Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Przeglądając oferty tabletów znalazłem dość korzystną ale w ogłoszeniu okazało się, że sprzedawca wystawia fakturę ale bez VAT. Mimo podania w ogłoszeniu, że towar jest nowy. Skąd taka opcja w allegro aby sprzedawać nowe towary w PL bez VAT? Sprzedawca jest z Polski, sprzedaje towary w Polsce.
https://allegro.pl/oferta/tablet-apple-ipad-pro-12-9-6-gen-2022-128gb-wi-fi-13757060826
Ryczałt.
Może.
Do 200.000 zł można być zwolnionym z VAT.
Przeczytaj dokładnie opis. Np:
Produkt pochodzi z nadwyżek magazynowych.
(Pudełka mogą nosić ślady magazynowania)
I masz atrakcyjną cenę i brak VAT. Niech ktoś mi wyjaśni co oznacza "pochodzi z nadwyżek magazynowych" bo jakoś tego nie rozumiem.
Dostaję mnóstwo pytań od firm, które zawodowo zajmują się skupem towarów, które leżą w magazynach i słabo się sprzedają. Jest na coś popyt, zamawiam więcej niż zazwyczaj i nagle popyt siada, a ja mam towar na stanie i nie wiem, co z nim zrobić.
@wypad_com_pl google mówi, że nadwyżki magazynowe to "...nic innego jak towar, którego nie udało się sprzedać w danym sezonie. Brak zainteresowania klientów wiąże się z koniecznością przechowywania takiego towaru w sekcji składowej firmy"
Może i tak ale na moje to tylko ładne określenie na towary powystawowe, ze zwrotów, poleasingowe itd.
Dziwnym trafem większość urządzeń z "nadwyżek" jest rozpakowana, ma nieoryginalne ładowarki, ślady użytkowania itp.
W przypadku nowych przedmiotów oferowanych przez firmę to w sumie ciekawe... Jeśli mnie pamięć nie myli, to w ustawie o VAT czytałam, że sprzęt elektroniczny nie może być sprzedawany bez podatku VAT, bo oznacza to zaniżanie podstawy opodatkowania, powstanie zaległości VAT i sankcje? W przypadku ryczałtu zwolnienie podmiotowe nie przysługuje np. przy sprzedaży kosmetyków i elektroniki. Chyba że ostatnio coś się zmieniło, albo pamięć już nie ta...?