anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot Paczki

Momonisan
#2 Obserwator#

Zamówiłam paczkę 7 listopada o godzinie 16.33 Przewidywany czas dostawy miał być 12 listopada (pocztex) w punkcie odbioru. Dzisiaj jest 21 w związku z tym chciałabym odstopić od umowy ze względu na opóźnienie. Czy powinnam to zrobić przez formularz zwrotu allegro? Tam są dane do zwrotu kosztów ale paczka miałą być za pobraniem. Czy muszę ją odebrać jak się wkońcu pojawi? I czy zapłacę za jej odesłanie? Wydaje mi się że to poczta powinna ponieść koszty bo nie wywiązali się ze swoich zobowiązań (niby że 2 czy 3 dni). W innym wątku czytałam o dostąpieniu od umowy na podstawie Art. 543(1) kc, w takiej sytuacji napisać maila do sprzedającego, a nie przez formularz allegro?  Poratuje jakaś dobra dusza?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Momonisan
#2 Obserwator#

Nikt, nic?

oznacz moderatorów

Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

Dwa tygodnie opóźnienia to już jest znaczny czas.

Możesz dokonać zwrotu produktu, nawet jeśli jest w drodze i nie został odebrany. (taka informacja jest nawet przy tej opcji)

Masz przy zakupie przycisk "Zwróć zakup", następnie wybierz powód "Nie dotarł na czas".  Dane do zwrotu uzupełnij, bez tego raczej nie przejdzie.  Przesyłki nie odbieraj, wróci do nadawcy, nadawca niech zgłosi reklamację do Poczty w celu odzyskania poniesionych kosztów wysyłki i zwrotu.

Sprzedający dostanie informację o odstąpieniu od umowy, ale możesz mu też napisać, że ze względu na zaistniały fakt opóźnienia rezygnujesz.

W przyszłości sugeruję unikać Poczty, szkoda problemów, które tam są normą.

oznacz moderatorów

Momonisan
#2 Obserwator#

Dziękuję ślicznie, właśnie dopiero po zamówieniu jak przesyłka się opóźniała, to się dowiedziałam że lepiej nie korzystać z Poczty. Wcześniej nie miałam z nimi żadnych problemów.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@Momonisan

A sprzedawca wysłał przesyłkę? Pocztex owszem czasem złapie opóźnienie, ale jeden czy wyjątkowo dwa dni. Natomiast dwa tygodnie, to nie jest normalne.

Gwarantowany termin doręczenia to dwa dni robocze, pod warunkiem nadania do godziny granicznej. Wyjątkiem są przesyłki niestandardowe i w gabarycie 2XL, gdzie gwarantowany termin doręczenia to do trzech dni roboczych.

oznacz moderatorów

Client:128117527
#9 Pomysłodawca#

@MomonisanTylko i wyłącznie poprzez Allegro.

oznacz moderatorów