anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot czy reklamacja przy pompie wody odgrodowej?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Kubas_as
#7 Wielbiciel#

Zakupiłem pompę do wyciągania wody czystej i brudnej z pływakiem. Przed jej pracą chciałem sprawdzić czy pompa dział i wyjąłem ją z pudełka, odpowietrzyłem tak jak było napisane na instrukcji, nalałem czystej wody z kranu do dużej beczki, założyłem wąż odpływowy i podłączyłem do sieci. Pompa nie ciągła wody mimo dźwięku działającego silnika. Próbowałem kilka razy i nic się nie zmieniało, dodam, że podobnych pomp już kilka instalowałem i wszystko działa po dzień dzisiejszy. 

Pytanie: czy mam zrobić reklamację? czy zwrot?

Dodam, że kupiłem kolejną pompę (ten sam model) tylko w miejscowym sklepie i wszystko od razu zadziałało i nie ma problemów z pompą. 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
Client:44052296
#21 Demiurg#

@Kubas_as złóż reklamacje. Chyba, że sprzedawca będzie chciał ją przyjąć jako zwrot w takim stanie jaki jest bez potrącania wartości.

oznacz moderatorów
Kubas_as
#7 Wielbiciel#

czyli napisać do sprzedawcy najlepiej? niech może sam się wypowie w temacie?

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Kubas_as skontaktuj się ze sprzedawcą, opisz problem i zapytaj, czy możesz zwrócić pompę, czy chce, żebyś złożył reklamację. W przypadku kiedy odstępujesz od zakupu, a wartość towaru została obniżona wskutek Twojego działania, sprzedający może obniżyć kwotę zwrotu. Dlatego lepiej jest się w pierwszej kolejności porozumieć. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

Może wystarczy zmienić podłączenia kabelków w puszcze, z opisu wnioskuję że silnik kręci się w niewłaściwą stronę.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@br.  w silnikach prądu przemiennego, strona podłączenia przewodów nie ma znaczenia😉, ja bym raczej stawiał na źle przymocowany wirnik, więc pozostaje reklamacja

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T  No cóż, skoro tak twierdzisz....

Ja wiem że kierunek obrotów można zmienić.  W silnikach prądu przemiennego kierunek obrotów silnika można zmienić poprzez zmianę podłączeń układu rozruchowego (kondensator)  lub przez zamianę faz w układzie trójfazowym.

Sam robiłem to wielokrotnie.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@br.  oczywiście, że można😉 zapomniałeś jeszcze dodać, że w szczotkowych można zamienić  przewody od szczotek i tez się zmieni kierunek, ale to wymaga ingerencji w silnik, a normalnie w urządzeniach typu pompa są tylko trzy przewody L,N i uziemienie

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T  Nie zapomniałem,  świadomie nie wspomniałem, bo silnik komutatorowy jest z zasady silnikiem prądu stałego (dostosowanym czasem do prądu zamiennego) i w tym silniku cała zabawa polega na zmianie pozycjonowania szczotek względem stojana,  a nie na zmianach przesunięcia fazowego.

W pompie wodnej bywa jeszcze uzwojenie rozruchowe połączone z kondensatorem dla wytworzenia  kąta przesunięcia fazowego i efektu wirującego pola magnetycznego. Do tych podłaczeń na ogół jest dostęp z poziomu użytkownika.

To jest podstawowa różnica, myślę że niepotrzebnie wyjaśniałem, na pewno to wiesz.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@br.  oczywiście wiem, takie silniki są stosowane np. w bramach, ale te które są zaprojektowane do jednokierunkowej pracy ze względu na oszczędności mają bardzo cienkie  uzwojenie rozruchowe i przy dłuższej pracy, przy odwrotnym podłączeniu zwyczajnie idą z dymem😉

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

Tiaaa....   Dym jest szkodliwy, ekolodzy powinni mieć tu obszar do blokad i innych działań...😂

oznacz moderatorów