anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka z poza EU a cło

M__A__C__I__E__K
#9 Pomysłodawca

Witam mam takie pytanie ponieważ zamówiłem kilka przedmiotów drobną elektronikę około 10 sztuk w kwocie 50 zł za wszystko, zapłaciłem za przesyłkę 13 zł i przy zamówieniu dostałem informację że przedmiot jest poza eu i może być doliczone cło za te przedmioty, a ja nawet nie spojrzałem i faktycznie jest wysyłka spoza granicy .... jak to wygląda czy będę musiał coś dopłacić do tego zamówienia? czy jeżeli nalicząc cło to mogę po prostu nie odebrać paczki i zostanie odesłana a ja dostanę zwrot wpłaty całej kwoty ?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@M__A__C__I__E__K 

1. Czyli była informacja, że wysyłka jest spoza UE? Twój błąd!

2. Zastanów się: nie odbierzesz paczki i ona wróci do nadawcy, który zostanie obciążony opłatą za zwrot. Jak myślisz: potrąci sobie za to czy nie? Ja uważam, że potrąci.

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@M__A__C__I__E__K Przy 50 zł samą wartością bym się specjalnie nie przejmował, ale od lipca zmieniły się przepisy i przy przesyłkach do 150 euro może być naliczone 3 euro cła za każdą pozycję towarową w przesyłce. Przy 10 różnych rzeczach może się więc zrobić ciekawie 🙂 Pół biedy jeśli 10 szt. to ta sama pozycja towarowa.

M.D-00 Geist
#12 Orędownik

Skoro jest taka informacja, to być może jest taka możliwość. Poza cłem, może być także doliczony VAT.

Chociaż poniżej szef KAS zapewnia, że to niemożliwe - bo to nadawca będzie ścigany.

Jeśli nie odbierzesz przesyłki, to wprawdzie być może samego cła nie będziesz musiał opłacić, ale sprzedający ma prawo do pomniejszenia zwrotu pieniędzy o poniesione koszty przesyłki powrotnej. 

Cło do 150 euro wynosi wielokrotność 3 euro, w zależności od kategorii towarowej (3 euro na każdą kategorię). Jeśli to był sprzedawca prywatny, to do 45 euro nie ma naliczanego cła i vat (jeśli oznaczył przesyłkę jako "prezent").

https://www.wnp.pl/rynki/szef-kas-procedury-celne-dotyczace-przesylek-spoza-ue-o-niewielkiej-wartosc...

https://www.poczta-polska.pl/news/zmiany-w-oplatach-dla-przesylek-spoza-unii-europejskiej-od-1-lipca...

oznacz moderatorów

M__A__C__I__E__K
#9 Pomysłodawca

14081.jpg

 tyle wiem 

oznacz moderatorów

M__A__C__I__E__K
#9 Pomysłodawca

14082.jpg

 a taka wiadomość dostałem 

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@M.D-00 Geist Zwolnienie do 45 euro dotyczy niehandlowych przesyłek od osoby prywatnej do osoby prywatnej, wysyłanych bez żadnej zapłaty. Samo oznaczenie zakupionego towaru jako („gift” - "prezent") nie robi z niego prezentu.