Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak często w chodzą nowe wyzwania? Nie ukrywam że polubiłem wypełnianie nich?
Smart monety mają termin czy można sobie zbierać dłużej?
Pamiętaj że nowe wyzwania to też nowe zagrożenia. Poczytaj tu na tym forum żale ludzi którym zablokowano konta dostępu do Allegro właśnie za monety...
To raczej nie za wyzwania. Tylko za monety od sprzedających. Ludzie kupowali, wydawali monety i klikali zwrot, a sprzedający płacił to się wkurzał i zgłaszał, bo klient jak wydał to już mu z powrotem ich nie pobrali. A normalnie to robią, bo nie dawno mi 1-ną monetę po zwrocie odebrali x D.
Wyzwań sprzedawcy nie zgłaszali, bo zwyczajnie nie wiedzieli kto robił wyzwanie, a kto nie. A monety i tak są z Allegrowej puli.
@Jarek755825 dokładnie nie wiem ale wyzwanie, które miałam na początku lipca miało czas do zrobienia do końca września. Mimo , że zrobiłam je 21.07 do tej pory nowych brak. Więc jakbym miała zgadywać to pewnie nowe wejdzie około 01.10. Czyli co kwartał. Jednak to tylko domysły.
Tu tylko jedno jest pewne im mniej kupujesz tym lepsze wyzwanie xD
Czyli co? Nie można zwrócić towaru zakupionego za monety, bo konto zamkną? Raczej jakieś głupoty piszesz, albo powielasz plotki, bo byłoby to łamanie praw konsumenta. Przy zwrocie Allegro powinno zwracać ci wydane monety, a sprzedawcy forse. Zwróciłem coś, kupionego za 10 PLN + 5 monet - zwracają mi 5 monet, a sprzedawcy 10 PLN. O ile dobrze pamiętam, to chyba nawet kiedyś tak miałem (mogę się mylić, bo to dawno było).
Odebrania monety po zwrocie to już zupełnie nie rozumiem..
Za pierwszym czy drugim razem nie. Jeśli jednak będziesz robił zakupy z monetami od sprzedawców i je zwracał, zawsze wydając w międzyczasie monety to kto wie... To kasa sprzedawcy, on kasę za zwrot oddaje, monety też powinien odzyskać. Nie ma się co dziwić, że jak im się taki klient powtórzy to zgłoszą, a jak Allegro znajdzie więcej takich sytuacji...
Łamanie praw konsumenta... Poczytaj to forum sobie, zmęczona jestem nie chce mi się nawet tego komentować. Ale pewnie większość stałych użytkowników zadławi się rano kawą jak tu zajrzy...
Witam.
Zanim zarzucisz komuś że "jakieś głupoty piszesz, albo powielasz plotki", tak jak uczyniłeś to w stosunku do @AnnaG-Antyki , to najpierw zapoznaj się możliwie dokładnie z tematem, potem przemyśl sprawę i dopiero na końcu feruj wyrok.
Twój przypadek nie jest tu adekwatny. Ty kupiłeś towar opłacając całą jego wartość za pomocą zgromadzonych wcześniej monet oraz własnymi pieniędzmi. Sprzedawca otrzymał zapłatę w całości pieniądzmi (bo nic mu w tym przypadku do Allegrowych monet) za pośrednictwem Allegro i po odstąpieniu od umowy zwrócił środki w całości w postaci pieniędzy na rachunek Allegro. A Allegro dokonało "konwersji" i zwróciło Ci płatność w takiej formie jak Ty zapłaciłeś, czyli część w monetach, a część w pieniądzach. Nikt "finansowo" nie stracił/zyskał na tej operacji i dlatego nie było problemu.
Ale są na Allegro użytkownicy którzy dostrzegli możliwość gromadzenia monet przy zakupie przedmiotów, gdy celem transakcji nie jest zakup przedmiotu, a zdobycie monet samo w sobie. Czasem takie monety udostępnia sprzedawca, ale zwykle są one z puli Allegro. A schemat wygląda mniej więcej tak:
Nabywca w pierwszej "fazie przekrętu" kupuje przedmioty za które może uzyskać monety, głównie od Allegro w ramach "wyzwań Allegro", bo tam jest to stosunkowo łatwe i szybkie i postępuje tak, aż zgromadzi potrzebną mu ilość monet.
Jak już ma tyle monet ile potrzebuje to w drugiej "fazie przekrętu" kupuje kolejny przedmiot płacąc za niego głównie zgromadzonymi monetami (minimalna wartość środków "w pieniądzach" to 1zł).
Po tym zakupie monet na koncie nabywcy nie ma, bo zostały wydane na opłacenie tegoż zakupu.
I wtedy następuje trzecia "faza przekrętu", czyli ZWROT PRZEDMIOTÓW KUPIONYCH W PIERWSZEJ "FAZIE PRZEKRĘTU" przy jednoczesnym uzyskaniu od sprzedawców pełnego zwrotu pieniędzy. Skoro nabywca za przedmioty kupione w pierwszej "fazie przekrętu" zapłacił własnymi pieniędzmi, to zgodnie z prawem musi je otrzymać z powrotem. A Allegro nie ma jak od nabywcy odebrać monet, bo zostały już one wcześniej wydane na zakup innego przedmiotu (tego z drugiej "fazy przekrętu") niż te zwracane. I tu "rozjeżdża się" regulamin Allegro z ustawą konsumencką. Konsument ma zagwarantowany ustawowo zwrot środków i Allegro "nie bardzo może" pomniejszyć ten zwrot o wartość monet, które zostały zużyte przez nabywcę z związku z innymi zakupami.
Krótko mówiąc Allegro jest stratne, a nabywca uzyskał nieuzasadnione korzyści.
Celem programu monetowego jest promowanie zakupów na portalu, nie zaś umożliwianie nabywcy tylko i wyłącznie dokonania zakupu towarów na koszt Allegro (bądź sprzedawcy).
Takie postępowanie to naruszenie regulaminu monetowego i jeśli zostanie uznane za celowe, to może skutkować zawieszeniem/blokadą/likwidacją konta użytkownika.
I nie są to żadne plotki ani głupoty, tylko "przygody" osób które żaliły się tu, że Allegro konto im zablokowało. Poniżej link do jednego z wątków, dość starego, ale jak sobie poszukasz to i nowsze znajdziesz:
Pozdrawiam. Marek.
Jak ludzie kupowali a potem anulowali to jest wyłudzenie wtedy to się nie dziwię ze alegro blokowało takich oszustow, jak ktoś robi wyzwania z godnie z regulaminem to konta mu nie zablokują!!!
Tu konto blokują nawet jak sąsiad teścia brata ciotki Uli zajrzał na 5 minut i zalogował się na Twoim wi-fi, a potem zapomniał własnego rachunku opłacić xD. I nie, nie żartuję, powiązują konta pięknie. Także akurat tego nie powiem. Ale za regulaminowe wyzwania się nie czepiają.