Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem pompę do wyciągania wody czystej i brudnej z pływakiem. Przed jej pracą chciałem sprawdzić czy pompa dział i wyjąłem ją z pudełka, odpowietrzyłem tak jak było napisane na instrukcji, nalałem czystej wody z kranu do dużej beczki, założyłem wąż odpływowy i podłączyłem do sieci. Pompa nie ciągła wody mimo dźwięku działającego silnika. Próbowałem kilka razy i nic się nie zmieniało, dodam, że podobnych pomp już kilka instalowałem i wszystko działa po dzień dzisiejszy.
Pytanie: czy mam zrobić reklamację? czy zwrot?
Dodam, że kupiłem kolejną pompę (ten sam model) tylko w miejscowym sklepie i wszystko od razu zadziałało i nie ma problemów z pompą.
@Kubas_as złóż reklamacje. Chyba, że sprzedawca będzie chciał ją przyjąć jako zwrot w takim stanie jaki jest bez potrącania wartości.
czyli napisać do sprzedawcy najlepiej? niech może sam się wypowie w temacie?
@Kubas_as skontaktuj się ze sprzedawcą, opisz problem i zapytaj, czy możesz zwrócić pompę, czy chce, żebyś złożył reklamację. W przypadku kiedy odstępujesz od zakupu, a wartość towaru została obniżona wskutek Twojego działania, sprzedający może obniżyć kwotę zwrotu. Dlatego lepiej jest się w pierwszej kolejności porozumieć.
Może wystarczy zmienić podłączenia kabelków w puszcze, z opisu wnioskuję że silnik kręci się w niewłaściwą stronę.
@br. w silnikach prądu przemiennego, strona podłączenia przewodów nie ma znaczenia😉, ja bym raczej stawiał na źle przymocowany wirnik, więc pozostaje reklamacja
@KOGIEL_T No cóż, skoro tak twierdzisz....
Ja wiem że kierunek obrotów można zmienić. W silnikach prądu przemiennego kierunek obrotów silnika można zmienić poprzez zmianę podłączeń układu rozruchowego (kondensator) lub przez zamianę faz w układzie trójfazowym.
Sam robiłem to wielokrotnie.
@br. oczywiście, że można😉 zapomniałeś jeszcze dodać, że w szczotkowych można zamienić przewody od szczotek i tez się zmieni kierunek, ale to wymaga ingerencji w silnik, a normalnie w urządzeniach typu pompa są tylko trzy przewody L,N i uziemienie
@KOGIEL_T Nie zapomniałem, świadomie nie wspomniałem, bo silnik komutatorowy jest z zasady silnikiem prądu stałego (dostosowanym czasem do prądu zamiennego) i w tym silniku cała zabawa polega na zmianie pozycjonowania szczotek względem stojana, a nie na zmianach przesunięcia fazowego.
W pompie wodnej bywa jeszcze uzwojenie rozruchowe połączone z kondensatorem dla wytworzenia kąta przesunięcia fazowego i efektu wirującego pola magnetycznego. Do tych podłaczeń na ogół jest dostęp z poziomu użytkownika.
To jest podstawowa różnica, myślę że niepotrzebnie wyjaśniałem, na pewno to wiesz.
@br. oczywiście wiem, takie silniki są stosowane np. w bramach, ale te które są zaprojektowane do jednokierunkowej pracy ze względu na oszczędności mają bardzo cienkie uzwojenie rozruchowe i przy dłuższej pracy, przy odwrotnym podłączeniu zwyczajnie idą z dymem😉
Tiaaa.... Dym jest szkodliwy, ekolodzy powinni mieć tu obszar do blokad i innych działań...😂