Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W ostatnim czasie trafiły mi się przypadki, gdzie sprzedający jednostronnie anulował transakcję.
Na przykład: kupuję kanister i lejek do niego (60zł + 30zł, z allegro smart), sprzedający pisze, że nie ma kanistra i anuluje mi całe zamówienie, zwracając pieniądze.
Sprawdziłem, co na ten temat pisze samo Allegro w pomocy i trafiłem na taki tekst:
Jako sprzedający masz obowiązek wywiązania się z umowy zawartej na odległość z kupującym. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie masz produktu, który klient kupił w jednej z Twoich ofert: skontaktuj się z kupującym i zaproponuj mu rozwiązanie zdobądź brakujący produkt i wyślij zamówienie kupującemu. Aby uniknąć takich sytuacji, zadbaj o aktualizację stanów magazynowych. Tylko kupujący może odstąpić od umowy zawartej na odległość. Jeżeli kupujący samodzielnie nie odstąpi od umowy, a Ty zmienisz status zamówienia na Anulowane – nie rozwiązuje to umowy zawartej na odległość z kupującym.
https://help.allegro.com/pl/sell/a/anulowanie-zakupu-informacje-dla-sprzedajacych-2YbEZmDjmUX
Tymczasem sprzedawca sobie anulował, zakup jednego przedmiotu, bo go nie ma na stanie, a drugiego - "bo tak". Wkurza mnie takie podejście. Kliknięcie pomocy w dyskusji wyzwala tylko odpowiedź bota Allegro:
Kupujący zgłosił, że nie otrzymał przesyłki.
kam-przyczepki, do środa, 24 wrz 2025, 12:00:
Realnej pomocy w dyskusji nie dostałem.
Irytuje mnie to, co można zrobić żeby "zmusić" sprzedawcę do wywiązania się z zawartej umowy sprzedaży?
@bichon nie zmusisz.Możesz jedynie wystawić ocene adekwatną do przebiegu transakcji
@bichon To samo co może zrobić sprzedawca by "zmusić" kupującego do wywiązania się z umowy ... pójść do sądu 😉
Co do samej kwestii braków niestety pomyłki się zdarzały i będą zdarzały a samo rozwiązanie problemu już zależy od konkretnego sprzedawcy.
to jest allegro, stosunek sprzedaży do liczby ofert jest mały
zauważ co pisze allegro
lub zwróć pieniądze przez Allegro
oczywiście w dyskusji zaprotestowałeś przeciwko temu komunikatowi serwisu?
bo do kogo masz pretensje?
Odpowiedź Allegro w dyskusji wygląda mi na bota, ewentualnie na konsultanta który zrobił kopiuj-wklej zupełnie nie zadając sobie trudu zapoznania się z treścią dyskusji.
i co z tego?
TO JEST STANDARDOWY TEKST ALLEGRO w tej sytuacji
i wyraźne zalecenie by sprzedawca zwrócił wpłatę
lub przedstawił dowody, że wysłał przesyłkę
zauważ, że allegro nie pisze do sprzedawcy by wysłał przesyłkę lub podał termin kiedy to zrobi
powtórzę, jeżeli tak działa allegro, to do kogo masz pretensje?
Na przykład do Allegro, bo nie jest konsekwentne - co innego pisze na swojej stronie, a co innego pisze w dyskusji bot-konsultant
Wiesz ile tu było postów na temat samoczynnych wznowień już sprzedanych ofert? jedną sprawą jest to, że błędnie się wznawiają choć nie powinny. Udowodnić trudno, bo trzeba by było daty i godziny wszystkich zakańczanych ofert spisywać, żeby potem im to podać. A że tu wszystko działa podobnie "doskonale" to już nikomu się nie chce... A to tylko początek góry lodowej... Wejdź sobie na swoje własne konto i spróbuj wystawić ofertę na głównym. Wznawianie masz tylko i wyłącznie WRAZ ze sprzedanymi egzemplarzami. Jak masz 5 ofert to git. Ale co ma zrobić np działalność nierejestrowana czy jednoosobowa działalność (siedząca na prywatnym koncie tylko dlatego, że na firmowym nie spełni wymagań wysyłek smart) mająca np 1k ofert? Musi włączyć wznawianie i potem zdejmować oferty po sprzedaży. Wiesz jaki to syf generuje? Od maja 2023 proszę o zmianę tego, inni jeszcze dłużej. Allegro komfort zakupów czy sprzedaży ma gdzieś. Ważne, że co któraś z tych ofert miała promowanie i kasa za nic wpadnie...
A da się wystawić do takiej trasnakcji opinię? Jesli tak to wiesz co robić, w 29 dniu należy ją edytować, aby dłużej podtrzymać wpływ oceny na wynik sprzedającego
A jak to działa, jaki to ma wpływ na sprzedającego?
obniża mu punktacje jako sprzdawcy.
ale jak mówię, nie mam pewności czy te z anulowanych transakcji się wliczają
@misiaczekmr nawet jeśli się wliczają to pierwszy negatyw w miesiącu i tak się nie liczy xD
szkoda, ale jest szansa, że to będzie drugi, albo ktoś wystawi kolejnego
w każdym razie ma wpływ na upokorzenie janusza
@bichon to co cytujesz to tylko pomoc, allegro nie jest stroną transakcji a jak odda kasę nic nie zrobi 😞
Pominę fakt że mógł się skontaktować i dopytać ale ciesz się że oddał kasę bo zgodnie z KC ma 30 dni na wywiązanie się z umowy, ty potem możesz wyznaczyć dodatkowy czas na wydanie towaru a w razie problemów możesz odstąpić od umowy, więc ciesz się że masz od razu kasę i możesz kupić gdzie indziej a go ceń odpowiednio, sąd też nie zmusi do wydania towaru 😞
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawa-ogolne/wydanie-towaru/
sprzedana rzecz powinna zostać wydana niezwłocznie, nie później niż w ciągu 30 dni od daty zawarcia umowy, chyba że uzgodniono inaczej.
W razie przekroczenia powyższego terminu konsument ma prawo do wyznaczenia sprzedawcy dodatkowego czasu. Jeżeli towar nadal nie zostanie wydany, kupujący może odstąpić od umowy.