anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot allegro uszkodzona przesyłka

l_wieclawski
#1 Nowicjusz#

Witam. Sprawa jest dość nietypowa. Zakupiłem na allegro Basen jacuzzi, który nie spełniał moich oczekiwań i który zwróciłem nadając kurierem DPD, po wcześniejszym kliknięciu zwrotu w allegro. Dostałem potwierdzenie doręczenia paczki do nadawcy i teoretycznie oczekiwałem na zwrot zapłaty. Niestety otrzymałem galerię zdjęć z rozszarpaną przez psa paczką. Kurier zostawił paczkę na posesji(nie doręczył do rąk własnych) i pies zajął się paczką. Niezwłocznie zgłosiłem reklamację do DPD, po prawie 3- dniach otrzymałem zwrotną informację, że brakuje protokołu szkody (który trzeba wypełnić do 7 dni od doręczenia), ale zupełnie o tym nie pomyślałem, gdyż nie ja byłem odbiorcą a paczka dotarła całą do odbiorcy. Nie mam pomysłu jakie następne kroki podjąć, gdyż teoretycznie czekałem na zwrot tych pieniędzy a w tym momencie nie mam ani zwrotu ani towaru a sprzedający odpycha się tym, że kurier nie doręczył paczki do rąk własnych. Ktoś ma pomysł jak to ugryźć? 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

xyz96
#21 Demiurg#

@l_wieclawski Po odstąpieniu od umowy przez formularz Allegro należy Ci się zwrot pieniędzy. Nie musisz robić żadnego protokołu szkody i nie musisz reklamować przesyłki u przewoźnika w takiej sytuacji, masz po odstąpieniu potwierdzenie jej nadania i nawet doręczenia. Za psa sprzedawcy nie odpowiadasz, to jego problem. Sprzedawca miał obowiązek zwrócić Ci wpłatę w terminie 14 dni od Twojego odstąpienia od umowy - wysłania formularza zwrotu. Otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa w niej zgłoś problem i po 24 godzinach poproś tam o interwencję Allegro. Jeżeli Dyskusja nie załatwi sprawy, wystąp o zwrot środków z Programu Ochrony Kupujących; https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/wybor-zamowienia

Wniosek do POK możesz złożyć po 14 dniach od zakupu, najlepiej wcześniej zakończ Dyskusję jako nierozwiązaną.

Sprzedawca otrzymuje info o złożeniu przez Ciebie wniosku i wie, że może to grozić nałożeniem ograniczeń na konto, więc prawdopodobnie szybko zmieni zdanie i odda pieniądze przed zwrotem środków z POK.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@l_wieclawski Widzę, że rozpocząłeś już dyskusję ze Sprzedającym w tej sprawie, więc jeśli tylko będziesz miał jakieś wątpliwości, możesz poprosić naszego pracownika o pomoc, wybierając przycisk "poproś o pomoc Allegro". 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@l_wieclawski Ciekawa sprawa sprzedający przyznaje że to jego pies poszarpał paczkę i nie chce zwrócić środków, jeżeli w dyskusji będzie się upierał i nie zwróci Ci środków, pamiętaj jest POK, możesz złożyć wniosek 14dni po zakupie: https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index Allegro gwarantuje bezpieczne zakupy.

oznacz moderatorów

terazauto
#13 Ambasador#

@LEW433 - a gdzie jest napisane że to Jego pies ?

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@l_wieclawski  cóz pierwszy błąd jest ewidentnie DPD który nie powinien pozostawiac w ten sposób paczki . Natomiast drugi bład popełnil odbiorca przesyłki (czyli sprzedawca) nie spisując protokołu szkody ( bo rozumiem że 7 dniowy termin juz upłynał). 

Moim zdaniem w tej sytuacji należały uznać ża Ty jako nadawca dopełnileś wszelkich starań aby paczka odpowiednio zabezpieczona wróciła do sprzedającego więc należy Ci sie zwrot całej wplaty.

Ja bym sie w dyskusji domagał zwrotu całej wpłaty a jeśli to by nie pomogło zamknąłbym dyskusje jako nierozwiązaną i zlożył wniosek do Programu Ochrony Kupujących. Mam nadzieje że takie rozwiązanie podpowie Ci w dyskusji support allegro.

Powodzenia

oznacz moderatorów