Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem czujnik po numerach wszystko sie zgadzało.Zamontowalem go nie działa, zwróciłem towar z myślą o odzyskaniu pieniędzy skorzystałem ze zwrotu do 14 dni.Sprzedawca stwierdził produkt zamontowany nie podlega zwrotowi co robic?
@Client:77983309 Bo należało produkt REKLAMOWAĆ jak nie działał. Czy ew. montaż wyklucza go z dalszego uzytkowania?
Co podałeś w przyczynie zwrotu? Odstąpienie od umowy czy reklamacja? Czy kontaktowałeś się ze sprzedającym przed odesłaniem i informowałeś go o wadzie?
Prawidłowym postępowaniem w takim wypadku jest złożenie reklamacji.
Bez kontaktu ze sprzedającym dostałem informację ze produkt użyty nie podlega zwrotowi bo został zamontowany Wysłałem screen z jego jego numerami jakie były na aukcji bo sprzedawca zarzucił mi ze nie sprawdziłem numerów.slady jakie posiadać moze to od śrub do mocowania .
@Client:77983309 jak nie pasował to po co montowałeś, może to nie wina czujnika 😞
Jak był t zwrot konsumencki to sprzedawca nie może odmówić ale powinien Ci oddać jak za używany czujnik 😞
Co zaznaczyłeś w zwrocie, odstąpienie czy reklamacja ?
Zamontowałem bo numery się zgadzały z numerami które były na aukcji jest to czujniki przepływomierza powietrza montowany na dwie śrubki . Skąd miałem wiedzieć że czujnik który pasuję po numerach nie będzie działać nie wpinając go do auta
@Client:77983309 a pod kompa podpiąłeś itp. ??? to że nie zadziałało nie znaczy że jest uszkodzony 😞
Tak był podpinany pod komputer zadajesz mi identyczne pytania jak sprzedający.Samochod wpada mi w tryb serwisowy identyczna sytuacja co ze starym czujnikiem
@Client:77983309 Nie jestem mechanikiem ale jeśli dwa różne czujniki dają te same rezultaty to problem może i najpewniej leży gdzie indziej.
Jest wina czujnika to juz ustalone zostało przed kupieniem kolejnego nie stać mnie ta wydawanie 470 zlotych na moje widzi mi sie
@Client:77983309 Tak czy inaczej - sprzedający nie powinien odmawiać przyjęcia zwrotu (w pewnych sytuacjach ma do tego prawo ale tu raczej nie).
W najgorszym przypadku ma prawo obniżyć zwracaną kwotę o utratę wartości towaru.
Błędem był brak wcześniejszego kontaktu ze sprzedającym i złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy zamiast reklamacji skoro w Twojej opinii towar jest wadliwy.
Teraz czekam otworzyłem dyskusje z allegro może jakoś pomogą.Jestem udupiony z autem mam urlop od środy trwa dyskusja ze sprzedającym ale nic to nie dało nie chce od nich żadnej wymiany interesuję mnie zwrot gotówki ale Napewno nie polecę nikomu tego sprzedającego
Pokaż link do oferty jeśli to nie problem.
Jedynie zdjęcie nie moge go sobie otworzyć z linkiem
@Client:77983309 OK.
W zakładce ZWROTY nie ma żadnych informacji o ograniczeniach więc sprzedający jak najbardziej Twój zwrot przyjąć musi ale jednocześnie ma prawo do obniżenia wartości zwracanej kwoty o utratę wartości towaru.
Niestety ale nie byłeś świadomy swoich praw i obowiązków (sprzedający swoich zresztą chyba też) i skutkiem tego jest ta cała sytuacja.
Jeśli towar jest wadliwy to należy złożyć reklamację.
Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy - tak jak Ty uczyniłeś - skutkuje tym, że prawo własności do towaru wraca na sprzedającego i ten ma prawo obniżyć zwracaną kwotę o utratę wartości towaru.
Można spróbować dogadać się ze sprzedającym aby uznał to za reklamację ale to będzie tylko i wyłącznie jego wola bo złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy wywołało skutek prawny który spowodował, że nie masz już prawa własności do towaru.
@Client:77983309 Dobrze ze otworzyłeś dyskusję sprzedający nie ma żadnej wiadomości o ograniczonym zwrocie, więc nie ma podstaw do nieprzyjęcia zwrotu i zaznacz to w dyskusji.
Ogólnie to należy w takich zamówieniach wcześniej skontaktować się ze sprzedającym, wówczas masz pewność że zamawiasz odpowiednią część. Ja bym składał reklamacje ale jak już zrobiłeś zwrot to sprzedajacy nie ma żadnej podstawy żeby jej nie przyjąć ale może wg prawa potrącić Ci część zwrotu.