anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana nabywcy na fakturze z firmy na osobę prywatną

Client:110752823
#7 Wielbiciel#

Witam! 🙂

Zamawiam czasem ze swojego prywatnego konta coś na firmę, w której pracuje i mam zapisane dane. Przy ostatnim zamówieniu prywatnym na raty nie zwróciłam na to uwagi i została wystawiona faktura na firmę, mimo, że nie ma ona z tym zakupem nic wspólnego. Z tego co wyczytałam, sprzedawca powinien wystawić korektę faktury zgodnie ze stanem faktycznym zmieniając dane nabywcy. Czy miał ktoś z Państwa taki przypadek? Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:110752823 nie , to Ty wysyłasz do sprzedawcy notę korygującą .

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@mdrogeria  nie wiem czy notą da sie to załatwić notą korygującą. W ten sposób można poprawić pewne niewielki błędy. Natomiast w tym przypadku de facto nastepuje zupełna zmiana kupującego. Tak jakby kupowałi inna firma/osoba

Moim zdnaniem prawidłwy jest sposób który opisał @Client:110752823  tzn. korekta oraz ponowne wystawieni FV przez sprzedającego na prawidłowe dane

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@_Likos_ no ... nie bardzo , do FV bez NIP musisz podpiąć paragon , data z paragonu nie będzie zgodna z czasem realizacji zamówienia , czyli ...zwrot towaru , korekta ... ponowny zakup na prawidłowe dane 

oznacz moderatorów

Client:110752823
#7 Wielbiciel#

Nie można notą zmienić nabywcy.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:110752823 notą tego nie zrobicie, sprzedawca musi wystawić fakturę korygującą 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

MikroLITY
#13 Ambasador#

.

oznacz moderatorów

QueLord
#11 Animator#

Najlepszym wyjściem to zwrot i ponowny zakup - niestety błąd po Twojej stronie. Nota tego nie załatwi.

RED
#21 Demiurg#

@kostas11 @mdrogeria - tak z ciekawości, jakie przepisy mogą zmusić sprzedawcę do wystawienia korekty?

Zmiana beneficjenta umowy po jej zawarciu to przecież poważna sprawa.

oznacz moderatorów

QueLord
#11 Animator#

Dokładnie, też mi się wydaje, że w takiej sytuacji zarówno korekta jak i nota korygująca nie wchodzą w grę. Przecież to zupełna zmiana nabywcy oraz formy dokumentu. 
Ja w takich sytuacjach zawsze robiłem pełny zwrot, a następnie kupowałem poprawnie - cóż, za błędy się płaci. 😕

kostas11
#21 Demiurg#

@RED @QueLord jest interpretacja indywidualna i wyrok sądy  że trzeba wystawić fakturę korygującą i wskazać przyczynę korekty 🙂 

2022 r., nr 0113-KDIPT1-1.4012.136.2022.1.JK.

2022 r., sygn. akt I SA/Ol 347/22

________
Κώστας
oznacz moderatorów

QueLord
#11 Animator#

O widzisz, człowiek uczy się całe życie 😄

RED
#21 Demiurg#

tu piszą, że nie wolno wystawiać not korygujących

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/faktura/5623470,dane-nabywcy-na-fakturze-korekta-nota-korygu...

@kostas11 czy te wyroki dotyczą zmiany charakteru umowy i podmiotu umowy?

sprzedaż konsumencka i na firmę to nie to samo

rozumem, mamy umowę z firmą, następuje pomyłka w fakturowaniu tego zdarzenia, wyjaśniamy pomyłkę korektą ale tutaj jest inna sytuacja

na upartego można spróbować anulować fakturę

@QueLord my mieliśmy kiedyś podobną sytuację, oczywiście wyszło to przy zwrocie 🙂

Kupujący jak i odbiorca faktury stworzyli odpowiednie dokumenty na podkładkę, stworzyliśmy korektę, choci

Generalnie to jest wina allegro - sprzedawca i kupujący nie otrzymują od serwisu potwierdzenia zawarcia umowy zgodnego z przepisami

oznacz moderatorów