Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem cześć samochodową używaną w firmie jako osoba prywatna. Chciałem zwrócić ta cześć, ale po odesłaniu sprzedający stwierdził, ze zostały naruszone plomby, które on sam zrobił. Gdy cześć przyszła zawinięta w folię, to widać było odznaczone żółte ślady tej”plomby” na folii, którą została owinięta ( mam film dowodowy z dnia odbioru, gdyż przeczuwałem, ze mogą być problemy). Część była w oleju, gdyż jest to element skrzyni biegów, który najprawdopodobniej rozpuścił tą „plombę”. Czy sprzedający ma prawo nie zwrócić pieniędzy? Nic nie było tam majstrowane.
@mate96usz Bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Widzę, że prowadzisz dyskusję ze sprzedającym - dokładnie opisałeś sprawę, zaprezentowałeś swoje argumenty i masz film, który potwierdza Twoje słowa. To wszystko oczywiście działa na Twoją korzyść. Poczekaj proszę na odpowiedź sprzedającego, a jeśli będzie to konieczne, po 24 godzinach możesz poprosić pracownika Allegro o interwencję w dyskusji.
Sprzedający nie odniósł się do sprawy w ciągu 24h. Czy allegro ma możliwość wywarcia jakiegoś wpływu na sprzedającym aby zwrócił pieniądze za odesłany produkt?
@mate96usz Konsultant w dyskusji uprzedził sprzedającego o możliwości nałożenia sankcji na konto w przypadku, kiedy sprawa nie zostanie wyjaśniona. Skontaktujemy się jeszcze ze sprzedającym i upomnimy go. Pamiętaj, że zakupy na Allegro są bezpieczne - jeśli sprawa nie zakończy się dla Ciebie pomyślnie, możesz złożyć wniosek o rekompensatę w Programie Ochrony Kupujących.
Mam jeszcze pytanie. Czy jeżeli nie dogadam się ze sprzedającym i będę chciał wysłać wniosek do POK to mam wybrać opcje problemu z odebraniem przesyłki przez sprzedającego czy wybrać wadę produktu? Historia jest taka, że miałem zdiagnozowaną usterkę i musiałem zakupić część na którą mam 14 dni gwarancji. Część okazała się uszkodzona ponieważ nie przyniosła skutku. Po regeneracji swojej starej części problem ustąpił. Napisałem sprzedającemu, że przedmiot najprawdopodobniej był uszkodzony(była to część używana) i chcę zwrotu pieniędzy. Sprzedający kazał wysłać paczkę z powrotem co uczniłem.
@mate96usz Mam nadzieję, że dojdziecie do porozumienia ze sprzedającym. Jeżeli chodzi o określenie sprawy do POK, ten wybór będzie zależał również od tego, jak zakończy się dyskusja.
Ma prawo obniżyć zwrot środków o wartość która pomniejszyła wartość towaru, ale jeżeli jesteś pewien(masz film) otwórz dyskusję i żądaj zwrotu w pełnej kwocie:https://allegro.pl/dyskusje/nowa możesz także po 14 dniach od zakupu złożyć wniosek do POK:https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index
@mate96usz Masz prawo zwrócić część. Sprzedawca nie ma prawa odmawiać prawa prawa do zwrotu z powodu naruszenia jakich plomb. To niedopuszczalne. W otwartej Dyskusji poproś o pomoc pracownika Allegro, który zobowiąże sprzedawcę do załatwienia sprawy zgodnie z zasadami.
Sprzedawca nie odniósł się do wiadomości w ciągu 24h. Pracownik allegro odpisał tylko, że ma nadzieje, że sprawa znajdzie swój finał i nie będzie trzeba nakładać sankcji na konto..