawie 🙂 Pół biedy jeśli 10 szt. to ta sama pozycja towarowa.
Skoro jest taka informacja, to być może jest taka możliwość. Poza cłem, może być także doliczony VAT.
Chociaż poniżej szef KAS zapewnia, że to niemożliwe - bo to nadawca będzie ścigany.
Jeśli nie odbierzesz przesyłki, to wprawdzie być może samego cła nie będziesz musiał opłacić, ale sprzedający ma prawo do pomniejszenia zwrotu pieniędzy o poniesione koszty przesyłki powrotnej.
Cło do 150 euro wynosi wielokrotność 3 euro, w zależności od kategorii towarowej (3 euro na każdą kategorię). Jeśli to był sprzedawca prywatny, to do 45 euro nie ma naliczanego cła i vat (jeśli oznaczył przesyłkę jako "prezent").

tyle wiem

a taka wiadomość dostałem
@M.D-00 Geist Zwolnienie do 45 euro dotyczy niehandlowych przesyłek od osoby prywatnej do osoby prywatnej, wysyłanych bez żadnej zapłaty. Samo oznaczenie zakupionego towaru jako („gift” - "prezent") nie robi z niego prezentu.