Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zrobiłem zwrot towaru, towar wysłany i już odebrany, a pieniędzy nie mam. Dlaczego? Jest jakiś kontakt do Pomocy Allegro?
Bo sprzedający ma 14 dni na zwrot
Ma 14 dni od chwili zgłoszenia odstąpienia od zakupu, powinien zrobić to bezzwłocznie ale może powstrzymać się do czasu odbioru towaru, jeżeli minął czas otwieraj dyskusję, zaraz zwróci: https://allegro.pl/dyskusje/nowa
@LEW433: Sprzedający może zwrócić pieniądze czternastego dnia od daty OTRZYMANIA przesyłki. Nie musi zwracać w ciągu 14 dni od chwili zgłoszenia|odstąpienia. Czas zacząć być precyzyjnym i dokładnym.
@Client:104371448
14 dni na zwrot środków jest od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu przez konsumenta.
Można wstrzymać się ze zwrotem do czasu otrzymania rzeczy z powrotem.
@A3dam: znam Ustawę i przepisy. To co wyżej podałem to stanowisko Federacji Konsumentów. Nie pamiętam tylko której...ale chyba z Warszawy. Specjalnie pisałem do nich @ w tej sprawie jak mi sprzedawcy zaczeli oddawac $$ w 14-stym dniu od otrzymania przesyłki zwrotnej.
@Client:104371448
Znasz jakieś podstawy prawne dla uzasadnienia takiego stanowiska ?
Żadna Federacja Konsumentów nie stanowi prawa w Polsce, a swoje stanowisko może co najwyżej uzasadniać obowiązującymi paragrafami.
No niestety ja zauważyłem że jeśli zwracałem pieniądze w momencie złożenia oświadczenia przez kupującego (chciałem być właśnie super miły żeby kasa wróciła do klienta praktycznie na równo z tym kiedy ja otrzymuję zwrot) to się okazało że zwroty przestały być nadawane w efekcie nie miałem ani towaru ani pieniędzy. Od teraz robię tak: kurier przywozi mi zwrot - otwieram paczkę - w tym momencie zwracam kasę.
Co w przypadku jeśli ktoś składa oświadczenie o odstąpieniu od umowy ale nigdy nie zwraca towaru? Czy takie oświadczenie wtedy jest wiążące?
@LawendaSklep17
Co w przypadku jeśli ktoś składa oświadczenie o odstąpieniu od umowy ale nigdy nie zwraca towaru? Czy takie oświadczenie wtedy jest wiążące?
Oczywiście. Oświadczenie jest wiążące (o ile prawo do odstąpienia w ten sposób nie zostało wyłączone przez inne przepisy).
Nie wypełniając obowiązku wynikającego z Art. 34 UoPK - kupujący stawia się w fatalnej sytuacji używając bezumownie rzecz będącą własnością sprzedawcy.
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/zaznaczony-wybrany-zwrot-i-nie-odes%C5%82...
@vecor
Czy odesłanie (zwrot) rzeczy do sprzedawcy było konsekwencją złożenia oświadczenia o odstąpieniu od Umowy bez podania przyczyny czy złożonej reklamacji (np. niezgodność towaru z opisem) ?