anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana domyślnego paczkomatu z Inpost na Orlen. Dlaczego nikt mnie nie spytał czy tak wolę?

mysza48220
#8 Zapaleniec

Zmiana domyślnego paczkomatu z Inpost na Orlen. Dlaczego nikt mnie nie spytał czy tak wolę?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@mysza48220 

Doprecyzuj proszę - metodę dostawy wybierasz w Formularzu Dostawy i Płatności. 

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@gdvorek Mysza zamawiała sobie zawsze towar do paczkomatu Inpostu. System Allegro stwierdził, że mysza się myli i że lepiej dla niej będzie teraz korzystać z automatu Orlenu. Dlatego domyślny paczkomat Inpostu w zamówieniach został zastąpiony automatem Orlenu. Ale nikt myszy o zdanie w tej kwestii nie pytał. I o to właśnie mysza ma pretensje do was. 

mysza48220
#8 Zapaleniec

Dzięki, właśnie tak było.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@mysza48220 

Jako metodę dostawy podpowiadamy Tobie Automat Paczkowy, który znajduje się w Twojej okolicy. Bierzemy pod uwagę adres, jaki podałaś w zamówieniu oraz szybkość dostawy.

Możesz przed złożeniem zamówienia wybrać inną metodę dostawy z tych, które są dostępne w ofercie danego sprzedającego.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@gdvorek System powinien powiadomić Kupującego, że znalazł bliższy automat paczkowy, zaproponować zmianę i zapytać, czy chce skorzystać z nowej propozycji domyślnego ustawienia. 

Tak nie jest. Obecnie system olewa zdanie kupującego i samodzielnie zmienia mu domyślny automat paczkowy. 

Co do bliższego automatu - algorytm Allegro wybiera go w linii prostej. Dla przykładu u mnie jest rzeka i gdy najbliższy paczkomat uległ awarii to system wybrał drugi najbliższy po drugiej stronie rzeki. Mimo że w praktyce miałem 5 innych znacznie bliżej, to musiałem popytalać 4 km dalej do tego, który w linii prostej był bliżej. Ale dojazd był 5 razy dłuższy. Albo remonty dróg, mostów, czasem kwestia parkingu, automat blisko pracy, sklepu gdzie robimy zakupy.... Bliższy automat paczkomat wcale nie znaczy wygodniejszy dla kupującego. Ale algorytm allegro tego nie uwzględnia. I nie pyta się o zdanie kupującego. I o to chodzi w tym temacie.

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@drekenzes 

"Możesz przed złożeniem zamówienia wybrać inną metodę dostawy z tych, które są dostępne w ofercie danego sprzedającego."

W Formularzu Dostawy i Płatności przed złożeniem zamówienia masz możliwość wybrać inną metodę dostawy.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@gdvorek  napisał(a):

@drekenzes 

"Możesz przed złożeniem zamówienia wybrać inną metodę dostawy z tych, które są dostępne w ofercie danego sprzedającego."

W Formularzu Dostawy i Płatności przed złożeniem zamówienia masz możliwość wybrać inną metodę dostawy.

@gdvorek Ale mysza nie zgłasza problemu z wyborem metody dostawy. Mysza zgłasza problem, że algorytm Allegro bez jej zgody zmienił jej domyślna formę dostawy i teraz musi właśnie zmieniać na ta metodę, co zawsze wybiera.

Chodzi o to, że system "sam sobie" zmienia domyślne ustawienia i nie pyta kupującego, czy ta zmiana mu odpowiada. A powinien.