Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem przedmiot z UE (Dania)
oferta jest brutto (jak wszystkie na allegro)
i tu zaczyna się problem:
- gdy zapłacę jako osoba fizyczna to zapłacę netto + VAT z Danii (czyli cena zostanie taka sama)
- gdy zapłacę jako firma to zapłacę netto (VAT odwrócony) czyli cena automatycznie wzrośnie o 23%
czy sprzedający może tak robić?
Gdy ja sprzedaję poza PL firmie to zwracam VAT przez płatność allegro (i faktura netto)
(warunek dostawa poza PL do firmy z listy czynnych podatników VAT UE)
Jakie są zasady Allegro w takiej sytuacji?
Czy sprzedający może wystawić fakturę netto Vat obciążenie zwrotne od pełnej kwoty?
Gdy zapłacę jako osoba fizyczna to VAT płaci w Danii czyli cena jest różna w wartości netto (zależna od tego czy biorę fakturę czy nie).
W przypadku aukcji jest opcja wyboru faktury w momencie jej opłacenia 🙂
oferta którą kupiłem i dostałem fakturę na pełną kwotę:
Tak samo będzie z dostawą do Czech / z Czech gdy kupię jako firma.
Aukcja brutto, wezmę fakturę to mam doliczyć i sam zapłacić VAT?
@_Likos_ W regulaminie mamy:
"Cena Towaru określona w Ofercie przez Sprzedającego musi być wskazana w wysokości brutto (nie dotyczy kategorii, które nie są objęte prowizją od sprzedaży wskazanych w Załączniku nr 4."
@_Likos_ Sprzedawca ma wystawić fakturę w cenie netto i zwrócić VAT. Ewentualnie faktura z pełnym Vatem, wiem że przynajmniej kiedyś dało się ten vat w skomplikowanej ścieżce odzyskać. Ale po to są transakcje WDT, żeby je stosować.
Co więcej, to Allegro Biznes powinno być do tego przystosowane - widzisz ceny netto, tyle płacisz i idzie WDT. System sam powinien sprawdzić czy obie strony transakcji są VAT-UE, to naprawdę robią automaty, bo rejestry są jawne i dostępne online. Ale lepiej zabrać prowizje od ceny brutto i niech się kupujący buja.
I oczywiście, ceny na Allegro zawsze są cenami brutto, zwłaszcza jeśli chodzi o transakcje na terenie UE. Oczywiście są małe wyjątki, bo na przykład Wyspy Kanaryjskie nie mają VATu, tylko podatek obrotowy.
Allegro jest wyłącznie lombardem. Zgarniają prowizję, muszą utrzymać 5000 osób, które zgłoszą do odpowiedniego działu i tu ich rola się kończy. Lombard.
Czytając wątek, dowiemy się, że nikt nie wie jak robić to poprawnie. Dlatego nasza firma, SP. z o. o. zamknęła i nie wróci do kanałów sprzedaży Czechy, Słowacja, Węgry do momentu, kiedy to ALLEGRO rozwiąże ten problem dla nas.
@brakestop sami ci włączą w jakiś piękny poniedziałek z zasadzki jak się nie kapniesz będziesz miał kwiatki 😉
...to jest prawda. Sama prawda. Zazwyczaj w poniedziałki.
Przychodzi człowiek do pracy, a tu znów: połączyliśmy, zablokowaliśmy, włączyliśmy, przydzieliliśmy, skasowaliśmy. Podnieśliśmy prezesowi pensję z 300% na 600%. Ten, który położył Tesco i chce stworzyć allegro EU i Allegro China 😂 😅 😆
cena na allegro ma być brutto i nawet lepiej - oferta ma mieć podane wszystkie koszta jakie poniesie kupujący - tak mówią przepisy
allegro odsuwa od siebie problem - Chińczyki sprzedają tu na całego i w przeciwieństwie do ali expres - nie jest im naliczany polski vat i mają gdzieś czy jest netto czy brutto oraz co mówią polskie przepisy - jakoś im serwis kont nie likwiduje
część firm słowackich/czeskich sprzedając na fakturę vat - robi z ceny brutto netto i wystawia z zerowym vatem - też serwis im kont nie usuwa
allegro utrzymując takie oferty ewidentnie łamie polskie prawo i własny regulamin cyt: Cena Towaru określona w Ofercie przez Sprzedającego musi być wskazana w wysokości brutto
tylko durne Polaki zwracają Czechom vat bo tak mówią przepisy
Ale i tak na allegro jest lepiej niż u konkurencji na Amz - bo kupując tam na firmę za diabła nie wiesz jaka i skąd będzie faktura
Kupując tam w oddziale .pl dostałem fakturę z oddziału z Niemiec z Vatem czeskim bo z stamtąd wysyłali towar - odlot
Czyli obecny prezes Allegro, który rozwalił Tesco i prawie położył Amazajna, tu u nas chce zrobić kopię bajzlu, w jakim się wychował. Aha... CEO z kosmosu kontratakuje 🤔
@2themax_pl Poza aspektem faktury, jest jeszcze drugi aspekt zakupu sprzętu IT z Danii. Wpis do BDO jest? Bo kupując sprzęt elektroniczny poza granicami kraju i sprowadzeniu go tutaj, stajesz się wprowadzającym sprzęt elektryczny/elektroniczny na rynek polski, wraz ze wszystkimi tego skutkami. Kary idą w miliony.