anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot pieniedzy

brutal102
#7 Wielbiciel#

Witam. Zakupiłem omyłkowo produkt wysylany z Wielkiej Brytanii. Po kilku minutach anulowalem zakup przez allegro. Sprzedawca twierdzi że rozpoczął organizowanie przesyłki, w co szczerze wątpię gdyż była to sobota po godzinie 15.00.Czy powinien mi zwrócić pieniądze? Pytanie... Ile kwoty podatku musiałbym zapłacić za towar o wartości 600 zł. Jest to tunel ogrodowy

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

LEW433
#21 Demiurg#

@brutal102 Anulowałaś płatność czy zakup, zmienił się status w "Moje zakupy", ale pomimo wszystkiego i tak sprzedający musi zwrócić Ci środki, jeżeli anulowałeś zakup to powinien to zrobić bezzwłocznie ale max 14 dni ma na to.

oznacz moderatorów

brutal102
#7 Wielbiciel#

Anulowalem zakup po uprzednim jego opłaceniu. Była dostępna taka opcja więc z ni j skorzystałem. Teraz sprzedawca chce to na siłę jakby wysłać i mam nie podpisywać odbioru przesyłki. Nie bardzo to rozumiem jak ktoś w kilka minut mogł w sobotę po 15.00 wysłać towar z wielkiej brytani tym bardziej że nie było żadnej informacji z allegro że przesyłka jest nadana lub w drodze itp. co do tych podatków ktoś się orientuje?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak odstąpiłeś od zakupu, to niech sobie wysyła jego sprawa, po anulowaniu nie otworzysz dyskusji więc napisz tu: https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a&subjectId=5d429015-5...

oznacz moderatorów

brutal102
#7 Wielbiciel#

Dzięki!

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@brutal102 
Jeżeli skutecznie ANULOWAŁEŚ (nie mylić z wybraniem opcji ZWROT) to sprzedawca nie rozpoczął realizacji zamówienia (gdyby sprzedawca faktycznie rozpoczął realizację - opcja ANULUJ nie byłaby dostępna, a jedynie możliwość wypełnienia formularza ZWROT-u).
Tylko w przypadku gdy doszło do ANULOWANIA zamówienia - nie musisz odbierać przesyłi.
Jeżeli wybrałeś ZWROT - przesyłkę powinieneś odebrać, a następnie odesłać (jest na to 14 dni od wypełnienia formularza ZWROT-u na Allegro)

P.S.
Pora złożenia/anulowania zamówienia - nie ma tu żadnego znaczenia: rozpoczęcie realizacji mógłby zaznaczyć nawet automat.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

brutal102
#7 Wielbiciel#

Ok, czyli jeśli udało mi się anulować zamówienie przez opcje z allegro to wszystko jest ok. Należy mi się zatem zwrot pieniędzy i nic nie muszę odbierać 🙂 dzięki za odzpowiedzi

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@brutal102 
Tak.

Kiedy nie można anulować zakupu

Jeśli w zakładce Moje zakupy, w szczegółach zakupu nie widzisz opcji jego anulowania oznacza to, że:

• sprzedający zaczął realizować Twoje zamówienie – zmienił jego status lub podał numer do śledzenia przesyłki
  • minął czas, w którym można było anulować zakup

Dostępna opcja ANULUJ świadczy więc m.in. o tym, że sprzedawca nie rozpoczął realizacji zamówienia ani nie minął czas na anulowanie.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów