anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wyszukiwanie z wykluczeniem?

betmary
#11 Animator

Jeszcze do niedawna, gdy szukałam produktu na Allegro, mogłam użyć parametru "-" do wykluczenia jakiegoś słowa z wyszukiwania. Dziś po wpisaniu "-zestaw" widzę, że to nie działa i nadal w wynikach wyszukiwania mam mnóstwo produktów ze słowem "zestaw" w nazwie. Nie były to oferty sponsorowane ani nawet promowane.
Czy Allegro zmieniło działanie wyszukiwania i teraz już nie ma możliwości wykluczania wybranych słów? A może zrobiłam coś nie tak?

BTW, te zestawy są w kategorii "pojedyncze noże", więc nie powinno ich tam w ogóle być 😕

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@betmary upewnij się, czy po znaku "-" nie wstawiłaś spacji, ponieważ zmienia to wyniki wyszukiwania. Więcej o korzystaniu z wyszukiwarki w tym artykule
Jeśli zauważyłaś ofertę, która znajduje się w nieprawidłowej kategorii, możesz zgłosić ją do weryfikacji przez zakładkę "Zgłoś naruszenie".

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

Nie, z całą pewnością nie wstawiałam spacji. Korzystam z tej opcji od dawna i wiem, że nie może być spacji.
2025-06-22_160205.png2025-06-22_160012.png

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @betmary. Dziękuję za przykłady. Skonsultuję to i niedługo wrócę do Ciebie z dalszymi informacjami. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@betmary, sprawdziliśmy to i nie potwierdziliśmy błędu. Wyszukiwanie z wykluczeniem hasła działa w prawidłowy sposób.
Ten mechanizm opiera się na wyłączeniu z wyszukiwań fraz, które znajdują się w polach tekstowych oferty (tytuł oferty, nazwa kategorii, wybrane parametry). Informacja o tym, że produkt jest w zestawie nie znajduje się w polach tekstowych oferty.  

Pamiętaj, aby przed minusem wstawić spację, np. ''kubek -termiczny''. Dzięki temu mechanizm wykluczenia zadziała poprawnie. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

@MiMary  napisał(a):

Informacja o tym, że produkt jest w zestawie nie znajduje się w polach tekstowych oferty

A więc to jest przyczyną problemu... W takim razie jak mogę wykluczyć takie oferty z wyników wyszukiwania? I dlaczego w ogóle zestawy znajdują się w kategorii "Pojedyncze noże"? 
Rozumiem, gdyby to były jakieś naprawdę sporadyczne przypadki, ale jest tych ofert całkiem sporo i to wszystkie ze smartem, więc nie żadne chińczyki (no chyba, że takie z Magazynu Allegro, ale to raczej rzadkość). Ostatnio coraz większy bałagan panuje, coraz więcej czasu trzeba poświęcić na wyszukiwanie i coraz trudniej znaleźć to, czego konkretnie poszukuję. Również ilość filtrów się zmniejszyła. A najdziwniejsze, że często brakuje naprawdę istotnych filtrów, za to dostępne są takie, z których chyba mało kto korzysta albo w ogóle nie mają zastosowania w wybranej kategorii 😞

oznacz moderatorów