Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Zakupiłem sprzęt audio na aukcji allegro. wszystkie jego zdjęcia pokazują egzemplarz w kolorze srebrnym. W parametrach jednak zaznaczone jest, że jest to kolor czarny. Niestety zorientowałem się o tym dopiero kiedy wyjąłem towar z opakowania (chodzi i rozcięcie taśmy na kartonie producenta - nie był zaplombowany.
Czy w tym przypadku, jeśli parametry były prawidłowe, natomiast zdjęcia wprowadziły mnie w błąd mam prawo do zwrotu? Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam 🙂
Nie do zwrotu, tylko do reklamacji. Zwrot może być nawet bez podania przyczyny i skorzystać z niego można zawsze w przypadku takiego produktu zakupionego w firmie-sklepie do 14 dni od odebrania towaru, ale odsyłamy na swój koszt.
Przy reklamacji natomiast możemy żądać wymiany na koszt sprzedawcy, jeśli reklamacja zostanie uznana, sprzedawca wymienia sprzęt i zwraca koszt odesłania do wymiany. W tym przypadku oczywiście zdjęcia jako element opisu wprowadzały w błąd.
albo poprostu zwrot 14 dni bez podania przyczyny 🙂
@konto zamknięte ...o ile to firma...
tak towar był sprzedawany prze firmę, nie wiem tylko czy otwarcia kartonu i rozpakowania towaru - zapakowania ponownie nie można interpretować jako naruszonego stanu.
dla wyjaśnienia dodam, że chodzi o gramofon.
@pacc_only, pudło jest do zaklejenia czy coś, chodzi by nie rozplątywać kabli np 🙂
@pacc_only Ale nie ma żadnego obowiązku zwracać towaru w nienaruszonym stanie, to zabobon wymagany przez sprzedawców niezgodnie z prawem. Tak samo paragon, nie jest podstawą zwrotu.
Zgodnie ze stanowiskiem UOKiK masz prawo zapoznać się z towarem tak, jak w sklepie stacjonarnym, a wtedy otwarcie kartonu musi nastąpić. To zupełnie normalne i nie może być powodem odmowy przyjęcia zwrotu, a szczególnie reklamacji, bo powinieneś to reklamować - chyba, że chcesz się pozbyć tego gramofonu.
Generalnie to chcę go zachować, tylko w kolorze srebrnym tak jak chciałem go kupić Tylko nie do końca uśmiecha mi się opłacanie wysyłki bo paczka jest spora i waży ok 10 kg, w takim razie muszę to chyba skonsultować z firmą.
Załatw to przez Dyskusję na Allegro. Przy uznanej reklamacji, a tutaj moim zdaniem reklamacja powinna być uznana, sprzedawca ma obowiązek zwrócić Ci koszt odesłania lub powinien odebrać to na przykład kurierem na własny koszt. W Dyskusji pomoże Ci pracownik Allegro jakby co.
Trzeba mieć również na uwadze to, że to parametry mogły być nieprawidłowe, co by było bardziej prawdopodobne niż mylne zdjęcia.
Często zdarza się tak, że podczas wystawiania produktów o różnych wariantach koloru, sprzedający zapomni po prostu ten kolor zmienić i w parametrach zostaje ten sam, bo wystawia przedmiot z poprzedniej oferty i tylko zmienia zdjęcia
W przypadku rozbieżności w ofercie warto zapytać sprzedającego o szczegóły przed zakupem lub chociaż dokładniej przyjrzeć się opisowi, może w parametrze Kolor była mowa o czarnym, a w kodzie producenta lub modelu było S, Silver czy coś 😄
Na zdjęciach aukcyjnych pokazany jest model srebrny, w parametrach aukcji kolor czarny. Został przysłany czarny.
edit: teraz zrozumiałem post, sorki za odp nie na temat
A, sorki, nie ogarnąłem jaki kolor został przysłany 😁