anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakup na firmę allegro protect w przypadku odmowy reklamacji

robal911s
#7 Wielbiciel#

Czy allegro protect działa w przypadku w którym w teorii sprzedawca przyjął produkt (robota sprzątającego) na reklamacje z tytułu rękojmi i odrzucil reklamacje. Zakup z moje strony był dokonany na firmę.

Napisałem "przyjął w teorii" ponieważ w praktyce sprzedawca handluje powystawowymi sprzętami na które udziela reklamacji 2 lata, natomiast przy probie reklamacji z mojej strony sprzedawca wogole nie odbierał telefonów unikał kontaktu, dopiero dyskusja allegro wymusiła na nim jakikolwiek kontakt ze mną. Po otrzymania popsutego robota sprzedający od razu w piśmie reklamacyjnym powolal się na art 559kc. Tzn.  że wada robota nie występowała w trakcie jego sprzedaży.  W odmowie użył w sposób ogólny i wymijający frazy ze robot był używane niezgodnie z instrukcją bez jakiegokolwiek podania konkretnej przyczyny co oczywiście nie jest prawda

Z jednej strony sprzedający dochował wszystkich terminów odpowiedzi na reklamacje i powoływał się na konkretne art w kodeksie  natomiast w rzeczywistości jest to ewidentne unikanie odpowiedzialności za wadliwy towar. Użycie art 559k.c. w zasadzie można zastosować w każdym przypadku. 

Z reguły sprzedający wykazuje jakiekolwiek zainteresowanie powstała wada, odbierają telefony, starają się załatwić sprawę i to nawet w przypadku gdy wina występuje po stronie kupującego. A tym wypadku sprzedający od samego początku działał defensywnie i w taki sposób aby odrzucić reklamacje.

Czy allegro protect działa w takim przypadku

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

LEW433
#21 Demiurg#

O tym zdecyduje Allegro, masz dyskusje i po 14dniach odznaczasz ją jako nierozwiązaną dostajesz zgodę o złożenie wniosku o rekompensatę, Możesz także się odwołać o reklamacji, możesz także powtórnie złożyć reklamację.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@robal911s allegro nie wspiera stron w zakupach firma firma

oznacz moderatorów