anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakupiony termometr błędnie wskazuje pomiar, jakie mam możliwości?

reboot23
#11 Animator#

Dzień dobry. Kupiłem termometr bezdotykowy do mierzenia temperatury z czoła. Miałem identyczny, ale zaginął 😉 i tamten prawidłowo wskazywał pomiary i od pierwszego "strzała" i w sytuacji gdy się musiał kalibrować.

U zdrowej osoby zwykły termometr pod pachą pokazuje 36,7 u chorej 38,5 a ten nowy bezdotykowy u obu pokazuje 36,5. To podaje jako przykład jak działa (a w zasadzie jak nie działa). Pomiary wielokrotnie powtarzane, wykonywane w różnych pomieszczeniach, odczekiwanie na kalibrację itp. Proszę o wskazanie co mogę zrobić?

Odsyłać jako zwrot? To jest ponoć sprzęt medyczny, więc nie wiem czy działa tu odstąpienie od umowy.

Odesłać jako niezgodność towaru z umową? Mam czas na kliknięcie na allegro zwrotu/odstąpienia/reklamacji i odesłania towaru w ramach Smarta do piątku, więc prosiłbym o podpowiedź co robić.

Sprzedawca (apteka) odesłał mnie do zewnętrznego serwisu...

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@reboot23 warunki zwrotu masz podane w ofercie, w mojej opinii najkorzystniej dla Ciebie jest odstąpić od umowy - jeżeli złożysz reklamację z tytułu niezgodności z umową w pierwszej kolejności sprzedawca będzie mógł naprawić/wymienić towar, nie będziesz mógł żądać zwrotu pieniędzy. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@reboot23 to ci podpowiem ze taki termometr najlepiej lapie odczyt z czola to raz dwa by stwierdzic ewidentnie ze jest zly odczyt nalezy dokonac pomiarow w godzinach 5.00 i 17.00 fizjologia ludzka powoduje ze wtedy mamy najnizszy i najwyzszy odczyt temperatury dobowej i nie ma szans by prawidlowo dzialajacy termometr pokazal taki sam pomiar 

oznacz moderatorów

reboot23
#11 Animator#

@az1rael kolego, ale przecież będąc chorym nie będę się specjalnie budził o 5 na pomiar lub czekał do 17 🙂

W mojej opinii jeśli ktoś ma ewidentnie gorące czoło i termometr pod pachę wskazuje 38,5*C, a termometr z pomiarem na czole i u zdrowego i chorego wskazuje 36,5, to coś jest nie tak.

@sl-aw-ek warunki zwrotu - 

Zwrot ograniczony, za darmo

Zwrot - Ten produkt ma ograniczone prawo odstąpienia od umowy.

Ograniczenie prawa do odstąpienia
Nie możesz odstąpić od umowy, jeśli kupisz produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu i je otworzysz. Do takich produktów należą m.in.:
  • testy ciążowe,
  • końcówki do szczoteczek,
  • soczewki kontaktowe,
  • maseczki.
Możesz zwrócić ten produkt przed otwarciem.

oznacz moderatorów

koltat
#11 Animator#

Oczekiwanie na kalibrację?

Wiesz, że termometr do czoła musisz sam skalibrować z pomiarem tradycyjnym termometrem mierzącym pod pachą?

Jeśli mimo to nie działa to zgłaszasz zwrot z powodem że nie działa prawidłowo, moim zadaniem.

Tak na serio to te termometry są do du.....y 

Ja mierze nimi potrawy po ugotowaniu.

-None-
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Ja ci tylko piszę jak podchodzą do tego na medycynie w szpitalu pomiary są między 5 a 6 i o 17 bo w tych godzinach są najdokładniejsze. Nie wiem jak masz zamiar wnieść reklamację na zasadzie wydaje mi się że źle mierzy 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@reboot23 

Stanowisko Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego jest jednoznaczne. Produkty lecznicze, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyroby medyczne wydane z apteki, co do zasady, nie podlegają zwrotowi. Wyjątek stanowią jedynie te, które są obarczone wadą jakościową, zostały niewłaściwie wydane oraz sfałszowane.

Identycznie jest w przypadku sprzedaży wysyłkowej. Wbrew temu, do czego przyzwyczajeni są konsumenci, nie wszystko co kupujemy przez Internet podlega prawu do zwrotu. Czym innym jest zakup sukienki czy butów, czym innym produktów aptecznych.

Mówiąc o produkcie leczniczym, mamy na myśli leki na receptę, ale także np. maści przeciwbólowe, tabletki do ssania na gardło czy czopki na zbicie temperatury u dziecka. Środki spożywcze dostępne w aptekach to między innymi mleko dla niemowląt, napoje proteinowe czy preparaty odżywcze dla osób leczących się onkologicznie. Natomiast wyrobami medycznymi nazywamy choćby ciśnieniomierze, nebulizatory, termometry czy plastry.

Ciśnieniomierz, termometr, suplementy diety. Czy mogę je zwrócić?

Istnieją jednak produkty, których prawo farmaceutyczne nie opisuje. To choćby kosmetyki i suplementy diety. W takiej sytuacji zwrot zależy od wewnętrznego regulaminu firmy prowadzącej apteki. Choć zdrowy rozsądek sugerowałby zastosowanie analogii do wcześniej wspomnianych przypadków. Z odmową zwrotu suplementu diety możemy spotkać się na przykład wtedy, gdy należy przechowywać go w lodówce i osoba przyjmująca ma wątpliwości co do prawidłowego zachowania tzw. zimnego łańcucha. Jeśli kupujemy termometr czy ciśnieniomierz i okaże się on wadliwy, wówczas możemy skorzystać z prawa do reklamacji, które przysługuje nam z racji niezgodności towaru z umową. Stroną umowy jest sprzedawca (apteka) i to do niego kierujemy reklamację. Możemy domagać się naprawy urządzenia, wymiany na inny model lub zwrotu pieniędzy. Podobnie, jeśli zakupiony przez nas lek ma jakąś wadę, którą zauważmy po otwarciu opakowania. Na przykład ma nietypowy kolor, niepokojący kształt lub zapach lub jego gramatura budzi nasze wątpliwości.

Czyli tutaj przepisy reguluje prawo farmaceutyczne tzn możesz reklamować termometr ale nie zwrócić bez podania przyczyny

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@reboot23 Składaj  reklamację, prześlij sprzedającemu oczekiwania a On niech podejmie decyzję.

oznacz moderatorów

lottoys
#11 Animator#

@reboot23

Nie może być to produkt higieniczny gdyż jest bezdotykowy, w ten sposób to każdy przedmiot na świecie będzie higieniczny gdy się go dotknie palcem. Ten przedmiot nie jest wibratorem czy patyczkiem do ucha więc nie należy do higienicznych. Ja bym zrobił zwykłe odstąpienie od umowy. Koszulę w sklepie zakładam i przylega do całego ciała i nikt nie ma zastrzeżeń a tu mamy przedmiot bezdotykowy z ciałem więc wedle mojej wiedzy żadne ograniczenie zwrotu tu nie ma zastosowania

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Tu nie chodzi o to czy to produkt higeniczny czy nie. Wyroby medyczne (termometr to wyrób medyczny, a nie sprzęt medyczny) wydawane przez apteki nie podlegają zwrotowi (nawet przy zakupach przez internet), chyba że mają wadę, zostały błędnie wydane lub są sfałszowane. Tutaj sprzedawcą z tego co pisze OP była apteka, więc to wyklucza zwrot, ale już nie reklamację.

Art. 96 ust. 7 i 8 ustawy Prawo farmaceutyczne.

oznacz moderatorów