anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zapłata za 4 przesyłki, a paczka tylko jedna

LittleRedRiding
#7 Wielbiciel#

Kupiłem 8 książek bez opcji Smart u jednego sprzedającego. Można było zapłacić tylko za 2 sztuki w jednej przesyłce - do paczkomatu lub kurierem InPost. To wygenerowało czterokrotność ceny przesyłki. Przełknąłem, bo cena była nadal akceptowalna. Niemniej otrzymałem wszystkie książki w jednej przesyłce. Sprzedający bronił się tym, że to Allegro narzuca taki system płatności i że to Allegro zgarnia te pieniądze dla InPostu. Dodatkowo otrzymałem paragony tylko za książki, a nie za koszt przesyłki. Sprzedający. Kto więc zarabia na przesyłce bez fiskalizacji? Jak jest naprawdę? Kupuję na Allegro od kilkunastu lat. Wiem, że dbają przede wszystkim o swoje dochody. Dlaczego jednak jedni sprzedawcy umożliwiają przesyłkę nawet kilkunastu przedmiotów w jednej cenie, a tutaj tak nie było?

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

kostas11
#21 Demiurg#

@LittleRedRiding zapłaciłeś za 4 paczki a dostałeś w jednej, poproś sprzedawcę o zwrot i zasugeruj poprawienie cennika dostawy 😞 allegro tego nie zabiera 🙂 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

LittleRedRiding
#7 Wielbiciel#

Rozpocząłem spór i dzisiaj otrzymałem werdykt - zwrot nadpłaty. Pozostał jednak niesmak.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@LittleRedRiding I bardzo dobrze, źle czy dobrze ustawione przesyłki, paczki sprzedający nie może wprowadzać w błąd że to Allegro.😊

oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

Super!! :)) Male zwyciestwo nad Allegro - nie sprzedawca bo skoro Allegro dopuszcza takie mozliwosci jak i milion innych. Niesmak tutaj byl, jest i bedzie. Niestety trzeba podchodzic do KAZDEJ transakcji, ze sprzedawca chce Cie .....Wystawianie negatywow jednak uwazam za psucie rynku i zamiast takie sprawy rozwiazywac przez Allegro czyli w tym przypadku ostrzezenie pierwsze dla sprzedawcy licza ,ze kupujacy poprzez opinie beda sami pilnowac porzadku. A nawet Allegro nie umie i nie chce (tez zglaszane) aby przy opinii o sprzedajacym nie mozna bylo pisac na temat produktu - I dlatego  sprzedajacy maja mase negatywow za produkty, towary, etc. i  zaliczane sa jako o nich---- kazda najprostsza tutaj rzecz musi byc spiep... . 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@kostas11  nie wiem czemu sprzedający mial tak usatwiony cennik dostaw. Moze celowo a może nie potrafil a może ma specyficzny towar ( cos innego prócz ksiązek). NIemniej masz racje że powinien zwócić za trzy dostawy. Problem jest w tym ze od tych trzech oplaconych kosztow dostawy także została pobrana prowizja ktorej nikt nie zwróci. Wiec jeśli sprzedający nie ogarnie swojego cennika to albo bedzie miał negatywy i dyskusje ( jeśłi nie bedzie zwracal dodatkowych kosztów) albo też bedzie dokladał płacąc prowizje od kosztów dostawy które odda kupującym

U nas ze wzgledu na różnorodnośc asortymentu także czasem wystepuje ten problem. my go rozwiązaliśmy w ten sposob że wysyłamy tyle paczek ile naliczył system i w naszym przypadku kupujący po prostu otrzymałby 4 przesyłki. Bo zdaje sie ze problem nie leży w tym za ile przysylek zapłacil kupujący ( bo to nadal akceptowalne) lecz w tym że po protu czuje sie oszukany. Zapłacil za 4 paczki otrzymal jedną a reszta "kosztów" to zysk sprzedającego 

oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

Akceptowalne to naciagane- A i dla was strata: czas , koszty opakowan, drukowanie etykiet, 4 nadania a nie jedno etc . Na tym portalu nigdy nic nie sprzedawalismy bo ..strach - serio- dlatego zapytam sie: Czy nie mozna ustawic, ze kazdy kolejny dodany produkt w tym przypadku ksiazka ( ktore uwiebiam) miesci sie w cenie pierwszego, badz kazdy kolejny zwieksza odrobine procentowo koszt przesylki? Bez wzgledu na ilosc - to i tak finalnie czysty zysk dla absolutnie kazdej ze stron.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@C23B32  własnie nie zawsze sie tak da. My np mamy produkty o wadze 0,01g -25 kg oraz o gabarytach od kopertowego do powyżej paczkomatu.

Jeśli i o ile przedmiotów o wadze gramowej moge zmieścić kilkaset to juz przedmiotó wo wadze 1 kg tylko kilkanaście a tych o wadze powyżej 10 gk tylko jeden.

Aby zakupy były smart wszystkie przedmioty w koszyku kupującego musza mieć tą samą metode dostawy. Wiec po prostu trzeba zrobić kilka ceników dostaw i troche wszystko uśrednić. Tak aby klient jak najrzadziej płacil podwójnie za dostawe a jednocześnie aby samemu zbyt często nie pokrywac dodatkowych kosztów wysyłki. Bo przy niskich marzach i tanich przedmiotach po prodtu sie do tego doklada

oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

OK kazdy ma swoja polityke handlowa :)- czesto zamawiam tez towar kilka sztuk przy jednym zamowieniu po rowno 25kg i gabarytowo maks do paczkomatu i sa to odzielne paczki (kilka przesylek) w kilku skrytkach przy jednej cenie za dostawe  ( pomijajac fakt, ze te najczesciej sa w najwyzszych skrytkach i wsuniete do samgo konca jakby specjalnie -co istotne w duzym miescie sprawdzone w roznych paczkomatach), a powyzej do palet tez jest smartem za dostawy do domu, na paletach to inny temat ale sa rozsadni sprzedawcy. Ja wole drozej zaplacic ale ze smart niz tanszy produkt z oplata za dostawe nawet jesli sumarycznie wychodzi pozornie taniej :). Z mojego punktu widzenia kupujacego smart jest niestety prawie jedynym dobrym rozwiazaniem na allegro - rzecz jasna jesli dziala poprawnie 🙂 plus powiazanie z InPostem - paczkomaty allegro to nieporozumienie.

oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

Bedzie ironicznie: Powinienes sie cieszyc ...zglaszany byl spzredawca wywylane koszyki gdzie przy ustawieniach w w yszukiwaniu :SMART (czyli darmo powyzej 40 zl i tak tak oplacone) i do paczkomatu pacjent za przesylke o wartosci  250zl wolal za przesylke 700zl !!!! W smart!! A allegro tradycyjnie ma to gdzies jak wszystko zreszta -i dalej ten kanciarz sprzedaje w ten sam sposob..No dobra czasem Allegro sie cos uda. Jak przed chwila ponaglic sprzedawce do zwrotu kasy. A na powaznie jaki Allegro ma system platnosci i naliczania to sami nie wiedza - serio - zglaszalismy bledy w platnosciach jak byly tak sa. W konkurenyjnym  portalu ( a byla taka sytuacja ) gosc probowal czesc zarobku (marzy) ukryc w kosztach przesylki po zgloszeniu byl ban sprzedawcy do czasu zwrotu nadplaty za przesylke wiec zwrocil bo zalezalo mu na szybkim kontyulowaniu sprzedazy , gdzie indziej  sami po zgloszeniu i sprawdzeniu sciagaja- obsluga portalu i oddaja kupujacemu bo jest inny NORMALNY system platnosci ktory to umozliwia -Uczciwy sprzedawca oddalby nadplate Tobie. Ja bym otworzyla dyskusje...i po 24 godz poprosic o pomoc Allegro bo to jest zwyczjne oszustwo. Zaplacone za 4 przesylki  to maja byc 4 a jak jedna to zwrot nadplaty. Tu wychodzi tez problem z brakiem czarnej listy sprzedajacych bo po takiej transakcji nie trzeba by sie pilnowac aby od kanciarza nie kupic.

oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

echh sry:

*zglaszany byl sprzedawca wyslane koszyki screeny (do allegro) gdzie przy ustawieniach w wyszukiwaniu

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@C23B32 pacjent za przesylke o wartosci  250zl wolal za przesylke 700zl !!!! W smart!! 

Bo maił źle ustawione dostawy, allegro jest coraz bardziej skomplikowane i ciężkie do ogarnięcia bez instrukcji 😞

Zapewne miał w cenniku każdy produkt dodatkowa paczka i jak kwota dostaw przekroczyła 100 zł znika smart i podaje zsumowaną cenę dostawy 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

Nie ...zglaszane i do niego, i do Allegro - .zglaszane kilka lat temu i caly czas tak dziala na kilku kontach-i kwota Smart jak bylo 39.90 info brakuje 10 groszy do darmowej przesylki a jak 40,00 to zaczynala sie jazda 27zl platnosci rosly z kazda kolejna pozycja i za kazda przesylke wzrost o kilkadziesiat zl - nie kilka. Rok temu ponownie zgloszone ..nawet nie chce mi sie pisac ile telefonow i maili. Jest duzym sprzedawca- Allegro ma z niego duzo kasy, a jak ktos jest nieuwazny to jego problem  -typowe tutaj.

oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

Znaleziony ten pacjent: dodalam 2 pozycje w koszyku  towaru cena: 98.41 cena za paczkomat: 84,40 razem :183.01

oznacz moderatorów

C23B32
#10 Popularyzator#

I co by nie bylo -towar zmiesci sie w kopercie A4

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@LittleRedRiding 
otrzymałem paragony tylko za książki, a nie za koszt przesyłki

Powinieneś otrzymać paragon opiewający na całość pobranej od Ciebie kwoty (również za poniesiony koszt przesyłki).

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów