anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysylki sprzedajacych

piszczat1618
#7 Wielbiciel

Dlaczego sprzedający nie ponosza konsekwencji za niewysylane przedmioty? Ludzie maja pouzgadniane terminy, ja np po zakupie przedmiotu 3 dni pod rzad kontaktowalem sie ze sprzedajacym i akzdego dnia mieli wyslac przedmiot. Tymczasem nie wyslali paczki i dalej jest nawet nie nadana. Majowka minela… a zapewjiany bylem 3dni z rzedu ze bedzie we wtorek srode czy piatek…teraz zostawiam zone w bardzo klopotliwej sytuacji ktora wygeneruje duze koszty. Mniemam ze sprzedajacy [edycja] mogl nawet nie miec wystawionego przedmiotu na stanie…co opisywali onni kupujacy

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

gdvorek
Moderator
Moderator

@piszczat1618 w Twojej wypowiedzi jest wiele sprzeczności, chętnie pomogę, natomiast doprecyzuj proszę swoje pytanie.

Jeśli chodzi o nadanie zamówienia to tak dla sprostowania - "majówka" nadal trwa 😄

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

I tu jest widzisz taki problem, że nie zawsze wiadomo czyja to wina. 2 lata temu byłoby wiadomo, że jak nie wysłana to wina sprzedawcy. Teraz trzeba najpierw kilka rzeczy sprawdzić. 

Po 1-wsze czas wysyłki deklarowany przez sprzedającego może być inny niż ten sugerowany przez Allegro i to nawet bardzo inny.... Masa sprzedawców by utrzymać te czasy podobne do siebie musi wręcz opóźniać wysyłki, sama do nich należę:

- Deklaruję wysyłkę tego samego dnia do godziny 11-stej. Mogę wrzucić paczkę do paczkomatu później. Mnie to w niczym nie szkodzi. Klient będzie zadowolony, że szybciej dotarła, ewentualnie przetrzyma ten jeden dzień. Dlaczego tego nie robię? Bo jak kurier zabierze paczki później, to Allegro zacznie swój czas dostawy wyświetlać na wcześniejszy, niezgodny z moją deklaracją. Kurierzy maja swoje godziny graniczne, mogą tę paczkę zabrać po tej godzinie (szczególnie z paczkomatów) jednak nie muszą. Więc nie mogę dać takiej gwarancji, Allegro ma to gdzieś i wyświetla swoje czasy...

- kwestia druga. Allegro w okresie świątecznym radośnie wyświetlało szybką wysyłkę. Natomiast sprzedawcy próbując to wysłać napotykali spory problem pt. "nie można zamówić podjazdu w dniu dzisiejszym", były tu takie posty. To nie oni decydują jaki czas sugerowany wyświetla Allegro, ale oni mają kłopoty...

-kolejna sprawa. Przed świętami ludzie biorą urlopy. Niektórzy powydłużali czas wysyłki o dzień czy dwa. I tu znowu kłania się system Allegro. Oni swoje statystyki biorą z całego miesiąca. Więc sugerowane czasy się i tak nie wydłużają. Od wysyłki trwającej co najmniej 3 dni niby można to wyłączyć. Jednak poniżej już nie. Do tego takie wyłączenie jest ważne tylko 10 dni, potem trzeba je ponowić.... A sprzedawca na urlopie...

- Do tego dochodzi mierna jakość usług Allegro czyli notoryczne braki podjazdów oraz odbiorów z punktów. Bywało tu wręcz posty gdzie nawet zlecenie podjazdu nie zostało przekazane. Sprzedawca nie mógł go ponowić, bo było, a do kuriera nie dotarło...

To niestety smutna prawda. A nasze kochane Allegro w razie czego każe się "dogadywać z klientem". Nie bez powodów coraz więcej sprzedawców nie ma smarta.... 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów