anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakup z UE -> oferta brutto - faktura VAT obciążenie zwrotne

greku
#9 Pomysłodawca#

Kupiłem przedmiot z UE (Dania) 

oferta jest brutto (jak wszystkie na allegro) 

i tu zaczyna się problem: 

- gdy zapłacę jako osoba fizyczna to zapłacę netto + VAT z Danii  (czyli cena zostanie taka sama)

- gdy zapłacę jako firma to zapłacę netto (VAT odwrócony) czyli cena automatycznie wzrośnie o 23%

czy sprzedający może tak robić?

Gdy ja sprzedaję poza PL firmie to zwracam VAT przez płatność allegro (i faktura netto)

(warunek dostawa poza PL do firmy z listy czynnych podatników VAT UE)

Jakie są zasady Allegro w takiej sytuacji?

Czy sprzedający może wystawić fakturę netto Vat obciążenie zwrotne od pełnej kwoty?

Gdy zapłacę jako osoba fizyczna to VAT płaci w Danii czyli cena jest różna w wartości netto (zależna od tego czy biorę fakturę czy nie). 

W przypadku aukcji jest opcja wyboru faktury w momencie jej opłacenia 🙂 

oferta którą kupiłem i dostałem fakturę na pełną kwotę: 

https://allegro.pl/oferta/aures-yuno-base-151-2058913-13417917249?snapshot=MjAyMy0wMy0yN1QxMzo1MDowM...

Tak samo będzie z dostawą do Czech / z Czech gdy kupię jako firma.
Aukcja brutto, wezmę fakturę to mam doliczyć i sam zapłacić VAT?

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@_Likos_ W regulaminie mamy:

"Cena Towaru określona w Ofercie przez Sprzedającego musi być wskazana w wysokości brutto (nie dotyczy kategorii, które nie są objęte prowizją od sprzedaży wskazanych w Załączniku nr 4." 

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@_Likos_ Sprzedawca ma wystawić fakturę w cenie netto i zwrócić VAT. Ewentualnie faktura z pełnym Vatem, wiem że przynajmniej kiedyś dało się ten vat w skomplikowanej ścieżce odzyskać. Ale po to są transakcje WDT, żeby je  stosować.

Co więcej, to Allegro Biznes powinno być do tego przystosowane - widzisz ceny netto, tyle płacisz i idzie WDT. System sam powinien sprawdzić czy obie strony transakcji są VAT-UE, to naprawdę robią automaty, bo rejestry są jawne i dostępne online. Ale lepiej zabrać prowizje od ceny brutto i niech się kupujący buja.

I oczywiście, ceny na Allegro zawsze są cenami brutto, zwłaszcza jeśli chodzi o transakcje na terenie UE. Oczywiście są małe wyjątki, bo na przykład Wyspy Kanaryjskie nie mają VATu, tylko podatek obrotowy.

brakestop
#16 Inspirator#

Allegro jest wyłącznie lombardem. Zgarniają prowizję, muszą utrzymać 5000 osób, które zgłoszą do odpowiedniego działu i tu ich rola się kończy. Lombard.

Czytając wątek, dowiemy się, że nikt nie wie jak robić to poprawnie. Dlatego nasza firma, SP. z o. o. zamknęła i nie wróci do kanałów sprzedaży Czechy, Słowacja, Węgry do momentu, kiedy to ALLEGRO rozwiąże ten problem dla nas.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@brakestop sami ci włączą w jakiś piękny poniedziałek z zasadzki jak się nie kapniesz  będziesz miał kwiatki 😉

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

...to jest prawda. Sama prawda. Zazwyczaj w poniedziałki.

Przychodzi człowiek do pracy, a tu znów: połączyliśmy, zablokowaliśmy, włączyliśmy, przydzieliliśmy, skasowaliśmy. Podnieśliśmy prezesowi pensję z 300% na 600%. Ten, który położył Tesco i chce stworzyć allegro EU i Allegro China 😂 😅 😆

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

cena na allegro ma być brutto i nawet lepiej - oferta ma mieć podane wszystkie koszta jakie poniesie kupujący - tak mówią przepisy

allegro odsuwa od siebie problem - Chińczyki sprzedają tu na całego i w przeciwieństwie do ali expres - nie jest im naliczany polski vat i mają gdzieś czy jest netto czy brutto oraz co mówią polskie przepisy - jakoś im serwis kont nie likwiduje

część firm słowackich/czeskich sprzedając na fakturę vat - robi z ceny brutto netto i wystawia z zerowym vatem - też serwis im kont nie usuwa

allegro utrzymując takie oferty ewidentnie łamie polskie prawo i własny regulamin cyt: Cena Towaru określona w Ofercie przez Sprzedającego musi być wskazana w wysokości brutto 

tylko durne Polaki zwracają Czechom vat bo tak mówią przepisy

Ale i tak na allegro jest lepiej niż u konkurencji na Amz - bo kupując tam na firmę za diabła nie wiesz jaka i skąd będzie faktura

Kupując tam w oddziale .pl dostałem fakturę z oddziału z Niemiec z Vatem czeskim bo z stamtąd wysyłali towar - odlot

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Czyli obecny prezes Allegro, który rozwalił Tesco i prawie położył Amazajna, tu u nas chce zrobić kopię bajzlu, w jakim się wychował. Aha... CEO z kosmosu kontratakuje 🤔

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@2themax_pl Poza aspektem faktury, jest jeszcze drugi aspekt zakupu sprzętu IT z Danii. Wpis do BDO jest? Bo kupując sprzęt elektroniczny poza granicami kraju i sprowadzeniu go tutaj, stajesz się wprowadzającym sprzęt elektryczny/elektroniczny na rynek polski, wraz ze wszystkimi tego skutkami. Kary idą w miliony.