Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Chciałbym zapytać was o teoretycznie zawyżoną cenę przesyłki na terenie Polski do paczkomatu i kurierem. Przykładowy towar 1 kg kawy. Cena przesyłki od 38,98. Zgłaszałem to do allegro, jednak bezskutecznie. W opiniach kupujących przejawia się ten sam temat, zostali naciągnięci na zawyżona przesyłkę. Czy to dozwolona praktyka? Czemu allegro na to zezwala. Proszę o wyjaśnienie. Z góry dziękuję i pozdrawiam
@Mamlas-M2 czy sprzedawca w jakikolwiek sposób ukrył przed Tobą ten koszt czy był widoczny w dedykowanej zakładce ?
@Mamlas-M2 wolny rynek, każdy ustawia tak jak skalkulował koszty przesyłki, pakowania, kartonu a kupujący zna te koszty i albo akceptuje albo szuka gdzie indziej nikt nikogo nie zmusza do zakupów 🙂
Dziwne a jak sprzedawca ma za tanio towar czy przesyłkę nikt z tego nie robi afery 😄
@Mamlas-M2 Tańsza kawa i droższa wysyłka albo droższa kawa i tańsza wysyłka.
Wybierz mądrze 🙂
@Mamlas-M2 przed zakupem znasz cenę wysyłki i zgadzasz się na taką cenę w momencie zakupu i płatności więc gdzie tu jest jakieś naciąganie?
Chciałem potwierdzić, czy jest to zgodne z regulaminem Allegro. Dzięki za wyjaśnienie i opinie. Ja nie kupiłem towaru, jednak w komentarzach kapujących widać oburzenie, co stawia etyczność biznesu sprzedającego pod znakiem zapytania. Oczywiście, to co nie jest zabronione, jest dozwolone. Dlatego dzięki za rozjaśnienie. Zupełnie teoretycznie ciekawi mnie, co na to InPost, gdy ich przesyłka realnie kosztuje ok 10 zł, a w zakładce Allegro prawie 40, bo sprzedający woli dodać cenę kartonu za 30 zł niż być fair i uwzględnić to w cenie towaru. FYI - cena produktów sprzedającego nie jest nawet niższa, żeby doszukiwać się tu logiki w stylu „droższa kawa i tańszy transport niż tańsza kawa i droższy transport”.
@Mamlas-M2 przesyłka inpost na allegro kosztuje 11,49 zł wynegocjowane przez allegro, poza nią od 16 do 20 zł + karton czy prowizja od przesyłki dla allegro więc realnie to jakieś 30 zł 😄
Allegro nie pozwala nic doliczyć do kosztów przesyłek nadawanych przez allegro stąd masz tak niską cenę, mimo że sprzedawca płaci prowizję od tych kosztów 😞
W cenie towaru ? to źle myślisz bo kupując 3 x kawę zapłacisz za trzy kartony, koszty wysyłki, pakowania powinny być koszem wysyłki 🙂
@Mamlas-M2 inposta nie interesuje cena końcowa wysyłki bo i dlaczego miała by?
Sprzedający może doliczać do podstawowej ceny takie rzeczy jak opakowanie czy dojazd 20km do oddziału inpost żeby nadać paczkę.
To co piszesz, ma oczywiście sens. Pozdrawiam jednak ludzi, którzy kupują nietanszy rynkowo produkt, doliczając 40 za transport - już sumarycznie droższy, tylko dlatego że np. sprzedający ma 20 km do paczkomatu. Pierwszy raz się spotkałem ze sklepem, który ma takie ceny transportu. Inne widocznie jakoś mogą mieć 1/4 tej ceny transportu. InPost? Źle to wygląda PRowo, ale to tylko moja perspektywa. Jeśli to zgodne z zasadami Allegro, niechaj kupują😀
@Mamlas-M2 myślisz że jak by allegro odgórnie nie narzucało cen wysyłek to miałbyś wszędzie niskie ceny? tylko garstka sklepów z milionowymi obrotami mogła by sobie pozwolić na takie ceny jak są obecnie. Ja bardzo chętnie za paczkomat ustawiłbym 20zł, wtedy bym ledwo wychodził na zero wliczając kartony/pudełka i inne materiały.
Ja wszystko rozumiem, jednak oburzenie ludzi w komentarzach pod sklepem jest najlepszą anty- reklamą. Obstawiam, że większość kupujących złapie się na to maksymalnie raz. A to rodzi pytanie, czy biznes powinien tak wyglądać. Jeśli podobne sklepy na allegro mogą mieć niższą cenę transportu przy podobnej cenie towaru, to widocznie sprzedający robi coś nie tak, jeśli musi uciekać się do takich praktyk. Zamykam wątek, nie kręćmy się w kółko. Dziękuję za wyjaśnienie🙂
38,99 to rzeczywiście sporo. Możliwe, że zaniżył cenę kawy i zawyżył wysyłkę, by szło go znaleźć.
A realne ceny wysyłki. Paczkomat paczka B = 18.99. Prowizja dla Allegro od ceny wysyłki to będzie coś powyżej 10% czyli jakieś 2zł. To masz już 21 zł. Do tego karton, ewentualna folia, koszt pracownika....
Szukałeś pewnie najtańszej kawy, a nikt do tego nie dokłada.
Można coś tam taniej pokombinować przez brokera. Ale oni jak i Allegro potrafią z 4-rech liter najróżniejsze dziwne dopłaty wymyślić i wtedy wyjdzie jeszcze drożej...
Na moje oko troszkę przesadził ale nie aż tak jak myślisz.
Natomiast co do komentarzy od kupujących to są bardzo nie fair i utrudniają zakupy!!!! Gdy szukam produktów to po prostu nienawidzę takich komentarzy, tak samo jak i tych za opóźnienia kurierów. Opóźnienia nie są winą sprzedawcy, zdarzają się każdemu. Natomiast cenę wysyłki widzę przy zakupie, nie chcę jej płacić to zaznaczam filtr na smart czy darmową dostawę!!!. Ocenianie negatywem za własne niedopatrzenie nie tylko jej bardzo nie miłe ale również utrudnia zakupy innym. Człowiek omija sprzedawców z gorszymi opiniami i potem okazuje się że przegapił lepszą ofertę, bo ktoś inny zamiast sprzedawcy postawił ocenić wysyłkę.
Powinno się natychmiast zdejmować i dawać ostrzeżenia. Nie do tego służy ocena sprzedawcy czy produktu.
A Allegro powinno w końcu dać możliwość oddzielnej oceny wysyłki, by taki kupujący mógł opinię wystawić w odpowiednim miejscu i nie przeszkadzać innym w zakupach.
Gdy kupuję naprawdę sprawdzam negatywy i nie ma nic gorszego w stylu "aaaa one box dostarczył dopiero po tygodniu" czy wysyłka kosztowała "60zł". No przecież wiedział co wybiera. Dlaczego mi tym spamuje i utrudnia mój wybór????